Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Begrænsning af tilsat mikroplast i produkter

06. oktober 2023
Begrænsning af tilsat mikroplast i produkter
Europa-Kommissionen vedtog nye regler den 25. september 2023

Kommissionen har vedtaget foranstaltninger, der begrænser forsætlig tilsætning af mikroplast i produkter i henhold til EU's kemikalielovgivning REACH.

Mikroplast defineres som alle syntetiske polymerpartikler under 5 mm, som er organiske og uopløselige og som bioakkumuleres.

Blandt de produkter, som er omfattet af begrænsningen, er:

  • granulatfyld, der anvendes i syntetisk underlag til sportsbaner, og som udgør den største kilde til forsætligt tilsat mikroplast i miljøet.
  • kosmetik, hvor mikroplast anvendes til en række forskellige formål, f.eks. eksfoliering (mikroperler) eller opnåelse af en bestemt konsistens, duft eller farve
  • vaske- og rengøringsmidler, blødgøringsmidler, glimmer, gødningsstoffer, plantebeskyttelsesmidler, legetøj, lægemidler, medicinsk udstyr m.v.

For granulatfyld træder forbuddet i kraft om otte år, så dem, der ejer eller driver en sportsbane, har tid til finde alternative løsninger, og så eksisterende sportsbaner kan bruges den forventede levetid.

For kosmetik træder forbuddet i kraft med øjeblikkelig virkning for så vidt angår kosmetik med indhold af mikroperler, dvs. små plastikperler, som anvendes til eksfoliering. For andre kosmetikprodukters vedkommende træder forbuddet i kraft om 4-12 år, alt afhængigt af produkternes kompleksitet, behovet for at ændre deres sammensætning samt tilgængeligheden af brugbare alternativer.

Følgende produkter er ikke omfattet af salgsforbuddet:

  • produkter med indhold af mikroplast, som ikke afgiver denne mikroplast, eller hvis afgivelse af mikroplast kan minimeres, f.eks. byggematerialer
  • produkter, som anvendes på industrigrunde
  • produkter, som allerede er reguleret gennem anden EU-lovgivning, f.eks. lægemidler, fødevarer og foderstoffer.

Disse produkter vil fortsat kunne sælges. Producenterne skal indberette deres anslåede udledning af mikroplast fra disse produkter til Kemikalieagenturet hvert år. De skal desuden udfærdige instruktioner i, hvordan man anvender og bortskaffer sådanne produkter for at modvirke afgivelse af mikroplast.

Produkter, som ikke forsætligt er blevet tilsat mikroplast, men som alligevel indeholder det, f.eks. slam og kompost, er heller ikke omfattet af begrænsningen.

Indsatsen mod forurening med mikroplast, er en del af den europæiske grønne pagt og den nye handlingsplan for den cirkulære økonomi. I handlingsplanen for nulforurening  har Kommissionen sat mål om at reducere forureningen med mikroplast med 30 % inden 2030.

Læs mere
Europa-Kommissionen, Pressemeddelelse, 25. sept. 2023, Beskyttelse af miljø og sundhed: Kommissionen vedtager foranstaltninger til at begrænse forsætlig tilsætning af mikroplast

Læs mere i vidensbanken

PlastEU love & rammebetingelser
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.