Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Hvordan så det ud med genbrug på genbrugspladserne i 2022?

08. september 2023
Hvordan så det ud med genbrug på genbrugspladserne i 2022?
Ca. 90 pct. at landets genbrugspladser giver mulighed for at aflevere ting til direkte genbrug - enten ved aflevering til videresalg eller i byttehjørner. Men kun 1% af alt afleveret på genbrugspladser går til genbrug, mens 79% går til genanvendelse og 18 % til forbrænding.

JHN Processor, Affaldsviden.dk, har kortlagt landets 387 genbrugspladser i 2022, og Dansk Affaldsforening (nu Brancheforeningen Cirkulær) har efterfølgende analyseret tallene - se deres publikation "Genbrugspladser i Danmark. En central del af den kommunale infrastruktur på affaldsområdet. Status for 2021/2022." 

Denne analyse af danske genbrugspladser giver oplysninger om mange forhold på landets genbrugspladser. Her i denne nyhed omtales alene data vedr. genbrug på genbrugspladserne. 

Overordnet nævner analysen, at nogle genbrugspladser har en genbrugsbutik i tilknytning til pladsen, andre har byttehjørner, hvor borgerne kan lægge deres ting, så andre kan få glæde af dem. Mange pladser har desuden samarbejder med velgørende organisationer, som modtager genbrugelige ting til deres genbrugsbutikker. På det seneste har flere genbrugspladser sat fokus på genbrug af byggematerialer. 

De konkrete fakta om genbrugsmuligheder på pladserne i 2022

  • 251 genbrugspladser har mulighed for at aflevere til videresalg, heraf har 134 steder organisationer involveret
  • 57 genbrugspladser har byttehjørner
  • 32 har en genbrugsbutik på genbrugspladsen med salg, heraf er 1 genbrugsbutik drevet af en organisation
  • 21 genbrugspladser har mulighed for både at aflevere til salg og bytte
  • 46 genbrugspladser har ingen mulighed for at aflevere til direkte genbrug – størstedelen af disse pladser er genbrugspladser på øerne med få fraktioner
  • 83 genbrugspladser har mulighed for direkte genbrug af bygge- og anlægsaffald

Data over direkte genbrug viser, at ca. 90 pct. at landets genbrugspladser (fratrukket pladser kun til  haveaffald) giver mulighed for at aflevere ting til direkte genbrug. Dette sker enten i form af aflevering til videresalg eller byttehjørner.  Der er mulighed for at aflevere ting til direkte genbrug på mindst en genbrugsplads i hver kommune på fastlandet.

Behandlingen af genbrugspladsernes affald i 2022

  • 79 % genanvendes
  • 18 % forbrændes
  • 4 % deponeres
  • 1 % genbruges
  • 0,5 % går til specialbehandling

Tallene er udregnet på baggrund af data fra 352 genbrugspladser og dækker over 84 kommuner, som har indberettet data til undersøgelsen.

Se evt. også programmet for DAKOFAs Årskonference den 21.-22. september 2023, hvor en af parallelsessionerne handler om øget genbrug af affald fra storskrald og genbrugspladser, og se evt. også programmet for en studietur til Kolding for deltagerne i årskonferencen, hvor der bl.a. er besøg på Redux' nye genbrugsplads med fokus på genbrug.

Ekstra info (opdateret 13. sep.)

Nye rammebetingelser for genbrug på genbrugspladserne (uddrag fra gældende Miljøbeskyttelseslov, indført med L 898 af 21. juni 2022):

  • § 48. Kommunalbestyrelsen skal fastsætte gebyrer til dækning af udgifter til …

    • Stk. 2) planlægning, etablering, drift og administration af genbrugsområder på genbrugspladser, jf. § 50 f, …

  • § 49 b. Kommunalbestyrelsen må ikke deltage i aktiviteter forbundet med behandling af affald egnet til materialenyttiggørelse, jf. dog …regler udstedt i medfør af stk. 3… 

    • Stk. 3. Klima-, energi- og forsyningsministeren kan fastsætte regler om kommunalbestyrelsens deltagelse, herunder betingelser og vilkår for deltagelse, i aktiviteter forbundet med … 2) forberedelse med henblik på genbrug af affald, der er indsamlet på genbrugspladser i kommunen, …

  • § 50 f. Miljøministeren fastsætter regler om kommunalbestyrelsens pligt til at etablere genbrugsområder på genbrugspladser i kommunen, herunder om størrelse, indretning, drift og anvendelse af genbrugsområdet. 

    •  Stk. 2. Klima-, energi- og forsyningsministeren fastsætter regler om kommunalbestyrelsens pligt til at give private aktører eller kommunale institutioner mulighed for at overtage genstande, der er afleveret i genbrugsområder på genbrugspladser, herunder om kommunalbestyrelsens pligt til at afsætte genstandene vederlagsfrit. Klima-, energi- og forsyningsministeren fastsætter endvidere regler om inddragelse af offentligheden i den lokale udmøntning af ordningen, herunder om udelukkende digital annoncering.

  • De nye rammebetingelserne i Lov 898 afventer udmøntning i bekendtgørelser fra Miljøministeriet og Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet (se evt. bemærkningerne og den afgivne betænkning til lovforslag 153, samt høringsnotatet til L 153). 

Nye rammebetingelser vedr. storskrald (uddrag fra gældende affaldsbekendtgørelse, indført ved forrige ændring 9.dec. 2020):

  • § 32. Indsamlingsordninger for storskrald fra husholdninger skal tilrettelægges på en sådan måde, at det indsamlede storskrald forberedes med henblik på genbrug eller at der sikres en høj reel genanvendelse af storskraldet.
  • Stk. 2. Hvis kommunalbestyrelsen indgår en aftale med en virksomhed om håndtering af storskraldet forud for forberedelse med henblik på genbrug eller genanvendelse heraf, skal kommunalbestyrelsen i aftalen sikre sig, at virksomheden dokumenterer, at affaldet afleveres på et anlæg, som kan forberede affaldet med henblik på genbrug eller genanvende det og hvor meget af affaldet der reelt bliver forberedt med henblik på genbrug eller genanvendt.

Mere om mulig gebyrfinansiering af kommunale tiltag til affaldsforebyggelse (jf. Høringsnotat om affaldsbekendtgørelsen, 9. dec. 2020, side 9)

  • Miljøministeriet bemærker, at kommunerne ikke er (juridisk) forpligtet til at udarbejde planer for affaldsforebyggelse, men at de kan vælge at indarbejde forebyggelsesinitiativer i deres affaldsplaner. Som led i driften af de kommunale affaldsordninger for husholdningsaffald kan kommunerne fx i deres kontakt med borgerne promovere affaldsforebyggelse. I forbindelse med kommunernes generelle miljøtilsyn med virksomheder kan kommunerne gøre opmærksom på mulighederne for, at virksomhederne tager affaldsforebyggende tiltag i anvendelse. Efter de gældende regler kan kommunerne gebyrfinansiere udgifterne til bl.a. planlægning, etablering, drift og administration af de kommunale affaldsordninger og opgaver, som har en naturlig tilknytning hertil. Det betyder, at kommunerne har adgang til at gebyrfinansiere en række borgerrettede initiativer, bl.a. på affaldsforebyggelsesområdet i det omfang, initiativerne knytter sig til affaldsordningerne. Det kan f.eks. være iværksættelse af en informationskampagne om affaldsforebyggelse eller etablering af et byttehjørne i kommunale boligselskaber eller på genbrugspladsen.

 

 

Læs mere i vidensbanken

Data & statistikker
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.