Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Danmark og de danske løsninger på dagsordenen ved årets ISWA-kongres

23. oktober 2018
Danmark og de danske løsninger på dagsordenen ved årets ISWA-kongres
På årets ISWA-kongres havde Den Danske Ambassade i Malaysia og Miljøstyrelsen, i samarbejde med DAKOFA, arrangeret en session, hvor tilhørerne kunne blive klogere på historien bag den danske affaldssektor samt få input til, hvordan særligt de Sydøstasiatiske lande kan hente inspiration, rådgivning og konkrete løsninger fra Danmark for at forbedre deres affaldshåndtering.

Sessionen blev indledt af Jesper Stig Andersen fra Den Danske Ambassade, der kunne berette, at Asien snart vil blive den mest affaldsproducerende region i verden og at der er hårdt brug for både inspiration og konkrete løsninger til at håndtere de store, og stødt stigende, mængder. Danmark og danske virksomheder har i forvejen tradition for at arbejde med bl.a. Malaysia, som nu er rykket fra at være et udviklingsland til en buldrende økonomi, og vi har derfor et godt ry flere steder i regionen, som vi nu kan bygge videre på. Mere end halvdelen af de malaysiske affaldsmængder ender i øjeblikket på lossepladser, som ofte er ukontrollerede, så der burde derfor være gode muligheder for de danske virksomheder ift. at bringe malayerne og resten af Sydøstasien opad i affaldshierarkiet.

De danske løsninger som en del af et samlet system
Under sessionen kunne DAKOFAs formand, Torben Kristiansen, bl.a. berette om historien bag det danske affaldssystem samt om, hvordan vi som nation er blevet blandt én af de mest fremtrædende nationer i verden i forhold til indsamling og behandling af affald, herunder særligt p.g.a. de danske rammebetingelser og vores tradition for samarbejde mellem offentlige og private aktører og vidensinstitutioner. Som en del af præsentationen kunne formanden også vise filmen om "The Danish Waste Model", der blev lanceret tidligere i år, samt for første gang præsentere den folder om det danske affaldssystem, som DAKOFA netop har udarbejdet. Begge dele udspringer af det arbejde om øget eksport fra den danske affalds- og ressourcesektor, som startede i 2016, og som bl.a. skal være med til at præsentere og markedsføre de danske løsninger som en del af en helhed.

Danmark er allerede i gang i regionen
Under sessionen kunne tilhørerne også blive klogere på det strategiske sektorsamarbejde, som den danske regering for nyligt har indledt med Indonesien, og som sætter særligt fokus på at fremme mulighederne for cirkulær økonomi og på at øge genbrug og genanvendelse af affald i landet. Du kan læse mere om det strategiske sektorsamarbejde her. Sektorsamarbejdet kører med tre hovedspor: Best practices for CØ og affaldshåndtering i Indonesien, indsamling og behandling af organisk affald fra husholdningerne samt vidensbaseret datahåndtering af affald. Og netop fokus på det organiske affald gælder ikke blot i Indonesien, men i Sydøstasien i det hele taget, og derfor dykkede Rasmus Eisted fra Miljøstyrelsen også mere ned i det organiske affald og mulighederne for både indsamling og behandling af netop denne fraktion.

Sessionen blev afsluttet med en række virksomhedspræsentationer fra nogle få af de mange danske virksomheder, som kan være med til at løse nogle af de store udfordringer som både Sydøstasien, men rigtig mange lande verden over, står over for.

Du kan læse mere om det generelle behov for løsninger, som bl.a. de danske, der blev præsenteret på årskongressens åbningssession her.

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.