Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Anbefalinger fra ekspertgruppe om PFAS

16. februar 2024
Anbefalinger fra ekspertgruppe om PFAS
Her mangler der viden – anbefaler at 12 projekter sættes i gang

Med Finansloven 2023 blev det besluttet, at nedsætte en videnstaskforce om PFAS, der skal foretage en opsamling på den viden, som findes om PFAS både nationalt og internationalt. Formålet er at sikre et overblik over viden om forekomst, risici og spredning af PFAS i miljøet i Danmark og internationalt. I slutningen af 2024 udkommer videnstaskforcen med en rapport med konkrete anvisninger af, hvilke særlige områder, handlinger, vidensopbygning og håndtering, som offentlige myndigheder bør have fokus på og prioritere i håndteringen af risikoen fra forurening med PFAS.

Videnstaskforcen har udarbejdet en rapport med forslag til 12 projekter, som i løbet af 2024 vil kunne bibringe nødvendig ny viden om forekomst, skæbne og effekter af PFAS i miljøet og på menneskers sundhed. De 12 projekter er prioriteret efter, om de kan bidrage til at mindske PFAS-påvirkningen af mennesker og miljø. Det anslåede budget for alle 12 projekter er 6,5 mio. kr.

Desuden beskriver rapporten anvendelsen af PFAS i Danmark. PFAS har været et udbredt stof i mange forskellige typer af produkter, som fx brandslukningsskum, slip-let metal belægninger til stegepander, papir- og papemballage, cremer, kosmetik, tekstiler, tæpper, maling, pesticider og lægemidler. Den vidtgående anvendelse, ringe nedbrydelighed, høje mobilitet, store evne til at bioakkumulere og iboende toksicitet over for mennesker betyder, at deres anvendelse er et samfundsproblem.

Projekt om PFAS i nye og genanvendte produkter og materialer i en cirkulær økonomi (2. prioritet)
Et af de 12 projekter er om genanvendte produkter og materialer, da PFAS kan spredes via genanvendelsen. For de fleste nye og genanvendte produkter og materialer er indholdet af PFAS ukendt. Der mangler fundamental viden omkring indhold, udvaskning og spredning ved berøring af PFAS fra byggematerialer – under anvendelse, genbrug/genanvendelse og ved bortskaffelse. Andre materialer, der nævnes i det mulige projekt, er tekstiler og plastemballage, hvor PFAS bruges som slip-midler til polyethylen (PE)/polypropylen (PP) film og beholdere i bl.a. fødevareemballage.

Dansk forbud mod PFAS i fødevareemballager af pap og papir
Siden juli 2020 har det været forbudt at markedsføre fødevarekontaktmaterialer af papir og pap, hvori der har været anvendt PFAS, medmindre der i produktet benyttes en funktionel barriere, hvorved migration af stofferne til fødevaren undgås. En undersøgelse udført af otte europæiske NGO’er i 2021, at det danske forbud virker og dermed, at lovgivning kan være et effektivt redskab til at motivere industriens aktører til at finde sikre erstatninger.

Læs mere
Videnstaskforcen om PFAS, dec. 2023, Begrænsning af menneskers og miljøets eksponering for PFAS i Danmark, Del 1: Identifikation af videnshuller
Miljøstyrelsen, Erhverv, PFAS
Forbrugerrådet TÆNK, PFAS og fluorstoffer
Dakofa, 14. april 2023, Høring: Forslag om forbud mod anvendelse af PFAS i EU

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.