Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Den internationale aftale om plastforurening: regeringens foreløbige holdning

14. november 2023
Den internationale aftale om plastforurening: regeringens foreløbige holdning
En velgørenhedsorganisation opfordrer landene til at til at inkludere obligatorisk rapportering af virksomheders brug af plast i aftalen

I denne uge mødes den mellemstatslige forhandlingskomité i FNs miljøprogram, UNEP, til den tredje runde af forhandlinger om den internationale aftale om plastforurening. I september blev der offtentliggjort et ”nul-udkast”, som kan danne udgangspunkt for forhandlingerne. Den internationale juridisk bindende aftale forventes at være på plads inden udgangen af 2024.

Regeringens foreløbige holdning blev sendt til Miljø- og Fødevareudvalget i oktober. Heraf fremgår det bl.a.:

”Regeringen byder det præliminære udkast velkommen og understreger vigtigheden af en ny international juridisk bindende aftale, der skal gøre en ende på plastikforurening globalt inden 2040. Regeringen arbejder overordnet for, at aftalen skal afspejle den ambitiøse europæiske lovgivning på plastik, herunder på forebyggelse og håndtering af plastikaffald. Regeringen arbejder for, at aftalens bestemmelser skal have en tilstrækkelig grad af national fleksibilitet, jf. subsidiaritetsprincippet.”

”Regeringen ser positivt på udkastets intention om at reducere produktionen af jomfruelig plastik. Et fælles globalt loft for plastikproduktion, som alle parterne skal håndhæve og indrapportere nationale bidrag til, bør være baseret på en konsekvent opgørelsesmetode på tværs af parterne. Regeringen finder det vigtigt, at en reduktion af plastik tager højde for, at der stadig vil være behov for plastik i verden samt for ændringer i markedet. En endelig stillingtagen til et konkret globalt loft afventer en nærmere analyse af, hvor langt Danmark og andre lande er fra at opfylde et fælles globalt mål. Eventuelle negative konsekvenser for udviklingslande skal undersøges og afbødes. Regeringen ser positivt på at medtage en forpligtelse om udfasning af ineffektive subsidier til produktion af primære plastikpolymer.”

CDP, en international ikke-for-profit velgørenhedsorganisation, der driver et globalt oplysningssystem for investorer, virksomheder, byer, stater og regioner til at håndtere deres miljøpåvirkninger, opfordrer regeringerne til at inkludere obligatorisk rapportering af virksomhedsoplysninger i den globale plasttraktat. FN traktaten om biodiversitet, ratificeret i december 2022, indeholder en anbefaling om at offentliggøre virksomhedsrelaterede oplysninger om biodiversitet (jf. edie).

I 2023 har mere end 3000 virksomheder offentliggjort oplysninger om plast på CDPs hjemmeside for at styre deres risici og muligheder, rapportere om fremskridt med gennemsigtighed og forpligte sig til proaktiv handling. CDP vil offentliggøre en rapport med de første rapporteringer i foråret 2024.

Læs mere
MOF Alm del - Bilag 90: Orienteringsnotat forud for det tredje møde i den mellemstatslige forhandlingskomité for at udvikle en internationalt juridisk bindende aftale om plastikforurening  
UNEP, Intergovernmental Negotiating Committee on Plastic Pollution
edie, 13. nov. 2023, Financial institutions push for Plastics Treaty to include corporate disclosure mandate
DAKOFA, 19. sept. 2023, FNs globale plastaftale: indspark til forhandlingerne
DAKOFA, 5. sept. 2023, Global plastaftale: ”nul-udkast” klar
DAKOFA, 7. dec. 2022, FN aftale om global plastikforurening: første møde i forhandlingsudvalget

Læs mere i vidensbanken

Plast
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.