Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Nyt udspil om CCS-puljer og rammebetingelser for CO2-rørføring og -lagring

08. september 2023
Nyt udspil om CCS-puljer og rammebetingelser for CO2-rørføring og -lagring
Regeringens nye udspil vil samle midlerne fra CCUS-puljen og Grøn skattereform-puljen under et med udbud i juni 2024 og juni 2025. Fokus skal være på fangst og lagring af CO2, ikke på udnyttelse af CO2. Der vil blive fremsat en lov om rørført transport af CO2, og staten skal i fremtiden være medejer af CO2-lagre med 20 %.

Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard præsenterede den 21. august regeringens udspil ”Klimahandling – I mål med fangst og lagring af CO2”. Udspillet skal nu forhandles med forligspartnerne i Folketinget inden udmøntningen og indeholder følgende hovedelementer:

  • Samle to eksisterende puljer - CCUS-puljens anden fase og Grøn Skattereform, GSR-puljen - til én stor CCS-pulje. Puljen udmøntes via to budrunder, og der indføres et krav om fuld fangst fra 2029.
  • Fremlægge Danmarks første hovedlov om rørført transport af CO2. Loven skal sikre klare rammer for at investere i CO2-rørinfrastruktur.
  • Ensrette vilkårene for investeringer i CO2-lagre under både havbunden og landjorden. Staten skal i fremtiden være medejer af CO2-lagre med 20 procent.
  • Indgå aftaler med andre lande, så det er muligt for danske lageraktører at få udenlandsk CO2 i deres lagre.

Desuden har Energistyrelsen nu offentliggjort udbudsmaterialet for puljen for negative emissioner via CCS, NECCS-puljen, på i alt 2,5 mia. kr. for støtteperioden 2025-2032. Der er deadline den 1. december 2023 for at afgive et bud. Styrelse afholder et informationsmøde om udbudsmaterialet den 28. september med tilmelding senest 3 dage før.

Uddybning af nogle af elementerne i det nye udspil

Regeringen ønsker at sammenlægge CCUS-puljens anden fase og GSR-puljen og udbyde puljen af to runder i henholdsvis juni 2024 og juni 2025. Konkret foreslås det, at udbuddene skal være på hhv. 0,9 og 1,4 mio. tons CO2, svarende til ca. 10,5 mia. kr. og 16,3 mia. kr. over en 15-årig periode. Formålet hermed er at sikre, at begge udbud er så store, at det fx er muligt for større punktkilder og regionale klynger at søge ind i samme udbud, og at der kan være flere vindere i hver runde

Regeringen foreslår at målrette alle midlerne til fangst og lagring af CO2 (CCS). Dette skyldes, at det ikke vurderes muligt at sikre, at CCU-projekter, der støttes som en del af et evt. kombineret CCUS-udbud, kan garanteres at give reduktioner, som kan medregnes i det nationale klimaregnskab. Dette skyldes, at der ikke er sikkerhed for, at PtX-brændstoffer vil blive brugt til at fortrænge udledninger i Danmark. CCS-støtten potentielt kan komme fremtidige CCU-projekter til gode, da det forventes, at der på sigt vil være overlap i store dele af værdikæderne for CCU og CCS, hvor etableringen af teknologier og infrastruktur til fangst og transport af CO₂ også vil gavne CCU-aktørerne. Regeringens forventning er, at markedet for CCU for alvor vil tage fat efter 2030.

Der udarbejdes en ny hovedlov for transport af CO₂, som ventes at blive sendt i høring ultimo 2023 og fremsat i Folketinget primo 2024. Loven skal sikre klare og ensartede rammer for rørført transport af CO₂ både til lagring og anvendelse. Både private og offentlige selskaber skal kunne eje, etablere og drive infrastruktur til transport af CO₂. Forsyningstilsynet får bemyndigelse til at regulere adgang for tredjeparter til CO₂-transport-rør for at sikre, at ingen aktør uretmæssigt kan forhindre andre aktører i at anvende et rør.

Der skal nedsættes et ”Danish Storage Forum” bestående af de danske lageraktører, som skal komme med input til prioriteringen af arbejdet med internationale samarbejdsaftaler, input til Energistyrelsens arbejde med at fremskrive markedsudviklingen for CCS samt input til arbejdet med at fastlægge den grænseoverskridende transport. Dette forum er inspireret af de gode erfaringer fra nedsættelse af seks regionale CCS-klynger, som fik til opgave at rådgive regeringen om den regionale udvikling af CCS, og som samtidigt understøttede udviklingen af seks stærke regionale CCS-klynger.

Noget om eksisterende tiltag til PtX, herunder CCU

  • Der afsat 1,25 mia. kr. til et PtX-udbud til understøttelse af industrialiseringen og opskaleringen af PtX-produktionen i Danmark og 344 mio. kr. til en national investeringsstøtteordning med særligt fokus på PtX og brint (244 mio. kr. er udmøntet) - begge jf. Aftale om udvikling og fremme af brint og grønne brændstoffer af 15. marts 2022.
  • Der er afsat 850 mio. kr. til understøttelse af danske værdikædeprojekter inden for PtX, hvoraf 600 mio. kr. er tildelt projektet Green Fuels for Denmark og 246 mio. kr. er tildelt projektet HySynergy. Midlerne og projekterne indgår i et fælleseuropæisk storskalaprojekt, jf. aftalen om ”Important Project of Common European Interest” (IPCEI) af 18. juni 2022.
  • Der er afsat 1 mia. kr. i EU-midler til at udvikle lokale erhvervsfyrtårne, hvoraf udviklingen af en PtX-industri i Danmark er et fokuspunkt for erhvervsfyrtårnene i Sydjylland, Nordjylland og Bornholm.
  • På EU-niveau er der indgået aftaler om kommende regulering for at støtte anvendelse af bæredygtige brændstoffer i vejtransport, luftfart og søfart. Det sker ved revision af VE II-direktivet, ReFuelEU Aviation og FuelEU Maritime, som fastsætter nye CO2-fortrængningskrav og krav om iblanding af bæredygtige brændstoffer i sektoren, herunder PtX-brændstoffer.

 

Se evt. også programmet for en studietur til Esbjerg for deltagerne i DAKOFAs Årskonference den 21.-22. september 2023. På turen indgår bl.a. besøg hos European Energy’s pilotskala PtX-elektrolyseanlæg til brintproduktion og hos Energnists affaldsforbrændingsanlæg, som arbejder med rammebetingelserne for et carbon capture anlæg.

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.