Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Ny rapport gransker plastaffaldets veje

28. februar 2023
Ny rapport gransker plastaffaldets veje
Handlen med det europæiske plastaffald er under forandring, og selvom en stigende andel af affaldsmængderne bliver inden for EU, er der fortsat bekymring i forhold til de miljømæssige konsekvenser uden for Unionen.

En ny rapport fra EIONET - European Environment Information and Observation Network (partnerskabsnetværket under Det Europæiske Miljøagentur) undersøger dynamikkerne i handel med plastaffald både inden for EU (intra-EU) og i forhold til eksport fra EU til lande uden for Unionen (ekstra-EU). Helt overordnet ses det, at handlen med plastaffald gennem de seneste år har ændret sig markant som følge af en række politiske beslutninger, herunder både import- og eksportrestriktioner samt et stærkere fokus på cirkulær økonomi og bedre affaldshåndtering.

Øget handel inden for EU
Rapporten konstaterer bl.a., at handel med plastaffald inden for EU er steget støt over de seneste fem år, med de største strømme stammende fra især Frankrig, Tyskland og Holland. Det ses også, at der er en væsentlig forskel på værdien af det plastaffald, der handles, idet den gennemsnitlige værdi i nogle lande er omkring tre gange højere end i andre. Generelt fremhæver rapporten en række spændende case-studier, der hver især bidrager til en fortælling om et noget broget billede inden for området, hvor der stadig er stor forskel på rammebetingelser, indsamlingssystemer og behandlingskapaciteter, der på forskellig vis driver plasten rundt mellem medlemsstaterne.

I forhold til handel med plastaffald uden for EU konstateres det bl.a., at det kinesiske importforbud samt de nye regler inden for Basel konventionen har medført et betydeligt fald i handlen med lande uden for EU. Faktisk i en sådan grad, at ekstra-EU handlen nu er blevet mindre end intra-EU handlen. En række casestudier for lande uden for EU viser, at det kinesiske forbud skabte en dominoeffekt, hvor affaldet i første omgang blev omdirigeret til nye destinationer, hvorefter disse lande også begyndte at indføre restriktioner. Denne bevægelse kan tolkes som at EU's eksport af plastaffald generelt medfører en række betydelige udfordringer i destinationslandene, som tvinger dem til at sige stop. Samtidig ses det dog også, at der er en række pull-faktorer, hvor lande uden for EU efterspørger plastaffald til genanvendelsesvirksomheder, som har gjort sig afhængige af importeret plastaffald af høj kvalitet, hvilket er lettere at skaffe fra EU end indenlands.

Stadig grund til bekymring i forhold til konsekvenserne for miljøet
Rapporten viser imidlertid også, at man fortsat bør være på vagt i forhold til de negative miljøpåvirkninger, som plastaffaldet medfører. Infrastrukturen for affaldshåndtering i modtagerlandene giver generelt anledning til bekymring, da det ses, at den som oftest er mangelfuld og utilstrækkelig i forhold til mængderne og kompleksiteten af det affald, som eksporteres. I rapporten fremhæves bl.a. en række konkrete casestudieresultater, der viser, at plastaffald, der forlader EU, er af meget lavere kvalitet end det, der handles inden for EU (omend der er en lille forbedring i de seneste år), hvilket understreger denne pointe. Samtidig observerer man fortsat mange ulovlige handler med plastaffald, herunder sager om ommærkning, skjul af farligt plastikaffald og vildledende rapportering om dets skæbne i destinationslande, hvilket understreger behovet for mere overvågning samt en bredere vifte af tiltag end blot importrestriktioner for at bekæmpe ulovlige aktiviteter.

Forebyggelse og et velfungerende EU-marked er løsningen
Rapporten konkluderer, at der fortsat er behov for politiske forandringer, som kan lette overgangen til en cirkulær økonomi i EU uden samtidig at medføre negative konsekvenser for de lande, som ligger uden for Unionen. Om end at det understreges, at nærhedsprincippet også bør være fremherskende i forhold til handlen med affald inden for EU’s grænser, påpeges det ligeledes, at et fremtidigt system bør skabe rum for at kapaciteten kan fordeles på tværs af medlemsstaterne, med henblik på i sidste ende at optimere genanvendelsen. Endelig understreges det, at et velfungerende EU-marked for plastgenanvendelse, koblet med passende affaldsforebyggende foranstaltninger, kan vise sig mere effektivt i forhold til at reducere eksporten af plastaffald fra EU sammenlignet med handelsrestriktioner alene, som altid vil være svære at overvåge og håndhæve.

Læs mere
Du kan læse mere i rapporten ”The fate of EU plastic waste”, som du finder her.

Læs mere i vidensbanken

Cirkulær økonomiPlast
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.