Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Fire, nye EU-regelsæt spiller sammen om miljørigtige produkter og bedre forbrugervalg

14. februar 2024
Fire, nye EU-regelsæt spiller sammen om miljørigtige produkter og bedre forbrugervalg
Et kort overblik over sammenhængen mellem ecodesign-forordningen, right2repair-direktivet, direktivet om styrkelse af forbrugernes rolle i den grønne omstilling samt det kommende direktiv om grønne anprisninger.

Hvis du har mistet overblikket over de nyeste, overordnede EU-regler for miljøkrav og -dokumentation til produkter og til forbrugeroplysninger om disse produkter, så kan denne nyhed forhåbentlig hjælpe.

Nyheden omtaler fire nye EU-regelsæt, som på et mere overordnet plan udstikker de kommende rammer. Reglerne udspringer af EUs handlingsplan for cirkulær økonomi og EUs Green Deal.  

En ny Ecodesign-forordning (også kaldet Forordning om miljøvenligt design) stiller krav om, at produkter skal kunne repareres og opgraderes. Der blev indgået en EU-aftale primo december 2023 om den nye forordning. Forordningen er en rammeforordning, hvor specifikke krav til konkrete produktgrupper indføres gennem nye, afledte retsakter en produktgruppe ad gangen. Der findes allerede krav om, at de mest almindelige elektriske forbrugerprodukter skal kunne repareres, herunder bl.a. vaskemaskiner, køleskabe, frysere og mobiltelefoner, og Kommissionen har indledt forarbejderne med at få bl.a. tekstiler omfattet.

Et nyt Right2repair-direktiv (også kaldet Direktivet om afhjælpning af varer) gælder for alle produkter med reparationskrav efter EU-lovgivningen. Der blev indgået en EU-aftale primo februar 2024 om det nye direktiv. Direktivet fastsætter en forpligtelse til reparation for fabrikanter af "varer med reparationskrav", etablerer en europæisk informationsformular til brug for forbruger-nøgledata om reparationstjenesten og samler de nationale reparationsinformationsplatforme i en europæisk online platform.

Mulighederne for at træffe mere informerede valg ved køb af produkter og services skal forbedres med det nye Direktiv om styrkelse af forbrugernes rolle i den grønne omstilling. Der blev indgået en EU-aftale ultimo januar 2024 om det nye direktiv. Direktivet forbyder fx anvendelse af generelle miljø-anprisninger og kræver dokumentation for specifikke miljø-anprisninger. Der stilles også krav om flere miljørelaterede oplysninger, herunder om hvor længe der som vil minimum vil blive tilbudt software-opdateringer.

EU er ved at forhandle om et nyt Direktiv om grønne anprisninger (også kaldet Green Claims direktivet). Direktivet forventes først forhandlet færdigt og vedtaget i andet halvår 2024 pga. det forestående valg til Europa-Parlamentet (se update fra 14. februar her). Direktivforslaget stiller krav til, hvordan virksomheder skal underbygge/dokumentere konkrete miljøanprisninger, og hvordan anprisninger må formidles, hvis virksomhederne ønsker at anvende sådanne anprisninger ved salg af produkter eller ydelser. Direktivet spiller således tæt sammen med direktivet om styrkelse af forbrugernes rolle i den grønne omstilling.

 

Hent et opsamlende notat til denne nyhed med uddybende baggrundsinformation (links til Dakofa-nyheder om de fire nye EU-regelsæt og til de omhandlede EU-regler).

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.