Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Genanvendelse af 80 % emballageaffald – hvad betyder de nye mål i EU-kommissionens direktivforslag?

19. august 2014
Genanvendelse af 80 % emballageaffald – hvad betyder de nye mål i EU-kommissionens direktivforslag?
EU kommissionen har som tidligere omtalt foreslået, at medlemsstaterne skal genanvende betydeligt mere af emballageaffaldet. Målene er ambitiøse og betyder, at alle medlemsstater – også Danmark – skal styrke indsatsen fremover.

Det indgår blandt flere elementer i kommissionens direktivudkast, som Miljøstyrelsen har sendt i høring med frist 3. september kl. 12.00. Det nuværende mål i emballagedirektivet om mindst 55 % genanvendelse i 2008 som gennemsnit for alt emballageaffald er nået af de fleste medlemsstater, og delmålene for genanvendelse af de enkelte emballagematerialer er også nået af næsten alle.
 
I det følgende gennemgås, hvor langt vi er i Danmark med genanvendelse af emballageaffald, og nederst sammenlignes med andre EU-lande. Miljøstyrelsen har offentliggjort en oversigt over emballageforsyningen og genanvendelse af emballageaffald i 2009 for Danmark. Nyere tal og tal fra andre lande findes på Eurostats hjemmeside med 2011 som de nyeste.
 
Glasemballageaffald
Danmark har de samme målsætninger for emballageaffaldet som fastsat i emballagedirektivet for 2008, dog har Danmark en højere national målsætning på 80 % for genanvendelse af glasemballageaffald. De danske indberetninger til Eurostat for glasemballage er lidt absurde, fordi genbrugte glasflasker fra pantsystemet tælles i mængden af genanvendt glasemballage uden at denne mængde også tælles med i forsyningsmængden for glasemballage. Dermed opnår Danmark en genanvendelse på langt over 100 %.
 
Ser man bort fra disse tons fra genpåfyldte glasflasker (øl og vand) blev der ifølge emballagestatistikken genanvendt 88 % af glasemballageaffaldet i Danmark i 2009 (dvs. af vin- og spiritusflasker og konserves-, fødevare- og medicinglas). Indregnes de genbrugte glasflasker med pant (øl og vand) med i både forsyningsmængde og genanvendt mængde, så vil Danmark have genanvendt ca. 94 % i 2009, mens indberetningerne til Eurostat viser, at Danmark genanvendte 174 % af glasemballageaffaldet i 2009. Danmark vil derfor kunne opfylde kommissionens forslag om mindst 90 % genanvendelse af glasemballageaffaldet i 2030.
 
Papir- og papaffald
Danmark genanvendte 60 % papir og pap i 2008 og 79 % i 2009 ifølge emballageaffaldsstatistikken. Stigningen i genanvendelsen skyldtes hovedsageligt et fald i forsyningsmængden, idet forbruget af nyt papir var væsentligt mindre i 2009 end i 2008 ifølge Danmarks Statistik. Der var også en ikke forklarlig stor forskel på nettoeksport af returpapir mellem indberetninger til den danske emballageaffaldsstatistik og udtræk fra Danmarks Statistik.
 
Der findes ikke nogen opgørelse over andelen af emballage i den indsamlede papir- og papmængde, så der anvendes en anslået fordeling mellem emballage og øvrigt papir og pap ved indberetningerne til Eurostat. Dette giver en genanvendelse af papir- og papemballage for Danmark på 61 % i 2008 og 94 % i 2009. Stigningen skyldtes primært et uforklarligt fald i forsyningsmængden af papir, og en talrække for flere år må antages at kunne give et mere retvisende billede for genanvendelsen. Et EU-mål på 90 % genanvendelse af papir- og papemballage i 2030 må dog antages at skulle kræve endnu bedre kildesortering end i dag (og/eller en bedre opgørelse). Mange kommuner har allerede kildesortering af papir ude ved husstandene eller har planer om at indføre dette.

Træemballageaffald
Danmark genanvendte 41 % træemballage i 2008 og 86 % i 2009. Stigningen i genanvendelse skyldtes en stor nedgang forsyningsmængden af importerede paller fra fyldte emballager (sandsynligvis pga. krisen og samtidigt spares der penge ved at genanvende brugte paller). Indenlandsk genbrugte paller (herunder reparerede paller) tæller meget højt i mængden af genanvendt træemballageaffald, fordi paller udgør det meste af forsyningsmængden, og forsyningsmængden af andet træemballage er vanskelig at opgøre. Således udgør EUR-paller det meste af træemballageforsyningsmængden, og disse EUR-paller repareres normalt - kun 10 % kasseres. Der kasseres 40 % af engangspallerne.
 
