Konference: DAKOFA Årskonference 2019 - Nye tider for affaldssektoren!
Danmark i arbejdstøjet!
Med denne opsang til beslutningstagere og aktører i den danske affalds- og ressourcesektor fra den netop udsendte statusrapport fra Nordisk Ministerråd er scenen sat for DAKOFAs Årskonference 2019.
For spørgsmålet er nu, hvilke indsamlings-, sorterings- og behandlingsteknologier vi mangler for at kunne understøtte de nye krav, udvikle nye cirkulære kredsløb og dermed sikre os adgang til fremtidens råvarer.
Hvad er Danmarks ambitioner?
Den danske affaldssektor har nu en unik chance for at bidrage med viden og erfaringer til den kommende regering og et dugfriskt folketing, der i efteråret 2019 skal deltage i den politiske proces om det endelige udkast til affaldsplanen og implementeringen af de nye EU-regler.
Affaldsdirektivet giver et klart billede af hvilke forandringer, der er på vej. Men den danske, politiske proces i efteråret 2019 vil vise, hvilken vej Danmark vil gå, når det gælder de fortolkningsrum, der er tilgængelige for medlems- staterne. Endelig er en lang række regler kun minimumsregler, og Danmark kan derfor vælge et højere ambitionsniveau, hvis der er politisk flertal herfor.
Hvad er sektorens ambitioner?
Som kompetencecenter for HELE den danske affalds- og ressourcesektor vil DAKOFA på Årskonferencen 2019 samle offentlige/private, store/små, administrative/driftsorienterede, nord-, syd-, øst- og vestligt beliggende aktører til i fællesskab at formulere sektorens anbefalinger til Miljøministeren samt medlemmer af Folketingets Miljøudvalg.
DAKOFAs Årskonference 2019 vil derfor blive arrangeret som en CAMP med 4 parallelsessioner, hvor formålet er at udarbejde et samlet sektorindspark til den kommende nationale affaldsplan, implementeringen af EU’s krav samt fremtidens CØ-indsats i Danmark.
Fordi årskonferencen er udviklet som en CAMP, skal man ved tilmelding også tilkendegive hvilken af de 4 parallelsessioner, man vil deltage i. Du kan vælge mellem følgende:
Workshop 1: Plast
Workshop 2: Bioaffald
Workshop 3: Bygge- og anlæg
Workshop 4: Reparation og genbrug
Inden for hver workshop vil der blive formuleret en række workshop-spørgsmål, som deltagerne giver deres svar på. Der vil herefter være en debat og en prioritering af de fremkomne anbefalinger, der i den efterfølgende session munder ud i udvalgte indspark fra den pågældende workshop til den nye Miljø- og fødevareminister.
DERFOR – deltag, lyt, bliv inspireret og vær med til at formulere et fælles indspark til sektorens fremtidige rammer!
OBS: Hotel indgår IKKE i konferenceprisen, og deltagerne skal selv booke hotelværelse.
Konferencen foregår på Hotel Comwell Hvide Hus Aalborg, hvor der kan bookes værelser. Hotellet kan kontaktes på tlf. 70 27 42 74. Brug referencenummer 4683594 ved bestillingen.
Program
ÅRSKONFERENCE 19. SEPTEMBER
9:00-9:30
Registrering og morgenmad
9:30-9:35
Velkomst og introduktion
Ole Morten Petersen, Dakofa
Ole Morten Petersen
Session 1: Hvad er udfordringerne og hvad skal der til?
9:35-9:55
Anbefalinger fra Ungeklimarådet
Nikolaj Bang Høfler, Medlem af regeringens Ungeklimaråd
Nikolaj Bang Høfler
Medlem af regeringens Ungeklimaråd
9:55-10:15
Fokusområder og status for den nationale affaldsplan
10:15-10:45
Danmark skal i arbejdstøjet, hvis vi skal erobre førertrøjen!
Joe Papineschi, Eunomia, UK
Joe Papineschi
Eunomia, UK
10:45-10:55
Debat med salen
10:55-11:25
Kaffepause
Session 2: Inspirationsoplæg - hvordan boostes den cirkulære omstilling
11:25-11:45
Plast - problemer og muligheder i en cirkulær økonomi
11:45-12:05
Bioaffald i en cirkulær bioøkonomi
Lene Lange, professor, LLa-Bioeconomy, Research & Advisory
Lene Lange
professor, LLa-Bioeconomy, Research & Advisory
12:05-12:25
Hvad byder fremtiden på for byggesektoren?
Maya Færch, Lendager TCW
Maya Færch
Lendager TCW
12:25-12:45
Hvorfor skal vi genbruge og reparere langt mere i fremtiden?
