Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Stor uforklarlig variation i indsamlede mængder plast fra husholdninger

30. maj 2016
Stor uforklarlig variation i indsamlede mængder plast fra husholdninger
Miljøstyrelsen har publiceret to kortlægninger af kommunernes indsamling af plastaffald fra husholdningerne. Den første kortlægning er fra 2014 og den er fra 2016. Det er tanken, at indsamling af plastaffaldet skal kortlægges i de følgende 2 år. Kortlægningerne gennemføres af 5 partnere i et samarbejde mellem KL og Miljøstyrelsen og Sweco Danmark A/S har udført undersøgelsen.

Begge kortlægninger viser, at der er stor variation i de indsamlede mængder fra de kommuner, der indsamler plastaffald. I kortlægningen fra 2014 blev der indsamlet mellem 0,57-27 kg plast/ husstand/år med et gennemsnit på 9,75 kg plast/hustand/år (17 kommuner har besvaret spørgeskema). I 2016 (25 kommuner er omfattet) er spredningen mellem 0,1 kg til 17,8 kg plast/hustand/år med. Den store variation kan ikke umiddelbart forklares og der er ikke noget entydigt billede af, at de kommuner, hvor alle boliger er omfattet af ordningen er de kommuner, der indsamler mest.

I 2016 kortlægningen ses dog, at de kommuner som indsamler alle fraktioner (blød, hård, folier mv.) er blandt de kommuner der indsamler mest. Det er Brøndby, Fredericia, Gladsaxe, Herlev og Rødovre. Dog ikke Haderslev og Aabenraa. Endvidere er der en svag tendens i retning af, at jo oftere der samles ind, jo større mængder samles der ind.

Noget tyder endvidere på, at det er udfordringer med at formidle, hvilke plasttyper, der er med i ordningen og hvilken plasttype forskellige plastemner og -produkter er. Hertil kommer, at det er svært at følge afsætningen af plastaffaldet og få dokumenteret viden f.eks. om genanvendelsen af plastaffaldet. I 2014 undersøgelsen blev der også peget på en svingende renhed af plasten samt en ukendt kvalitet.

Find plastkortlægningen for 2014 her


Find plastkortlægningen for 2016 her

Amager ressourcecenter omtalte kortlægningerne ved en DAKOFA-konference. Find præsentationen her.

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.