Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Anbefalingerne fra Det Nationale Bioøkonomipanel - nu på gaden!

26. januar 2016
Biopanelets anbefalinger har givet anledning til politiske udmeldinger fra både Miljø-og Fødevareminister Eva Kjer Hansen og Energi, Forsynings- og Klimaminister Lars Chrisitian Lilleholt, som begge er citeret i Miljø-og Fødevareministeriets netop udsendte pressemeddelelse med overskriften ” Madaffald skal nytænkes som ressource”.

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen citeres for følgende udtalelse: ” Ofte betragtes madaffald, som ubrugeligt skrald, men der er potentialer til at udnytte vores organiske affald langt bedre. Anbefalingerne bekræfter mig i, at vi skal fortsætte med at udnytte det organiske affald og afsøge nye muligheder for genanvendelse. En markedsbaseret tilgang kan bidrage til, at vi får mest mulig værdi ud af vores affald, og vi vil i regeringen se nærmere på hver enkelt anbefaling"

Energi, Forsynings- og Klimaminister Lars Christian Lilleholt citeres for følgende udtalelse: ” Der ligger et stort effektiviseringspotentiale i affaldsområdet, som vi kommer til at arbejde med at realisere i løbet af foråret. Panelets anbefalinger om mere konkurrenceudsættelse og effektiviseringer flugter fint med det igangværende arbejde, hvor det vil være naturligt, at panelets anbefalinger indgår”

 

Biopanelets anbefalinger er opdelt i tre overordnede områder:

·      Panelets anbefalinger om værdikæder baseret på organisk affald fra husholdninger og servicesektoren.

·      Panelets anbefalinger om potentialet i grønne biomasser (græsarealer)

·      Panelets anbefalinger om potentialet i gule biomasser (i særdeleshed halm)

Under området for organisk affald fra husholdninger og servicesektoren har panelet tilgængeliggjort tre dokumenter, herunder:

·      Panelets anbefalinger til regeringen vedrørende værdikæder baseret på organisk affald

·      Fakta-ark om anbefalingerne 

·      Notat fra Københavns Universitet. Notatet giver ikke udtryk for holdninger på vegne af Det Nationale   Bioøkonomipanel. 

Selve anbefalingerne vedr. organisk affald består af en introduktion, hvor panelets overordnede syn på vigtigheden af udnyttelsen af det organisk affald som ressource præsenteres samtidig med, at en to-trins raket for behandling af organisk affald anbefales (en overgangsfase og en fremtidsmodel). Herefter opstilles de 7 anbefalinger for at opnå mere ressourceeffektive og cirkulære værdikæder baseret på organisk affald fra husholdninger og servicesektor:

1. regeringen og kommunerne fastlægger rammer for den fremtidige planlægning og de fremtidige investeringer på affaldsområdet, der kan fremme muligheden for indfasning af nye ressourceeffektive, miljø- og klimafremmende teknologier.

2. der gennemføres en revision af lovgivningen, der sikrer, at der er adgang til organisk affald. Dette vil forudsætte en reorganisering af affaldssektoren for så vidt angår det organiske husholdningsaffald, så kommunerne udbyder behandlingen af affaldet. Det vil fremme innovation og udvikling af nye behandlingsmetoder, hvis der i forbindelse med kommunernes udbud på affaldsområdet indføres højere krav til behandlingskvalitet (at der anvendes metoder, der opgraderer større dele af affaldet til stadigt højere værdioptimeret anvendelse) og genanvendelse af det organiske affald. I den forbindelse bør der arbejdes for, at sorteringsteknologierne understøtter den mest optimale anvendelse af ressourcen.
 

3. kommunernes indsatser i forhold til at sikre, at den organiske ressource i husholdningernes affald går mod et højere genanvendelsesmål end forbrænding, bør moniteres på årlig basis frem til 2022. Som det er i dag, er det kun besluttet at udføre en evaluering i 2016.

4. der skabes bedre rammer for forskning, test og markedsskabelse til udvikling af bæredygtige bionedbrydelige eller biobaserede produkter, når de både i deres produktion og ”end-of-life” understøtter en cirkulær økonomi-tankegang (ikke blot forskning i at skille biomassen i dens enkelte komponenter). Dette kan for eksempel være produktion af biobaseret bioplastik til engangsmateriale (fx til emballage til fødevarer), der kan udskifte fossilt baseret plastik. Råvaren til bioplast kan rent faktisk være organisk affald – og dermed være et godt eksempel på cirkulær bioøkonomi. Der bør i øvrigt ske øget tværvidenskabelig forskning, hvor også samfundsvidenskaberne inddrages til at pege på løsninger til at udvikle den cirkulære bioøkonomi.
 

5. der, for at fremme en optimeret og bæredygt i ganvendelse af det organiske affald, sker en fokuseret indsats, der understøttes af forskningsmidler og teknologistøtteordninger. Formålet er at styrke generering af ny viden og udvikling af nye teknologiske løsninger, i første omgang via etablering og udvikling af pilotanlæg til nye teknologier og til opbygning af nye demonstrationsanlæg.

6. at regeringen i de kommende forhandlinger om EU’s pakke om cirkulær økonomi arbejder for klare målsætninger om optimeret genanvendelse af det organiske affald. Dette bør afspejle sig både i mål om høj genanvendelsesprocent og skabe incitamenter til højværdi anvendelse af det organiske affald.

7. Danmark skal sikre, at affaldsforbrændingskapaciteten i Danmark over en årrække tilpasses de aktuelle og fremtidige behov. Det vil kræve såvel reguleringsmæssige som planlægningsmæssige tiltag, så kapacitet planlægges ud fra den reelle affaldsmængde til forbrænding. Udtjent kapacitet skal lukkes ned, og vi skal sikre os, at den fremtidige kapacitet er miljømæssig forsvarlig.

Baggrundsmateriale:

Se hele pressemeddelelsen her 

Se Biopanlets anbefalinger her, hvor det også fremgår hvem der har siddet i det Nationale Biopanel 

 

 

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.