Ressourcestrategiens mål om øget genanvendelse af husholdningsaffald omfatter også træaffald, og en udsortering af træaffald mhp. anvendelse til spånpladeproduktion har vundet udbredelse på mange genbrugspladser. Dette vil medvirke til, at Danmark burde kunne opfylde de foreslåede mål for genanvendelse af træaffaldsemballage.
 
Plastemballageaffald
Danmark genanvendte 26 % af plastemballageaffaldet i 2009. Ifølge plastindustrien, så er genanvendelsen fra plastemballage primært genanvendelse af erhvervs-plastemballageaffald. I dag genanvendes kun ca. 10 % af plastemballageaffaldet fra husholdninger, mens industrien genanvender over 60 % af deres plastemballageaffald. Hele forsyningsmængden af PET, som bl.a. anvendes til de pantbelagte sodavandsflasker, genanvendes efter brug, men PET udgør kun ca. 6 % af den samlede forsyningsmængde af plastemballage.
 
Danmark har en af de laveste genanvendelsesrater for plastemballageaffald i EU, og det er helt klart, at vi skal gøre meget mere allerede inden 2020, hvis vi skal leve op til de nye genanvendelsesmål for 2020 og 2025. Ressourcestrategiens mål for genanvendelse af husholdningsaffald for 2022 skal derfor helst være opfyldt allerede i 2020 (i hvert tilfælde for plastemballageaffald), hvis vi skal kunne opfylde direktivforslagets mål om mindst 45 % genanvendelse af plastemballageaffald i 2020. En del kommuner arbejder lige nu med at øge genanvendelsen af plastemballage, bl.a. som følge af ressourcestrategien.
 
Metalemballageaffald
Danmark genanvendte 77 % af metalemballageaffaldet i 2009 (det er inkl. genvundet emballagemetal fra affaldsforbrændingsslagge). I beregningen indgår genanvendelsen af emballageaffald fra grænsehandlen ("grænsedåserne" genanvendes om minimum fra affaldsforbrændingsslaggen), men jf. krav til Eurostat-indberetningerne medregnes emballagen fra grænsehandlen ikke i forsyningsmængden. Hvis dåserne fra grænsehandlen indregnedes i både forsyningsmængden og i genanvendt mængde (hvilket synes logisk på nationalt plan), så ville genanvendelsen af metalemballageaffald i Danmark i 2009 være lavere og nede på 64 %.
 
Kommissionen foreslår, at genanvendelsesmålene for metalemballageaffald fremover fastsættes individuelt for henholdsvis emballage af jern og af aluminium. Dette skal være med til at sikre, at aluminiumemballage-affald i højere grad bliver genanvendt. Danmark skal gøre mere for at genanvende metalemballage, hvis vi skal leve op til forslaget om genanvendelse af 90 % i 2030. Det hjælper, at udsorteringen af metaller fra affaldsforbrændingsslaggen forbedres væsentligt i disse år, men især genanvendelsen af 90 % af aluminiumemballageaffaldet kan synes som en stor udfordring, fordi en del aluminium ødelægges (oxideres bort) under forbrænding, og aluminium er sværere at udsortere fra slagge end jern.


Genanvendelse (%) af emballageaffald i 2011 i udvalgte EU-lande ifølge Eurostat
(se figur 1 nederst på siden)
 
*) DK's kommentar: andre tal for 2011 pga overgang fra ISAG til ADS.  **) Alt papir, ikke kun emballage.
 
Kommissionen direktivforslag af 2. juli 2014 med nye genanvendelsesmål (%) for emballageaffald
(se figur 2 nederst på siden)
 
Det er også forsøgt præciseret i direktivforslaget, at det er tons affald tilført faktisk genanvendelse eller genbrug og ikke det indsamlede emballageaffald inden forbehandling, som skal anvendes i beregningerne. Det er formuleret således i kommissionens danske oversættelse: ”vægten af det affald, der blev tilført afsluttende forberedelse mhp genbrug eller genanvendelsesbehandling med fradrag af vægten af materialer, som er kasseret under denne behandling pga indhold af urenheder og som skal bortskaffes eller gennemgå andre nyttiggørelsesoperationer”. Forslaget præciserer, at hvis emballage er sammensat af forskellige materialer, så skal hvert materiale i emballagen indgå særskilt i beregningerne.

