Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: WEEE goes circular

28. februar 2017
WEEE goes circular
Under denne overskrift blev resultaterne fra Den frivillige aftale om WEEE (brugt elektronik) præsenteret i sidste uge. Det foregik ved en konference i Dansk Industri. Resultaterne er samlet i 4 overordnede anbefalinger som vedrører markedet, lovgivning, indsamling og miljøbidrag. Anbefalingerne er baseret på en række analyser, som også er offentligt tilgængelig.

WEEE og markedet
Anbefalingen er at lade markedet sikre bedst mulig udnyttelse af WEEE i en cirkulær økonomi

Anbefalingen bygger på analysen ”Circular business models for WEEE” som viser store økonomiske og ressourcemæssige potentialer for cirkulære forretningsmodeller baseret på: 

  • levetidsforlængelse (istandsættelse og genbrug), 
  • genanvendelse (udvinding og genanvendelse af ressourcer fra WEEE) samt 
  • ”produkter som en service” (betaling af service eller funktion frem for køb af elektriske produkter som alternativ til ejerskab).

I analysen har man gennem udvalgte eksempler for hver af de tre forretningsmodeller estimeret markedspotentialet samt undgået forbrug af virgine materialer. Det er vist, at der ligger et betydeligt potentiale, som kan høstes. Det anbefales at: 

  • Lovgivningen skal tilpasses, så den sidestiller linære og cirkulære forretningsmodeller
  • Producenterne skal have ret til det kasserede elektronik
  • Produktlevetiden skal forlænges gennem nye samarbejder
  • Værdien af WEEE skal forøges gennem ændret håndtering i indsamlingsledet
  • Det offentlige skal gå forrest 

WEEE og lovgivning
Anbefalingen er at fjerne barrierer for cirkulære forretningsmodeller i lovgivningen

Arbejdet i den frivillige aftale har vist, at dele af den eksisterende lovgivning spænder ben for cirkulære løsninger. Det anbefales derfor, at lovgivningen ændres. Lovgivningen bør tilskynde en forretningsbaseret tilgang til cirkulære løsninger. Der peges specifikt på, at indsamlingsmålene i WEEE-direktivet bør justeres, at retningslinjer for standarder og ecodesign-krav skal bidrage til bedre ressourceudnyttelse, at ecodesign-kravene skal differentieres, at der indføres horisontale krav på tværs af enkeltprodukter, at ny lovgivning skal følge ”Better Regulation” Principper, samt at der skal være nemmere at skifte status fra ”affald” til ”produkt” (End of Waste).  

WEEE og indsamling

Anbefalingen er, at indsamlings-, sorterings- og behandlingssystemet for brugt elektronik skal forbedres.

For at kunne udnytte forretningspotentialerne er der brug for at opretholdelsen af værdien af elektronik og brugt elektronik adresseres gennem bedre håndtering, sortering og opbevaring af indsamlet elektronik. Værditabet i indsamlings- og håndteringsledet skal adresseres. 

Der gives endvidere anbefalinger rettet mod, at ret og pligt til håndtering af elektronikaffald skal følges ad. Den frivillige aftale om WEEE mener at det skal præciseres, at producentansvar indebærer ret og pligt til at håndtere brugt indsamlet elektronik.  

WEEE og miljøbidrag
Anbefaling er at undgå differentieret betaling af oparbejdningsomkostninger på enkeltprodukter.

Analysen ”Differentieret betaling” viser, at øget differentiering af miljøbidrag ikke virker i forhold til at skabe et mærkbart incitament for eco-design. Markedet kan selv skabe de nødvendige incitamenter og øge brugen af eco-design på et forretningsmæssigt grundlag. 

Kort om Den frivillige aftale om WEEE
I sommeren 2013 indgik miljøministeren, en række erhvervsorganisationer og de kollektive ordninger ”Den frivillige aftale om WEEE”. Formålet var at sætte fokus på mulighederne for at fremme ecodesign af elektriske og elektroniske produkter og skabe incitament for bedre og øget sortering, genbrug og genanvendelse af brugt elektronik. Aftalens formandskab lå hos Dansk Industri, og styregruppen var sammensat af repræsentanter fra de deltagende organisationer og medlemsvirksomheder herunder DI, BFE, FEHA, DI Handel, DI Digital, Brüel & Kjær S&V Measurement, elretur, Siemens, LWF samt ERP (udtrådt i 2016). 

Anbefalingerne fra den frivillige ordning er samlet i et budskabspapir, som kan hentes her

Præsentationerne fra konferencen WEEE goes circular findes her:

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.