Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Det cirkulære emballagemål fra 2030 knap så ambitiøst i anden omgang

07. december 2015
Kommissionen har fremlagt en ny pakke om cirkulær økonomi, hvor der bl.a. er konkrete mål for genanvendelse af emballageaffald, som skal indgå i et nyt revideret emballagedirektiv. Målene er dog knap så ambitiøse, som i den første pakke, men stadig væk skrappe nok til, at Danmark skal øge indsatsen fremover.

Det gennemsnitlige genanvendelsesmål
Der lægges op til at medlemslandene skal genanvende 75 vægtprocent af emballageaffaldet som et gennemsnit senest 31. december 2030 med et delmål på 65 vægtprocent senest den 31. december 2025. Dette er 5 procentpoint lavere end Kommissionens første pakke, hvor der blev foreslået et mål på 80 vægtprocent i 2030.

Hvordan beregnes genanvendelsesprocenten
Som i den første pakke er der forslag til, hvordan genanvendelsesprocenten beregnes på baggrund af den mængde affald (vægt), der tilføres den endelige genanvendelsesproces, hvilket må forstås som det endelige trin, hvor affald omdannes til sekundært råmateriale.

Der er endvidere forslag til, hvordan beregningen af emballage, der forberedes til genbrug forstås. Den mængde emballageaffald (vægt), som er blevet indsamlet af en godkendt forberedelses-til-genbrugs-operatør og retur-systemer samt har undergået alle nødvendige processer (kontrol, rensning og reparation) for at emballagen kan genbruges uden yderligere sortering eller forarbejdning. 

Endvidere forslås det, at vægten af materialeoutput fra enhver sorteringsoperation kan beregnes som genanvendt materialemængde (indgå i genanvendelsesprocenten) på betingelse af at:

• materialeoutput sendes til den endelige genanvendelsesproces (der produceres et råmateriale)
• materialeoutput sendes til en forarbejdnings-/sorteringsproces, som ikke er den endelige og at mængden af rejekt (der ikke kan genanvendes) fra denne proces ikke overstiger 10 % af den totale vægt, som beregnes/rapporteres som genanvendt. I den forrige pakke var der et forslag om kun 2 % rejekt.

Mål til de enkelte emballagematerialer og den nye danske emballagestatistik
Den nye cirkulære pakke indeholder en række specifikke mål, som retter sig mod de enkelte emballagematerialer. Der er både et genanvendelsesmål for 2030 samt et delmål for 2025. Generelt for disse mål er, at de også, i forhold til den forrige pakke, er blevet nedjusteret i forhold til det nye gennemsnitlige mål på 75 % i 2030.

I den nyligt publicerede emballagestatistik fra Miljøstyrelsen fremgår det, at emballageforbruget i Danmark i 2012 var 895.000 ton, svarende til, at hver dansker anvendte 160 kg emballage. Emballagemængderne nærmer sig således niveauet før den økonomiske krise i 2008, hvor emballagemængderne blev opgjort til 902.000 tons.

Den gennemsnitlige genanvendelsesprocent for 2012 var på 63,2 %, hvilket betyder, at Danmark opfylder sin forpligtigelse for den totale mængde emballageaffald i henhold til EU’s gældende emballagedirektiv.
Hvis Danmark skal opfylde en målsætning på 75 % i 2030 skal der gøres en yderligere indsats for at indsamle og genanvende emballageaffaldet.

De enkelte materialemål i det nye forslag beskrives i det følgende.

Glas
Der blev i 2012 genanvendt 97,7 % glasemballage i Danmark, hvilket betyder, at EU’s gældende emballagedirektivs mål på 60 vægtprocent opfyldes. I det nye forslag er der et genanvendelsesmål i 2030 på 85 % med et delmål på 75 % i 2025. Også disse nye mål opfylder vi i dag.

Papir og pap
I 2012 blev der genanvendt 76,5 % papir og pap, hvilken betyder, at EU’s gældende emballagedirektivs mål på 60 vægtprocent opfyldes. I det nye forslag er der et genanvendelsesmål i 2030 på 85 % med et delmål på 75 % i 2025. Så disse nye mål opfyldes allerede i dag.

Metal
I 2012 blev der genanvendt 51,8 % metal, hvilken betyder, at EU’s gældende emballagedirektivs mål på 50 vægtprocent opfyldes. I det nye forslag er metalgenanvendelsen delt op i to delmål for hhv. jernholdigt metal og aluminium. Genanvendelsesmålet for de to metalfraktioner er i 2030 på hver 85 % med et delmål på hver 75 % i 2025. Det betyder, at Danmark vil skulle styrke indsatsen for at nå den nye EU målsætning i 2030. Endvidere skal den danske opgørelse over genanvendelsen af metal fremover opgøre genanvendelsen for jernholdigt metal og aluminium separat, hvilket emballagestatistikken i dag ikke gør. 

Plast
I 2012 blev der genanvendt 29,4 % plast, hvilken betyder, at EU’s gældende emballagedirektivs mål på 22,5 vægtprocent opfyldes. I det nye forslag er der et genanvendelsesmål i 2025 på 55 % og der er ikke foreslået en ny målsætning for plast i 2030. EU målet i 2025 betyder, at Danmark vil skulle styrke indsatsen for at øge genanvendelsen af plastemballager.

Plastindustrien oplyser, at vi i dag genanvender 34 % af plastaffaldet, men at størstedelen af dette er plastaffald fra industrien. Kun lidt over 10 % af plastemballagerne fra husholdningerne genanvendes.
EU Kommissionen har særlig fokus på plast og er begyndt at udvikle en særskilt strategi for plastgenanvendelse, som forventes færdiggjort i 2017.

Træ
I 2012 blev der genanvendt 40,4 % træ, hvilken betyder, at EU’s gældende emballagedirektivs mål på 15 vægtprocent opfyldes. I det nye forslag er der et genanvendelsesmål i 2030 på 75 % med et delmål på 60 % i 2025. Det betyder, at også inden for træaffaldet skal Danmark styrke indsatsen for at øge genanvendelsen for at opfylde de nye målsætninger i hhv. 2025 og 2030.

Find EU Kommissionens ændringsforslag til emballagedirektivet på dansk her  og et nyt bilag IV til direktivet her

Find den nyeste danske emballagestatistik vedr. 2012 her

Find EU Kommissionens cirkulære økonomi pakke her

Læs DAKOFA’s nyhed om EU Kommissionens første pakke om cirkulær økonomi og nye emballagemål her

Læs Plastindustriens nyhed om de nye mål for genanvendelse af plast her

Alt materiale fra kommissionens cirkulære økonomipakke af 2. december 2015, herunder meddelelsen og udkast til revidering af 6 affaldsdirektiver findes på Kommissionens hjemmeside på engelsk her

Det hele er efterfølgende blevet oversat til dansk af kommissionen og kan findes ved at søge på dokumentets "COM(årstal) nummer" (årstal 2015, direktiverne har nr. 593 til 596, meddelelsen nr. 614) på EUR-lex her 

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.