Der er dog en tilladt bagatelgrænse på 2 % for frasortering af urenheder, men det må antages, at mange forberedelsesoperationer overskrider denne bagatelgrænse. Kommunerne må derfor antages generelt at skulle indhente oplysninger om mængde frasorteret affald ved forbehandling (fx på sorteringsanlæg) inden tilførsel til genbrug og genanvendelse (fx glasværk, papirmøller). Det er værd at bemærke, at det er input til genanvendelse og ikke output fra genanvendelse, som skal indberettes, så det frasorterede materiale til forbrænding/deponering frasorteret på selve genanvendelsesanlæggene må antages at skulle tælle som genanvendelse.

Det tilføjes, at affald eksporteret ud af EU kun må indregnes i målopfyldelse for genanvendelse af husholdningsaffald (dvs. kommunalt indsamlet affald), hvis eksportøren i overensstemmelse med transportforordningen kan fremlægge bevis for, at behandlingen fandt sted under forhold, der svarer til kravene i den relevante EU-miljølovgivning.

Hvis EU kommissionen finder, at der tre år inden dato for målopfyldelse hersker tvivl om medlemsstaten kan nå målet, så skal medlemsstaten fremlægge en afhjælpningsplan, som bl.a. skal tage hensyn til kommissionens henstillinger, til foranstaltninger nævnt i direktivforslagets bilag eller andre passende foranstaltninger.
 
Endelig skal medlemsstaterne træffe foranstaltninger til at fremme et emballagedesign, der mindsker dets miljøpåvirkning samt produktion af affald under fremstillingen og under den efterfølgende anvendelse. Energiudnyttelse af emballageaffald må ikke længere fremmes i forhold til materialegenanvendelse (nuværende artikel 6 stk. 3 slettes - ny stk. 12 tilføjes).

Links til de relevante dokumenter og til høringsmaterialet: 

EU kommissionens direktivforslag (COM(2014) 397 fra 2. juli 2014) med nye genanvendelsesmål og andre ændringsforslag til affaldsdirektivet, emballagedirektivet m.fl. – hovedtekst på dansk her og dets bilag på dansk her  
 
Materialet (primært på engelsk) er lagt ud på høringsportalen og kan findes her
 
Statistik for genanvendelse af emballageaffald 2009, Miljøprojekt 1382, kan findes her
 
Emballageforsyningen i Danmark 2009, Miljøprojekt 1388, kan findes her
 
Eurostats statistikker over genanvendelse af emballageaffald kan findes her

EU Commission staff working document SWD (2014) 209 from 02 July 2014 Ex-post evaluation of Five Waste Stream Directives, på engelsk her
(et ledsagedokument på engelsk til EU kommissionens direktivforslag COM(2014) 397 fra 2. juli 2014 med nye genanvendelsesmål og andre ændringsforslag til affaldsdirektivet, emballagedirektivet m.fl.)

EU Commission staff working document SWD (2014) 207 from 02 July 2014 Impact Assessment, på engelsk her
(ledsagedokument bestående af 6 dele på engelsk til EU kommissionens direktivforslag COM(2014) 397 fra 2. juli 2014 med nye genanvendelsesmål og andre ændringsforslag til affaldsdirektivet, emballagedirektivet m.fl.)
 
Emballagedirektivet (94/62) inkl. senere ændringer kan findes her
 
Emballagebekendtgørelsen (nr. 1049 fra 2011) kan findes her

Figur 1
OverskriftAlt GlasPapir&papTræPlastMetal
Forslag 2030809090806090
Belgien8010090634197
Tyskland728888304993
Nederlandene728389315191
Østrig668385213562
Sverige579276173475
Danmark*548664302258
Danmark i andre år ifølge Eurostat
20098417494862677
20086012163412582
Danmark jf. emballageaffaldsstatistikken og beregning ovenfor
2009-88-9479**862664-77
2008-8860**412582
Figur 2
År(2008)202020252030
• Alt emballage:(55)607080
• Glas: (60)708090
• Papir og pap:(60)859090
• Træ:(15)506580
• Plast:(22,5)456060
• Metal:(50)se nedenforse nedenforse nedenfor
• Jern:(-)708090
• Aluminium:(-)708090
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.