Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Høring: ny slambekendtgørelse, ny husdyrgødnings-bekendtgørelse, m.fl. - frist 1. juni

08. maj 2017
Høring: ny slambekendtgørelse, ny husdyrgødnings-bekendtgørelse, m.fl. - frist 1. juni
Kvælstof- og fosforreguleringen og næringsstofbegrundede anvendelses-restriktioner flyttes fra slambekendtgørelsen til husdyrgødnings-bekendtgørelsen. Flere andre, mindre ændringer i slambekendtgørelsen. Også ændringer i bekendtgørelserne om miljøtilsyn, brugerbetaling, m.fl. Høringsfristen for alle ændringer er den 1. juni 2017 kl. 12.00

Miljøstyrelsen har sendt udkast til en række bekendtgørelses-ændringer i offentlig høring. Ændringerne følger op på ændringen af husdyrbrugloven m.v., som gennemfører en del af Aftale om fødevare- og landbrugspakke, der blev indgået den 22. december 2015.

Nærværende høring omfatter følgende 6 bekendtgørelser:

  • Bekendtgørelse om erhvervsmæssigt dyrehold, husdyrgødning, ensilage m.v (husdyrgødningsbekendtgørelsen).
  • Dele af bekendtgørelse om anvendelse af affald til jordbrugsformål (slambekendtgørelsen), der overføres til husdyrgødningsbekendtgørelsen.
  • Bekendtgørelse om godkendelse og tilladelse m.v. af husdyrbrug (husdyrgodkendelsesbekendtgørelsen)
  • Bekendtgørelse om miljøregulering af visse aktiviteter (miljøaktivitetsbekendtgørelsen)
  • Bekendtgørelse om miljøtilsyn (miljøtilsynsbekendtgørelsen)
  • Bekendtgørelse om brugerbetaling for godkendelse m.v. og tilsyn efter lov om miljøbeskyttelse og lov om miljøgodkendelse m.v. af husdyrbrug (brugerbetalingsbekendtgørelsen).

Hovedformålet med ændringerne i slambekendtgørelsen er at samle reglerne for tilførsel af kvælstof og fosfor i husdyrgødnings-bekendtgørelsen, og der er indsat nye, ens affalds-definitioner i begge bekendtgørelser. Definitionerne er korte versioner fra Miljøstyrelsens vejledning om anvendelse af affald til jordbrugsformål.

N og P reglerne flyttes således fra slambekendtgørelsen til husdyrgødnings-bekendtgørelsen. Hovedreglerne er forsat max. 170 kg N/ha og max. 30 kg P/ha pr. bedrift i en (gødnings-)planperiode. Der kan tilføres mere fosfor pr. ha, hvis den samlede tilførsel på bedriftens areal overholdes for planperioden (fx 90 kg P/ha på 1/3 af arealet og intet på resten af bedriftens areal i planperioden).

Affald bliver også omfattet af husdyrgødnings-bekendtgørelsens mere detaljerede regler for udbringning på stejle skråninger og nær vandløb. Hvornår på året affaldet må udbringes bliver også fremover reguleret af husdyrgødnings-bekendtgørelsens bestemmelser og ikke længere af slambekendtgørelsen. Dvs. restriktioner i slambekendtgørelsen, som primært er begrundet med at undgå forurening med næringsstoffer fra anvendelse af affaldet til jordbrugsformål, flyttes. Bestemmelser i slambekendtgørelsen om anvendelsen/udbringningen beholdes i de tilfælde, hvor deres hovedformål er at begrænse udledning af tungmetaller og miljøfremmede stoffer fra affaldet, eller når der er tale om hygiejnisk begrundede anvendelses-begrænsninger.

Fem notater fra Miljøstyrelsen gennemgår ændringerne i de seks bekendtgørelser. Bemærk at ændringerne i slambekendtgørelsen er gennemgået i 'Notat om husdyrgødningsbekendtgørelsen mv.' . 

Høringsbrev med bl.a. angivelse af høringsfristen 1. juni 2017 kl. 12.00, de 6 udkast til ændrede bekendtgørelser og de 5 notater kan findes på høringsportalen via linket her 

NB. Der forventes en ny høring omkring årsskiftet af den ny-reviderede 'Bekendtgørelse om anvendelse af affald til jordbrugsformål'. Denne efterfølgende høring forventes bl.a. omfatte nye regler om max. indhold af fysiske urenheder i biopulp.

Der kan i øvrigt henvises til indlæg fra Linda Bagge, Miljøstyrelsen, som kan downloades sammen med andre indlæg fra DAKOFA konferencen 'Genanvendelse af organisk dagrenovation' den 9. maj 2017 via linket her   

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.