Du skal være logget ind for at læse denne nyhed. Indholdet er kun tilgængeligt for DAKOFA-medlemmer.

Log ind

Nyhed: Skjern Paper vil bygge anlæg til fødevarekartoner

20. november 2020
Skjern Paper vil bygge anlæg til fødevarekartoner
Bliver muligvis eneste behandlingsløsning i Danmark og forventes færdigt i 2023. Hør evt. om udenlandske erfaringer med genanvendelse af drikkevarekartoner på DAKOFAs online-konference den 8. december 2020.

Fra 1. juli 2021 skal alle danske husholdninger som bekendt frasortere fødevarekartoner som en selvstændig affaldsfraktion. I dag findes der ingen genanvendelsesløsninger i Danmark, men det bliver der muligvis lavet om på.

»Vi sidder som den eneste tilbageværende danske papirfabrik, og derfor mener vi, at det er oplagt, at sådan et anlæg skal stå hos os. Vi bruger 100 procent genbrugsfibre, og de her kartoner har rigtig mange gode papirfibre,« fortæller Nikolaj Bjerre Thybo, administrerende direktør ved Skjern Paper.

Fibrene fra fødevarekartonerne vil kunne genbruges i Skjern Papers produktion. Samtidig vil der opstå en række andre fraktioner, da fødevarekartonerne blandt andet indeholder en del plast. 

Noget af plasten vil givetvis kunne afsættes til genanvendelse, men der vil også være en del materialer, som ikke umiddelbart kan genanvendes andre steder. Hvis de får godkendelse til det, så planlægger Skjern Paper at energiudnytte denne restfraktion, fortæller Nikolaj Bjerre Thybo.

En investering på 50 millioner i et nyt anlæg er for stor til, at Skjern Paper selv kan løfte den. Derfor håber Nikolaj Bjerre Thybo på, at der kan findes en løsning, hvor det kommende producentansvarssystem eller affaldsgebyrerne på en eller anden måde kan være med til at finansiere udviklingen af anlægget.

»Uanset hvad, vil der gå nogle år, før et anlæg hos os kan være operationelt. De indsamlede mængder skal også først ramme et godt niveau, og det gør de jo ikke allerede til næste år. Hvis vi kan få finansieringen til at falde på plads, så vil der formentlig gå to år, før vi kan have et anlæg oppe at køre. Så hvis vi er meget positive, så kan vi realistisk set have et anlæg i 2023,« fortæller Nikolaj Bjerre Thybo.


Ovenstående nyhed er skrevet med udgangspunkt i en nyhed i WasteTech, og du kan læse mere om Skjern Paper ved at trykke hér.

På DAKOFAs online-konference "Hvordan får vi bedst de 10 fraktioner indsamlet og afsat?", som afholdes den 8. december 2020, vil der være et fællesoplæg fra den europæiske brancheorganisation for genanvendelse af drikkevarekartoner og en tysk papirmølle. Program mv for konferencen kan findes her  

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.