Forvaltningsgrundlag for bygge- og anlægsaffald (revideret 2023)

Dakofa har valgt at lægge hjemmeside til ”Forvaltningsgrundlag for bygge- og anlægsaffald” med henblik på at understøtte de kommunale sagsbehandlere i arbejdet for at forurenende og farlige stoffer ikke recirkuleres til følsom anvendelse.

Dakofa tager således intet ansvar - hverken fagligt, politisk eller juridisk - for materialet.

Retningslinjer for god forvaltningspraksis før, under og efter et renoverings- og nedrivningsarbejde

Forvaltningsgrundlaget henvender sig til kommunale sagsbehandlere, der arbejder med bygge- og anlægsaffald, og er baseret på konkrete erfaringer. Formålet er at undgå, at forurenende og farlige stoffer recirkuleres til følsom anvendelse.

LÆSEVEJLEDNING, FORORD OG INDLEDNING

Forvaltningsgrundlaget er opbygget således, at kapitlerne følger den overordnede skitse for sagsforløbet i den kommunale sagsbehandling. Kapitlerne er opbygget, så der indledningsvis præsenteres nogle af de centrale opgaver i fasen, hvorefter bygherres og kommunens opgaver gennemgås hver for sig. Kapitlerne vil desuden alle indeholde en opsummering af de typiske udfordringer i denne fase.

Omfanget af affald fra bygge- og anlægsprojekter har medført, at der er kommet stort politisk fokus på området. For kommunerne betyder det, at der bruges meget tid på at forvalte området. Fra Miljøstyrelsens side er der kun udstukket få retningslinjer for, hvordan forvaltningen skal foregå. Derfor er en lang række kommuner og sagsbehandlere i et fælles netværk på Sjælland gået sammen om at beskrive, hvordan vi ud fra den gældende lovgivning vil forvalte området. Vi har set på de fælles udfordringer, fundet praktiske løsninger og skabt overblik for sagsbehandlerne, som gør det lettere at sagsbehandle, så vi i vores arbejde kan understøtte den cirkulære økonomi på bygge- og anlægsområdet.

Hvis den cirkulære økonomi skal blive en succes på bygge- og anlægsområdet, er det nødvendigt, at der er orden på dokumentation, kvalitet og sporbarhed. Resultatet af det omfattende samarbejde er blevet til en fælles publikation: ”Forvaltningsgrundlag for Bygge- og Anlægsaffald”.

KAPITEL 1 OPGAVER FØR NEDRIVNNGS OG RENOVERINGSARBEJDET

I dette kapitel beskrives bygherrens og kommunens opgaver og ansvar før renoverings og nedrivningsarbejdets påbegyndelse.

Bygherren har i henhold til lovgivningen pligt til at screene og evt. kortlægge bygningen eller anlægget for miljøproblematiske stoffer, før et nedrivnings- eller renoveringsarbejde påbegyndes. Derudover har bygherren pligt til at affaldssortere og anmelde bygge- og anlægsaffald til kommunen. Dette skal ske senest 14 dage, før nedrivnings-/renoveringsarbejdet påbegyndes. 

Kommunen behandler herefter bygherrens anmeldelse og klassificerer det bygge- og anlægsaffald, som produceres i forbindelse med arbejdet.

1.1 BYGHERRENS PLIGTER: SCREENING, KORTLÆGNING OG ANMELDELSE

For at fremme genanvendelse og begrænse anvendelse og spild af råstoffer og andre ressourcer er det afgørende, at bygherren foretager en sanering og en selektiv nedrivning af bygningen eller anlægget, der skal rives ned eller renoveres, med henblik på at udsortere farligt affald og sortere alt øvrigt affald efter forureningsgrad og behandlingsform på stedet, hvor affaldet er genereret.

