Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Bekendtgørelse om biomasseaffald i høring – frist 28. juli

19. juni 2023
Bekendtgørelse om biomasseaffald i høring – frist 28. juli
Færre typer af biomasseaffald skal fremover klassificeres som forbrændingsegnet biomasseaffald, herunder ubehandlet bomuld og hør. Der indføres en grænseværdi for max indhold af fysiske urenheder i bl.a. grene, stød og rødder fra have-/parkaffald omfattet af bekendtgørelsen. Høringsfrist er den 28. juli.

Miljøstyrelsen har den 14. juni sendt Bekendtgørelse om biomasseaffald i høring. Her gennemgås de vigtigste ændringer. 

DAKOFA afholder et hørings-webinar om bekendtgørelsesændringerne den 29. juni 2023 kl. 10.00-11.30. Her vil Miljøstyrelsen gennemgå ændringerne, og der er dialog med aktører på området. Deltagelse i webinaret er gratis. Find program og mulighed for tilmelding her.

Max 1 o/oo fysiske urenheder i have-/parkaffald til forbrænding

I udkastet til en revideret bekendtgørelse er der indsat en bagatelgrænse for indhold af fysiske urenheder i have-parkaffald omfattet af bekendtgørelsen. Der fremgår af en ny §4, at indholdet må være op til 1 promille fysiske urenheder målt på tørstof. Bekendtgørelsen definerer fysiske urenheder som fremmedlegemer, der ikke kan sidestilles med råtræ, herunder plast, stof, tæpper, tovværk, metal, papir og pap (red.: sten og jord omtales ikke). Have-parkaffald omfattet af bekendtgørelsen er råtræ, herunder grene, stød, rødder og andet rent vedmateriale (herunder bl.a. vinstokke), bark, skovflis og ubehandlet savværksflis.

En sådan grænseværdi har længe været efterspurgt af branchen og er belyst nærmere i rapporten ”Have-/parkaffald til energiudnyttelse ved forbrænding”, Miljøprojekt nr. 2091 fra 2019 (hent rapporten her, se side 25-26 og 35-36). Miljøstyrelsen henviser i høringsbrevet til dette miljøprojekt og nævner, at den foreslåede grænseværdi svarer til, at halm (herunder indbindingssnor fra halmballer) er optaget på bilaget til bekendtgørelsen, og at snor fra halmballer vægtmæssigt udgør ca. 1 promille af bundne halmballer, og snoren typisk er lavet af plastik.

Biomasseaffald på bilaget er ikke nødvendigvis forbrændingsegnet

Det fremgår af høringsbrevet, at Miljøstyrelsen finder det nødvendigt at præcisere, at bekendtgørelsen kun er relevant for de biomasser, der ikke er egnet til materialenyttiggørelse. Det fremgår nu af bekendtgørelsen, at affaldet skal være forbrændingsegnet for at være omfattet af bekendtgørelsens anvendelsesområde, og det, at bestemte affaldstyper er optaget på bekendtgørelsens bilag 1, er ikke ensbetydende med, at dette affald altid er forbrændingsegnet. Hvis det er egnet til materialenyttiggørelse, skal virksomheden stadigvæk sørge for at materialenyttiggøre det affald, der kan materialenyttiggøres.

Det er kommunen, som klassificerer affald og dermed afgør, om affald er egnet til materialenyttiggørelse eller forbrændingsegnet (red.: Miljøstyrelsen overtager hele ansvaret for klassificering af affald fra kommunerne fra 2025, jf. en politisk aftale fra august 2022, se her). Samtidigt fremhæver høringsbrevet, at biomasseaffaldsbekendtgørelsens formål er at gøre det muligt at afbrænde biomasseaffald i anlæg, der ikke nødvendigvis er affaldsforbrændingsanlæg, og at asken fra afbrænding derved potentielt kan bruges til jordbrugsformål.

Flere affaldstyper fjernes som biomasseaffald omfattet af bekendtgørelsen

Ubehandlet bomuld og hør fjernes fra bekendtgørelsens bilag. Hovedformålet er at bidrage til en øget fokus på genanvendelse af tekstilaffald, herunder mulig synergieffekt med genanvendelsen af ubehandlet bomuld og hør.

De tre affaldstyper Malt (red.: dvs. fra ølbrygning), Frugtrester (tørre frugtdele) samt Ubehandlet korn og ubehandlede frø fjernes også fra bekendtgørelsens bilag. Høringsbrevet nævner, at affaldstyperne kan anvendes som input til biogasanlæg og bagefter anvendes til jordbrugsformål. Mange biogasanlæg har udfordringer med at finde tilstrækkeligt med biomasseaffald som supplerende inputmateriale til husdyrgødning og halm og med et højere biogaspotentiale.

Evt. høringssvar skal være Miljøstyrelsen i hænde senest den 28. juli 2023

Find høringsbrev og udkast til revideret bekendtgørelse på høringsportalen her

T.O. DAKOFA gennemfører en studietur den 16. august 2023 til Helsingør til NSR's pyrolyseanlæg til have-parkaffald. Det kombineret med en rundvisning på Helsingør Forsynings nye genbrugsplads Cirkel. Se program og mulighed for tilmelding her

 

 

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.