Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Nordiske cirkulære forretningsmodeller viser vejen

11. september 2015
Gruppen for affaldsforebyggelse under Nordisk Ministerråd har udgivet resultaterne af et projekter, som skal øge kendskabet til cirkulær økonomi og vise en række eksempler på nordiske cirkulære forretningsmodeller. Det er blevet til et inspirationskatalog, hvor 18 nordiske eksempler på, hvordan virksomheder har arbejdet og implementeret cirkulær økonomi i nye succesfulde forretningsmodeller.

Forretningseksemplerne er blevet udvalgt inden for områder, som de nordiske lande har prioriteret i deres affaldsforebyggelsesprogrammer. Områderne er: tekstiler, mad, elektronik, bygge- og anlæg, møbler og emballager. Herudover er eksemplerne grupperet i følgende kategorier: produkt design, service, deleøkonomi, genbrug, reparation og genanvendelse/affaldshåndtering.

Der gives i rapporten 6 danske eksempler, som omfatter kategorierne reparation, produkt design, genbrug, service, genanvendelse/affaldshåndtering. De 6 eksempler er:

- Agito Medical, som aftager brugt hospitalsudstyr. Udstyret bliver repareret mv. og afsat på markedet igen.

- Xella Danmark, som producerer vugge-til-vugge porebeton. Porebetonen kan f.eks. genanvendes 100 % efter brug.

- Vigga, som producerer babytøj, der lejes ud. Virksomheden leverer en basispakke tøj til babyen, der løbende skiftes ud, når barnet vokser. Tøjet er GOTS certificeret (Global Organic Textile Standard).

- Arla Foods, som har lanceret et zero waste program med fokus på genanvendelige emballager, reduktion af madspild og affald fra fødevareproduktionen.

- GH Form, som bl.a. producerer udendørsmøbler og andet til brug for offentlige parker, gader mv. Produkterne er produceret i stål og kan både genbruges, repareres og genanvendes. GH Form tilbyder bl.a. kommuner, at de kan leje produkterne.

- Plus Pack, som producerer plastemballager til fødevarer. Plus Pack arbejder med at minimere miljøbelastningen fra emballagerne i hele deres livscyklus bl.a. ved at samarbejde og søge at påvirke leverandører mv.

Ud over de 6 danske eksempler er Danisk refurb, Danish SA Service, Fødevarebanken, dbs.dk og guloggratis.dk nævnt i forbindelse med beskrivelse af eksempler fra de øvrige nordiske lande.

Foruden de 18 forretningseksempler blev der afholdt en workshop med repræsentanter fra virksomheder, videninstitutioner, offentlige og private organisationer mv. som bl.a. diskuterede, hvordan udviklingen af cirkulære forretningsmodeller kunne fremmes og udvikles. Workshoppen resulterede i en række budskaber til regeringer, producenter og endelig til Nordisk Ministerråd. De væsentligste budskaber var:

- enkel og langsigtet regulering
- mål for genbrug
- bedre kvalitet i genanvendelsen
- cirkulære offentlige indkøb (skabe cirkulære markeder og efterspørgsel)
- krav til mulighederne for at reparere, længere garantiperioder, bedre information om reservedele mv.

Find den nordiske rapport om cirkulære forretningsmodeller her.

 

 

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.