Udsortering af farligt affald og sortering af alt øvrigt affald efter forureningsgrad og behandlingsform på stedet, hvor affaldet er genereretforudsætter, at bygherren har en viden om affaldets forureningsgrad og forureningens omfang. Denne viden opnår bygherren ved at gennemgå bygningen eller anlægget. 

Bygherrens gennemgang af bygningen eller anlægget for at afdække, om der er tilstedeværelse af problematiske stoffer, f.eks. PCB, chlorparaffiner, PAH'er, asbest og tungmetaller,  er reguleret i affaldsbekendtgørelsens kapitel 11 samt følger af bygherrens pligt til at anmelde, sortere og håndtere affaldet i henhold til affaldsbekendtgørelsens bestemmelser herom.

1.2 KOMMUNENS PLIGTER FØR NEDRIVNINGS- OG RENOVERINGSARBEJDET

Når kommunen har modtaget en anmeldelse, skal kommunen gøre følgende:

• Tildele sagen et unikt løbenummer.

• Vurdere, om der er tilstrækkeligt med oplysninger til at kunne behandle sagen.

• Foretage klassificering af det anmeldte affald.

• Foretage anvisning af affaldet i overensstemmelse med kommunens regulativ eller ved konkret anvisning.

Hvis anmeldelsen indeholder alle nødvendige oplysninger om byggeaffaldet, og de korrekte modtageanlæg er anført, så skal kommunen blot kvittere med oplysning om sagens unikke løbenummer til bygherre.

Hvis kommunen vurderer, at oplysningerne ikke er tilstrækkelige, eller at der er forhold, som skal ændres, før kommunen kan acceptere anmeldelsen, skal kommunen meddele bygherren, at det anmeldte nedrivnings- eller renoveringsarbejde ikke må påbegyndes, før kommunen har accepteret den anmeldelse, herunder oplysning om den forventede sortering og bortskaffelse, som bygherren har indsendt.

Kommunen skal meddele dette inden for 14 dage fra modtagelse af anmeldelsen.

Når oplysningerne er tilstrækkelige til, at kommunen kan klassificere alt det anmeldte byggeaffald, så sendes en anvisning til bygherre, transportører og modtageanlæg. Anvisningen skal indeholde sagens unikke løbenummer.Nogle kommuner vælger at fremsende en kvittering for anmeldelsen (via system, mail, elektronisk brev) til bygherren samt en accept af arbejdets påbegyndelse, hvis oplysningerne er tilstrækkelige, og den beskrevne affaldshåndtering er korrekt. Dette er dog ikke et krav.

1.3 TILSYN FØR PROJEKTSTART

1.3.1 Tilsyn på pladsen

Kommunen skal efter behov føre tilsyn med anmeldt nedrivnings- og renoveringsarbejde. Det kan være relevant at tage på tilsynsbesøg, før et projekt sættes i gang. Tilsynet skal afklare opgavens omfang og eventuelle potentiale eller behov for sortering af fraktioner.

1.4 TYPISKE UDFORDRINGER I FASEN, FØR NEDRIVNINGS OG RENOVERINGSARBEJDET STARTER

1.4.1 Affald er ikke anmeldt og nedrivning er gået i gang

Hvis kommunen får kendskab til, at et projekt, som producerer bygge- og anlægsaffald, er i gang, uden at affaldet er anmeldt, eller uden at der er foretaget screening eller kortlægning af affaldet, kan kommunen give påbud om, at arbejdet skal standses.

1.5 HÅNDHÆVELSE

Kommunen skal føre tilsyn med overholdelse af reglerne i miljøbeskyttelsesloven, affaldsbekendtgørelsen, restproduktbekendtgørelsen m.m. 

I første omgang tilstræbes alle ulovlige forhold løst gennem dialog med bygherren. Hvis denne dialog ikke fører til det ønskede resultat, kan kommunen indskærpe de gældende regler i affaldsbekendtgørelsen, det kommunale regulativ m.m. eller meddele et påbud efter miljøbeskyttelsesloven. 