Uffe Sønderhousen, NIRAS
Uffe Sønderhousen
12:45-13:40
Frokost
Session 3: Mini-CAMP
13:40-14:45
Hvordan når vi i mål?
Inden for hver workshop vil der blive formuleret en række workshop-spørgsmål, som deltagerne giver deres svar på. Der vil herefter være en debat og en prioritering af de fremkomne anbefalinger, der i den efterfølgende session munder ud i udvalgte indspark fra den pågældende workshop til det politiske panel samt den nye Miljøminister
Workshop 1: Plast
13:40-14:45
Plast
Workshop 2: Bioaffald
13:40-14:45
Bioaffald
Workshop 3: Bygge- og anlægsaffald
13:40-14:45
Bygge- og anlægsaffald
Workshop 4: Reparation og genbrug
13:40-14:45
Reparation og genbrug
Session 4: Overlevering og debat
14:45-15:15
Kaffepause
15:15-16:10
Afrapportering fra de 4 workshops til Miljøministeren og salen
Session 5: Refleksioner og afrunding
16:10-16:25
Miljøminister Lea Wermelin modtager anbefalingerne
Miljøministeren kvitterer for modtagelse af anbefalinger og vil markere regeringens politik på affalds- og ressourceområdet.
16:25-16:30
Afslutning og praktiske informationer
Eftermiddag og aften
16:45-18:00
Generalforsamling
19:00-2:00
Festmiddag
Med underholdning ved The Late Show og DJ
BESIGTIGELSESTURE 20. SEPTEMBER
Praktisk
Turene starter kl. 09.30 i busser fra Comwell Hvide Hus og slutter igen ved hotellet mellem kl. 13.00 og 14.00 (undtaget Tur A). Frokost indtages under turene, idet hotellet sørger for medbragte madpakker og vand. Turene bliver besat efter først-til-mølle princippet. Tilmelding foregår via din online tilmelding til årskonferencen. Hvis du allerede er tilmeldt årskonferencen, men ikke fået tilmeldt dig en tur, skriv da en mail til mv@dakofa.dk og angiv hvilken tur du gerne vil på.
9:30-15:00
TUR A: RenoNord sorteringsanlæg og Aage Vestergaard Larsen plastproduktion
Hos RenoNord i Aalborg skal vi se sorteringsanlægget til udsortering af plast og metal fra husholdningsaffaldet. Efterfølgende kører vi mod Mariager, hvor vi skal se Aage Vestergaard Larsens fabrik, som oparbejder indsamlet plast fra forskellige kilder til produktion af nye plastprodukter.
OBS: Bemærk, at turen slutter ca. kl. 15 på Comwell Hvide Hus i Aalborg.
9:30-14:00
TUR B: Gemidan Ecogi forsorteringsanlæg til bioaffald og introduktion til HTL-teknologi ved AU
Vi kører til Frederikshavn og får en rundvisning på det nye forsorteringsanlæg, som modtager bioaffald fra både husholdning og fra erhverv. Anlægget ligger ved siden af Frederikshavn Forsyning, hvor vi har lånt et lokale og skal høre Aalborg Universitet, som vil fortælle om et samarbejdsprojekt og et forsøgsanlæg i HTL-teknologi. Hydro Thermal Liquefaction er en teknologi til udnyttelse af biomasse og organiske affaldsfraktioner til et energiprodukt i form af en bio-råolie.
9:30-14:00
TUR C: Nedgravede beholdere i Aalborg Midtby – Hvad sker der over og under jorden?
En gåtur gennem Aalborg midtby, hvor vi skal høre om Aalborg Kommunes arbejde med nedgravede beholdere til indsamling af affald. Vi skal høre om projektet og se de (næsten) færdige beholdere, bl.a. omkring Budolfi Plads. I forbindelse med udgravningerne fandt man historisk interessante genstande i jorden – en arkæolog støder til og fortæller om fundene. Turen slutter på Det Gamle Rådhus, hvor vi samler op og spiser frokost.
9:30-14:00
TUR D: Genbrug og reparation
I Nordjylland har man de senere år haft fokus på reparation og genbrug af produkter – bl.a. elektronik. På denne tur skal vi høre om Aalborg Kommunes arbejde på området, som har givet en masse viden og erfaringer om, hvordan man får flere produkter tilbage på markedet. Derefter skal vi på besøg hos De Grønne Hvidevarer, som reparerer hvidevarer og sætter dem tilbage på markedet, samt Datamarked.dk, som opkøber, reparerer og videresælger elektronik fra erhverv. Datamarked.dk har over 10.000 varenumre registreret til 60.000 forskellige modeller og over 100.000 varer på eget lager.