Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Nyt EU-forslag om tekstiler og madspild/madaffald

05. juli 2023
Nyt EU-forslag om tekstiler og madspild/madaffald
Forslaget byder bl.a. på et krav om producentansvar for tekstiler og kvantitative mål for reduktion af madspild/madaffald.

Europa-Kommissionen har netop præsenteret en ny lovpakke med forslag til bl.a. revision af det eksisterende Affaldsrammedirektiv, hvor fokus er på hhv. tekstiler og madspild/madaffald. 

Under stor pressebevågenhed præsenterede ledende næstformand og ansvarlig for den europæiske Green Deal, Frans Timmermans og Miljøkommissær Virginijus Sinkevičius i dag en ny lovpakke med et helt overordnet fokus på mere bæredygtig brug af EU’s plante- og jordressourcer.

Denne artikel vil først og fremmest fremhæve forslaget til revision af Affaldsrammedirektivet og de to hovedområder, tekstilaffald og madspild/madaffald, vil blive præsenteret hver for sig i det følgende:

Ændringsforslag til Affaldsrammedirektivet med fokus på tekstiler
Med udgangspunkt i den strategi for tekstiler, som Kommissionen præsenterede for lidt over et år siden, har Kommissionen i dag præsenteret et forslag, der først og fremmest indeholder et krav om etablering af et harmoniseret udvidet producentansvar for tekstiler i alle EU’s medlemsstater. Forslaget bygger på miljøgraduerede gebyrer, der dels skal finansiere indsamlingen og håndteringen af tekstilerne, der naturligvis skal baseres på de velkendte prioriteter i affaldshierarkiet, men som også skal skabe incitament til at reducere mængderne af affald og skabe produkter, der er mere egnet til et cirkulært kredsløb.

Det nye forslag omfatter tekstil- og tekstil-relaterede produkter samt fodtøj (som nærmere defineret i et tilhørende bilag) til både genbrug og genanvendelse og siger i sin nuværende form, at indsamlingen kan foregå i samarbejde med både lokale myndigheder, socialøkonomiske virksomheder og andre aktører. Men forslaget lægger også op til, at socialøkonomiske virksomheder, under visse forudsætninger, kan fortsætte med at drive deres egen indsamling parallelt med producentansvaret og at disse ikke vil kunne pålægges at overdrage hverken genbrugs- eller affaldsmængder til ordningen.

I forbindelse med indsamlingen, hvor alle tekstiler i øvrigt vil være defineret som værende affald, foreslås det bl.a., at indsamlingsmateriellet sikrer, at tekstilerne beskyttes mod problematiske vejrforhold og at der allerede ved indsamlingspunktet skal foretages en screening af eventuelt fejlsorteret og problematisk indhold i fraktionen.

De miljøgraduerede gebyrer skal tage udgangspunkt i den reviderede eco-design forordning (eller anden relevant EU-lov), som ligeledes er under udarbejdelse, og det er således endnu ikke klart, hvilke incitamenter, der foreslås indbygget i en eventuelt kommende ordning.

Forslaget lægger op til, at producentansvarsordningen skal være introduceret senest 30 måneder efter ændringerne til Affaldsrammedirektivet er vedtaget.

Forslaget adresserer også illegal eksport af tekstilaffald til lande, der ikke kan håndtere affaldet på en forsvarlig måde ved at sikre, at eksport af produkter/affald følges af detaljeret dokumentation, der skelner mellem affald og genbrugsegnede produkter. Forslaget bygger på, at al eksport bl.a. skal indeholde en detaljeret oversigt over indholdet samt navn og adresse på slut-modtageren. Denne del af forslaget supplerer det arbejde, der netop nu ligger i de igangværende forhandlinger om en større revision af Transportforordningen.

Ændringsforslag til Affaldsrammedirektivet med fokus på madspild og madaffald
De nye forslag til ændringer om madspild og madaffald tager udgangspunkt i tesen om, at der er tale om en win-win-win situation, når vi nedbringer mængderne, idet vi: sikrer fødevaresikkerhed, hjælper virksomheder og forbrugere med at spare penge og reducerer miljøbelastningen fra fødevareproduktion og -forbrug.

I den nuværende lovgivning er der allerede krav om, at medlemsstaterne har et nationalt program for forebyggelse, men initiativerne ser endnu ikke ud til at have båret frugt. Derfor, for at fremskynde EU's arbejde på området, foreslår Kommissionen, som en del af deres ændringsforslag, at der indføres lovkrav om, at medlemsstaterne inden 2030: 

  • Reducerer mængderne af madaffald med 10 % i forarbejdning og fremstilling og
  • At de samlet reducerer madspild og madaffald med 30 % (pr. indbygger) i detailhandel og forbrugsleddet (restauranter, fødevaretjenester og husholdninger).

Dette forslag bygger på et grundigt forarbejde, som er udført af Kommissionens forskningsenhed JRC, hvor man bl.a. har kortlagt, at 53% af mængderne genereres i husholdningerne, 20% i proces- og forarbejdningsleddet, 11% i primærproduktionen, 9% i restaurationsbranchen og 7% i detailhandlen. 

Begge dele af ændringsforslaget skal nu diskuteres i hhv. Parlamentet og Rådet, hvorefter de sædvanlige trilogforhandlinger om ændringerne går i gang.

En del af et større fokus
De omtalte ændringsforslag blev i øvrigt præsenteret som en del af en lidt større pakke af forslag med fokus på mere bæredygtig brug af plante- og jordressourcer. Herunder blev der således også præsenteret forslag til bl.a. en lov om overvågning af jord, der skal gøre bæredygtig forvaltning til normen samt regler, der skal sikre dekontaminering af allerede forurenet jord, øge værdien af vores jordressourcer samt øge diversiteten og kvaliteten af frø og andre reproduktive plantematerialer.

Læs mere
Du kan finde selve pressemeddelelsen for hele lovpakken her.
Det er også på denne side, at du finder en lang række links til de relevante dokumenter fra den samlede pakke, herunder:

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.