Kommunen kan siden beslutte, at bygherrens konkrete overtrædelse af reglerne skal anmeldes til politiet med henblik på en bødestraf til bygherren.

Hvis kommunen beslutter at politianmelde en borger eller en virksomhed for overtrædelse af affaldsbekendtgørelsen, er det kommunens opgave at gøre det klart for anklagemyndigheden hos politiet, hvorfor et forhold ikke er af underordnet betydning, og derfor skal politianmeldes, f.eks. hvis bygherren har sparet mange penge ved at aflevere affaldet til en ikke-godkendt modtager.

En politianmeldelse er ikke en afgørelse, men en beslutning. Der er ingen bestemmelser i loven, der pålægger en kommune at udarbejde politianmeldelse. Forholdet hører under begrebet ”faktisk forvaltningsvirksomhed”. Vær opmærksom på, at kommunen ikke kan give aktindsigt i en politianmeldelse, og at kommunen ikke må udtale sig om sagen før domsafsigelse.

Affaldsbekendtgørelsens kapitel 14 omhandler straf. Den, der skal politianmeldes, er den, der har undladt at overholde en pligt efter loven eller bekendtgørelsen. Den, der politianmeldes, vil oftest være bygherren, idet det er bygherren, der efter affaldsbekendtgørelsen er tillagt de fleste pligter. Entreprenør/ nedriver kan også politianmeldes, hvis der f.eks. foreligger en fuldmagt/kontrakt om, at bygherren har overdraget ansvaret for håndtering af affaldet til entreprenøren.

Bødeniveauet skal svare til, hvad der eventuelt er sparet fra bygherrens side med et tillæg svarende til forseelsen samt et tillæg for at have overtrådt reglerne. 

En politianmeldelse bør ske inden for en rimelig, afgrænset tid, dvs. så hurtigt som muligt efter ulovligheden er konstateret. Normalt vil en sag være at betragte som forældet efter to år. I enkelte tilfælde kan forældelsesfristen dog være mere end to år.

I Bilag 6 er hjemmelen for kommunernes tilsyn og håndhævelse nærmere beskrevet. Bilag 7.9 indeholder eksempler på en politianmeldelse.

KAPITEL 2 OPGAVER UNDER NEDRIVNING ELLER RENOVERING

I dette kapitel beskrives bygherrens og kommunens opgaver og ansvar under selve nedrivnings- eller renoveringsarbejdet. Det drejer sig om bygherrens ansvar for miljøsanering, sortering på stedet og opbevaring af affaldet samt kommunens ansvar for tilsyn, kontrol og håndhævelse.

KAPITEL 3 OPGAVER EFTER NEDRIVNING OG RENOVERING

I dette kapitel beskrives: Bygherrens og kommunens opgaver og ansvar efter nedrivnings- og renoveringsarbejdets udførelse. Det drejer sig om bygherrens ansvar for korrekt transport og aflevering af affaldet, dokumentation herfor, kommunens ansvar for kontrol og håndhævelse, indsamleres/modtageanlægs ansvar vedrørende modtagelse, sammenblanding af affald og for at indberette de modtagne mængder til kommunerne. Endelig beskrives andre muligheder for modtagelse og eksport af affald1.

1 SIDELØBENDE MED DISSE KRAV VIL DER VÆRE EN RÆKKE REGLER I HENHOLD TIL ØVRIG LOVGIVNING, SOM BYGHERREN SKAL VÆRE OPMÆRKSOM PÅ, OG HVOR KOMMUNEN KAN HAVE SIDELØBENDE AKTIVITETER OG OPGAVER. DET DREJER SIG F.EKS. OM BYGHERRENS ANSVAR FOR AFMELDING AF BYGGEARBEJDET (BYGGELOVGIVNINGEN).

BILAG 1-13

Bilagene indeholder bl.a. forslag til skabeloner til håndhævelse.

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.