Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: EU-forslag til forordning om forebyggelse af utilsigtede udslip af mikroplast

17. oktober 2023
EU-forslag til forordning om forebyggelse af utilsigtede udslip af mikroplast
Forslaget omfatter virksomheder, der fremstiller, håndterer og transporterer plast-pellets

I Europa-Kommissionens Handlingsplan for den cirkulære økonomi 2.0 fra 2020, blev det annonceret, at Kommissionen ville afhjælpe forekomsten af mikroplast i miljøet ved at:

  • begrænse bevidst tilsat mikroplast i produkter
  • håndtere utilsigtede udslip af mikroplast ved at udvikle bl.a. standardisering, certificering og reguleringsforanstaltninger samt harmonisering af metoder til måling af deres frigivelser.

Nu er Kommissionen kommet med deres forslag til forordning om utilsigtede ud-slip af mikroplast.

Sammen med den forordning om bevidst tilsat mikroplast, der blev vedtaget den 25. september 2023, er det nye forslag de første EU-instrumenter, der specifikt er udformet med henblik på at bekæmpe mikroplastforurening ved kilden og bidrage til målet om at reducere udledningen af mikroplast til miljøet med 30 pct. inden 2030, der er fastsat i EU-handlingsplanen: "Mod en nulforurening af luft, vand og jord" fra 2021.

Plastpellets er et råmateriale, der bruges til at fremstille al plast, og er typisk mikroplast (op til 5 mm). Under fremstilling eller andre processer i forsyningskæden (f.eks. transport) kan en lille del af disse pellets spildes eller gå tabt til miljøet.

Alle anlæg, der håndterer mere end fem ton plastpellets om året, og transportører, der transporterer pellets, er omfattet af forslaget. Det betyder alle pellets-relaterede aktiviteter som produktion, masterbatching og blanding, konvertering, affaldshåndtering, herunder genbrug, distribution, ompakning, transport, opbevaring og rengøring på rengøringsstationer. 

Forslaget indeholder minimumskrav til alle operatører og yderligere krav, der gælder for mellemstore og store virksomheder, der håndterer mere end 1.000 ton plastpellets om året.

Kommissionen foreslår, at virksomheder (økonomiske operatører) skal udarbejde en risikoplan, hvor deres indsatser skal prioriteres i følgende rækkefølge: forhindre at der opstår spild, hvis der opstår et spild, skal det undgås at det bliver et tab, samt oprydning efter et spild eller tab.

Forslaget omfatter:

  • Bedste håndteringspraksis for operatører: afhængigt af anlæggets eller transportaktivitetens størrelse skal operatørerne overholde visse former for bedste håndteringspraksis. Disse er allerede blevet gennemført af frontløbere.
  • Obligatorisk certificering og egen-erklæringer: For at bistå de nationale kompetente myndigheder med at kontrollere overholdelsen bør større operatører indhente et certifikat udstedt af en uafhængig tredjepart, mens mindre virksomheder bør afgive egen-erklæringer om deres overensstemmelse.
  • En harmoniseret metode til estimering af tab: for at hjælpe operatørerne med at overvåge deres tab og afhjælpe nogle af de resterende datamangler vil standardiseringsorganerne udvikle en harmoniseret metode. Den bør også øge ansvarligheden ved at øge bevidstheden om forskellige praksissers indvirkning på miljøet og menneskers sundhed.
  • Lempeligere krav til SMV'er: da forsyningskæden for pellet har en stor andel af SMV'er, vil der gælde lempeligere krav, navnlig for mikrovirksomheder og små operatører.

Kommissionens forslag til forordning om forebyggelse af mikroplast (fra plastic pellets) vil nu blive drøftet i Europa-Parlamentet og Rådet. Alle erhvervsdrivende, både i og uden for EU, skal opfylde kravene i forordningen senest 18 måneder efter dens ikrafttræden.

Det skønnes, at der udledes 42.000 ton mikroplast om året fra produkter, hvor mikroplast er bevidst tilsat. Det svarer til mellem 2.100 og 7.300 lastbiler fyldt med plastpellets, der udledes til miljøet hvert år i EU. Med dette nye forslag forventer Kommissionen, at kunne reducere den totale udledning af utilsigtet mikroplast med 6 pct. (og med 54-74 pct. ift. referencen).

De største kilder til mikroplast er maling og dæk. Indsatser til håndtering af mikroplast fra maling vil blive inkluderet i forslaget til forordning om miljøvenligt design for bæredygtige produkter, og indsatser til håndtering af mikroplast ved dæk er inkluderet i Kommissionens forslag til nye EURO 7 standarder fra november 2022.

Læs mere
DG Miljø, 16. okt. 2023, Brochure on EU action against microplastic pollution - opsummerer udviklingen inden for EU's politik, forskning, innovation og investeringer
EU Register of Commission Documents – Forslag, Commission Staff Working Documents, Impact Assessment, m.v.

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.