Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Udvinding af kritiske råstoffer fra affald i Norden

19. marts 2024
Udvinding af kritiske råstoffer fra affald i Norden
Ifølge en ny rapport kan affald i de nordiske lande teoretisk set forsyne industrien med 900.000 tons kritiske råstoffer. Samtidig er den nye EU-forordning om kritiske råstoffer nu formelt vedtaget med et mål om, at den europæiske genanvendelsesindustri skal sikre EU forsyningen af mindst 25 % af de strategiske (-kritiske) råstoffer i 2030.

Nordisk Innovation under Nordisk Ministerråd offentliggjorde den 29. februar rapporten ”Recycling of critical raw materials in the Nordics”.

Og den 18. marts 2024 blev "EU-forordningen om fastlæggelse af en ramme for at sikre en sikker og bæredygtig forsyning med kritiske råstoffer", bedre kendt som forordningen om kritiske råstoffer, endeligt vedtaget af EU-Rådet. Nu afventer kun oversættelser og offentliggørelse i EU-tidende.

Potentiale for genanvendelse af kritiske råstoffer i Norden

Rapporten undersøger og foreslår tiltag til, hvordan Norden kan øge genanvendelsen af ​​affald med højt indhold af kritiske råstoffer (CRM'er) og samtidigt sikre, at disse ressourcer sorteres og genanvendes inden for Norden. Der identificeres forhindringer forbundet med politikker, forretningsmodeller, teknologier mv. De nordiske beslutningstagere får præsenteres forskellige muligheder og anbefalinger til vejen mod målet om 25 % genanvendelse af CRM.

Analyser af ​​nordiske affaldsstrømme har identificeret affald med potentiale til at genanvende omkring 900.000 tons CRM'er, hvoraf mangan, fosfat og kobber udgør de største mængder. Affaldsstrømmene med det største teoretiske genanvendelsespotentiale for CRM er affald fra mineindustrien (tailings) og metalproduktion (herunder støv og slagge fra EAF, Electrical Aarch Furnace).

Der er identificeret fem overordnede milepæle, som skal nås for at etablere nordiske sekundære værdikæder for CRM. Disse er:

  1. Systemer til at identificere affaldsstrømme med CRM-genanvendelsespotentiale.
  2. Systemer til omkostningseffektiv og effektiv indsamling af CRM-holdige affaldsstrømme.
  3. Systemer til at adskille materialer beriget med CRM fra andre materialer i affaldsstrømmen.
  4. Teknologier til at genanvende alle relevante CRM'er med acceptable genanvendelsesrater.
  5. Økonomisk bæredygtige markedsforhold for alle led i værdikæderne.

Herefter opstilles forskellige barrierer, muligheder og anbefalinger i relation til milepælene. Et eksempel er forslag til:

      Tiltag til systematisk identifikation af affaldsstrømme med CRM-genanvendelse potentiel:

  • Nationalt program til kortlægning af CRM-niveauer i relevante affaldsstrømme.
  • National statistisk regnskab over væsentlige CRM-materialestrømme, som viser både forbrug, indsamlet affald og genanvendte CRM-mængder.
  • Sæt markedskrav til produktdesign og -mærkning, der understøtter effektivt identifikation og adskillelse af CRM-berigede komponenter og materialer.
  • Design og konstruktion af bygninger og infrastruktur, der understøtter let identifikation og adskillelse af CRM-rige materialer ved fremtidig nedrivning/renovering.

EU-forordningen om kritiske råstoffer vedtaget 18. marts 2024

  • Forordningen indeholder to lister over materialer (34 kritiske og 17 strategiske), som er afgørende for den grønne og den digitale omstilling samt for forsvars- og rumindustrien.
  • Forordningen om kritiske råstoffer fastsætter fire mål for EU's årlige forbrug af strategiske råstoffer i 2030: mindst 10 % heraf fra lokal udvinding, mindst 40 % heraf skal forarbejdes i EU, og mindst 25 % heraf skal komme fra genanvendte materialer (det oprindelige forslag have et lave mål med 15 % fra genanvendelse). Desuden må højst 65 % af hvert enkelt strategiske råstof komme fra ét enkelt ikke-EU-land.
  • Udvindingsprojekter vil modtage deres tilladelser inden for en periode på højst 27 måneder, mens genanvendelses- og forarbejdningsprojekter bør modtage deres tilladelser inden for 15 måneder med begrænsede undtagelser, der skal sikre et meningsfuldt samarbejde med de lokalsamfund, der er berørt af projekterne, og en omhyggelig miljøkonsekvensvurdering i komplekse tilfælde.
  • Store virksomheder, der fremstiller strategiske teknologier (dvs. producenter af batterier, brint eller vedvarende energi), skal foretage en risikovurdering i deres forsyningskæder for at identificere sårbarheder.

Links til referencer 

Find rapporten ”Recycling of Critical Raw Materials in the Nordics” fra den 29. februar 2024 her (inkl. en optagelse af et webinar i forbindelse med offentliggørelsen). Projektet er finansieret under programmet Sustainable Minerals, som omtales her.

Find EU-Rådets pressemeddelelse fra den 18. marts 2024 om den nye forordning her (med link videre til den vedtagne tekst på engelsk). Læs evt. Dakofas nyhed fra den 30. marts 2023 om kommissionens oprindelige forslag her og nyheden ifm. trialog-enigheden her.

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.