Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: En streg i sandet for plastaffald

13. november 2018
En streg i sandet for plastaffald
Ellen MacArthurs ”New Plastics Global Global” initiativ har udviklet sig til et egentligt løfte, ”Global Commitment”, blandt verdens virksomheder og regeringer.

Global Commitment trækker en linje i sandet i kampen mod plastaffald og forurening, og forener over 250 virksomheder, regeringer og andre organisationer fra hele verden bag en fælles vision og et sæt 2025-mål for at løse problemet ved dets kilde. Initiativet ledes af Ellen MacArthur Foundation i samarbejde med FN Miljø.

Ifølge initiativet begynder problemet med plast længe før det når vores oceaner, floder og strande, og derfor skal også løsningerne sættes ind langt før. Det er ikke nok at samle plasten op fra havene, eller at forhindre, at den når derud. Gennem Global Commitment forpligter virksomheder og regeringer sig til at ændre, hvordan plast produceres, bruges og bortskaffes. Initiativets underskrivere vil arbejde for at fjerne de plastikvarer, der ikke er brug for, innovere, så al nødvendig plastik er designet til at blive genbrugt, genanvendt eller komposteret sikkert og samtidig cirkulere alt plast for at fastholde værdien. Det gælder både den økonomiske og den ressourcemæssige værdi og for at holde det ude af miljøet.

Global Commitment har mobiliseret over 250 underskrivere. Disse omfatter virksomheder, der repræsenterer 20% af alle plastemballager fremstillet globalt, hvoraf nogle er kendte forbrugervirksomheder som Danone, H&M Group, L'Oréal, PepsiCo, Coca-Cola Company, Unilever, HP, Philips, store emballageproducenter, plastproducenter, og ressourceforvaltningsspecialister. Derudover er også byer, regeringer og universiteter på underskiverlisten. 

Alle forretnings- og regeringsunderskrivere har tilmeldt sig et klart sæt af 2025-mål, der understøttes af fælles definitioner, og vil rapportere om fremskridt årligt for at sikre gennemsigtighed og hjælpe med at drive fremdrift. Initiativet indeholder seks forskellige sæt mål, og målene er således tilpasset de enkelte underskrivergrupper. Målene vil blive gennemgået hver 18. måned og vil ifølge initiativet blive stadig mere ambitiøse i de kommende år. 

Fælles for de enkelte underskrivergruppers mål er en fælles vision, der er det bærende element i aftalen. Visionen udgøres af følgende delelementer:

  • Eliminering af problematiske eller unødvendige plastemballager gennem redesign, innovation og nye leveringsmodeller er en prioritet
  • Genbrugsmodeller anvendes, hvor det er relevant, hvilket reducerer behovet for engangsemballage
  • Alle plastemballager er 100% genbrugelige, genanvendelige eller kompostbare
  • Alle plastemballager genbruges, genanvendes eller komposteres i praksis
  • Brug af plast er helt afkoblet fra forbruget af begrænsede ressourcer
  • Alle plastemballager er fri for farlige kemikalier, og alle involverede personers sundhed, sikkerhed og rettigheder respekteres. 

Læs mere om aftalen her, hvor den fulde liste med underskrivere også kan ses.

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.