Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Fransk forbud mod destruktion af usolgte varer på vej

04. juni 2019
Fransk forbud mod destruktion af usolgte varer på vej
I 2016 forbød Frankrig detailhandlen at destruere alle usolgte fødevarer. Nu kommer turen måske også snart til non-food produkter som tøj, elektronik og kosmetik.

Hvert år destruerer franskmændene for omkring 650 millioner euro non-food produkter, hvilket ifølge den franske premierminister Edouard Philippe er "en skandale og en hån mod almindelig sund fornuft".

Premierministeren annoncerede derfor i dag et nyt lovforslag, der skal sætte en stopper for problemet. Mere specifikt skal den nye lov gøre det ulovligt at destruere alle usolgte non-food produkter som eksempelvis tøj, kosmetik, personlig pleje produkter samt elektronik.

Hvis lovforslaget bliver vedtaget, vil både producenter og detailhandel i stedet blive pålagt enten at donere de usolgte effekter til direkte genbrug eller at sørge for, at de bliver genanvendt. 

En del af en større cirkulær indsats

Lovforslaget skal ses som en forlængelse af det franske forbud mod madspild i detailhandlen, der blev introduceret i 2016 og bygger på den franske 50-punkts køreplan for cirkulær økonomi, som blev annonceret i 2018. Baseret på netop denne, vil den nye lov i tillæg introducere en række øvrige virkemidler som eksempelvis:

  • Et index for reparérbarhed
  • Fremme af eco-deign processen
  • Nye producentansvarsordninger for bl.a. legetøj og cigaretter
  • Pantsystem

 

Ifølge premierministeren vil den nye lov komme til at gælde fra udgangen af 2021 for produkter med et allerede etableret indsamlingssystem og senest fra udgangen af 2023 for øvrige produkter. Lovforslaget forventes at blive vedtaget i juli samtidig med, at Frankrig implementerer de nye europæiske affaldsdirektiver i den nationale lovgivning.

Du kan læse mere i artiklerne (på fransk) her og (på engelsk) her 

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.