Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer

Du skal være logget ind for at læse denne nyhed. Indholdet er kun tilgængeligt for DAKOFA-medlemmer.

Log ind

Nyhed: Værdien i genbrug og reparation - Optakt til årskonferencen #2

04. september 2019
Værdien i genbrug og reparation - Optakt til årskonferencen #2
Hvordan booster vi den cirkulære økonomi i affaldssektoren? Det har vi spurgt den forestående årskonferences fire inspirationsoplægsholdere om og samtidig bedt dem om at løfte sløret en smule for, hvad de vil tage med i deres oplæg. Markedschef i NIRAS, Uffe Sønderhousen, vil fortælle om potentialerne ved genbrug og reparation.

"På DAKOFAs årskonferencen vil jeg have fokus på muligheder for at opnå værdier gennem reparation og genbrug - og på de dilemmaer og barrierer, der er i den forbindelse. Det kan være dyrt at indsamle kasserede produkter med henblik på genbrug. Hvem har ansvaret for indsamling? For at gøre produkterne klar til genbrug - og for at sælge dem? Og hvem har ansvaret, hvis forbrugeren efterfølgende får problemer.

I en cirkulær økonomi er der nemlig gode miljømæssige og økonomiske argumenter for at forlænge produkters levetid. Forenklet sagt vil en fordobling af levetiden halvere forbruget af ressourcer til fremstilling af produkter. Også økonomisk kan det normalt betale sig at forlænge levetiden. For eksempel har en brugt plæneklipper, der stadig virker, større værdi ved genbrug end ved genanvendelse.

Sammenlagt er der udsigt til store økonomiske gevinster. Tæt på 1/4 mia. kr. årligt, hvis vi i Danmark får indsamlet, istandsat og gensolgt alene kasseret elektronik af høj værdi (mobiltelefoner, tablets, computere m.v.). For at konkretisere udfordringerne vil oplægget rumme en del erfaringer relateret til at forlænge levetiden for elektronik gennem reparation og genanvendelse."

Uffe er Markedschef hos NIRAS, hvor han har arbejdet med produkters miljøegenskaber - eksempelvis miljødesign som respons på WEEE-direktivet.

Du kan læse indspark fra Lene Lange, LLa-Bioeconomy, Research & Advisor, om bioaffald her,
indspark fra Maya Færch, Lendager, om bygge- og anlægsaffald her
og indspark fra Anne Dorthe Fethers, CLEAN, om plast her

Læs mere om konferencen og tilmeld dig her

Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.