Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: I 2025 skal tæpperne cirkulere

12. december 2018
I 2025 skal tæpperne cirkulere
I 2025 skal alle tæpper, der sættes på markedet være fri for alle potentielt farlige stoffer, være genbrugsegnede, indsamles separat og være fuldt ud genanvendelige. Samtidig skal sektoren øge anvendelsen af genanvendt materiale.

Dette er visionen for den europæiske tæppeindustri, som blev præsenteret i forbindelse med en ny rapport, der giver anbefalinger til hvordan man kan øge den cirkulære økonomi inden for tæppeindustrien. Den nye rapport, som er udarbejdet af det Britiske konsulenthus Eunomia for Changing Markets Foundation, præsenterer en række politiske indgreb, som kan presse både udbud og efterspørgsel i den rigtige retning. Analysen tager udgangspunkt i to såkaldte policypakker:

  • Et udvidet producentansvarssystem for tæpper, der bl.a. indebærer et incitament til bedre design samt obligatoriske krav til grønne offentlige indkøb, som er designet til de medlemsstater, der har de højeste ambitioner inden for området.
  • Obligatoriske krav, som skal drive eco-design og take-back ved hjælp af økonomiske instrumenter. Denne pakke kan enten være forløber for den ovenstående eller fungere som et alternativ i de medlemsstater, hvor et producentansvar ikke er en umiddelbar mulighed.

I forbindelse med lanceringen af den nye rapport udkom tre store tæppeproducenter med en fælles pressemeddelelse, hvor de bakker op om det foreslåede 2025-mål samt om en obligatorisk producentansvarsordning på tæpper.

En betydelig affaldsstrøm
Tæpper er en betydelig affaldsstrøm i EU og det estimeres at 1,6 mio. ton sendes til affaldsbehandling hvert år. Under 3% genanvendes og en endnu mindre andel genbruges. De fleste tæpper er produceret med olie-baserede plastmaterialer og der er generelt bekymring om de farlige stoffer, som mange tæpper indeholder. Mere end halvdelen af den europæiske efterspørgsel dækkes af europæisk producerede tæpper, så det forventes at der er et betydeligt potentiale for at skabe flere jobs i sektoren når genbrug og genanvendelse øges.


Du kan finde den nye rapport her samt læse den fælles pressemeddelelse fra tre af de store europæiske tæppeproducenter her.

 

 

 

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.