Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Virksomheders pligt til beskyttelse af menneskerettigheder og miljø

22. januar 2024
Virksomheders pligt til beskyttelse af menneskerettigheder og miljø
Med Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) stilles der krav om, at visse virksomheder skal identificere, standse, undgå, forebygge og redegøre for negative indvirkninger på menneskerettigheder og miljøet.

Opdatering pr. 19. marts 2024: Find direktivteksten jf. trialog-aftalen her 

Direktivet om virksomheders due diligence-pligt, som blev uformelt vedtaget lige før jul, opstilles forpligtelser for virksomhederne til at afbøde deres negative indvirkning på menneskerettigheder og miljøet såsom børnearbejde, slaveri, udnyttelse af arbejdskraft, forurening, skovrydning, overforbrug af vand eller skade på økosystemer.

De skal fremover integrere såkaldt "due diligence" i deres politikker og risikostyringssystemer, herunder beskrivelser af deres tilgang, processer og adfærdskodeks. Virksomheder, herunder den finansielle sektor, vil også skulle vedtage en plan, der sikrer, at deres forretningsmodel overholder begrænsningen af den globale opvarmning til 1,5°C.

Lovgivningen vil gælde for EU-virksomheder og datterselskaber med over 500 ansatte og en global omsætning på mere end 150 millioner euro. Forpligtelserne vil også gælde for virksomheder med over 250 ansatte med en omsætning på mere end 40 millioner euro, hvis mindst 20 millioner genereres i én af følgende ”højrisikosektorer”:

  • Beklædning og fodtøj mv.
  • Landbrug, fødevarer, skovbrug, fiskeri mv.
  • Mineralressourcer, herunder olie, gas og metal 

Reglerne vil også gælde for ikke-EU-virksomheder og datterselskaber med tilsvarende omsætning i EU.

Virksomheder skal ligeledes vurdere deres upstream- og downstream-partnere, herunder produktion, forsyning, transport og opbevaring, design og distribution. For at gøre det skal de foretage investeringer, søge kontraktmæssige forsikringer fra partnerne, forbedre deres forretningsplan eller yde støtte til deres partnere fra små og mellemstore virksomheder.

Hvert EU-land skal udpege en tilsynsmyndighed til at overvåge, om virksomhederne overholder disse forpligtelser. Disse organer skal udveksle bedste praksis og samarbejde på EU-plan inden for det europæiske netværk af tilsynsmyndigheder, der er oprettet af Kommissionen.

Det vedtagne lovudkast kræver formel godkendelse af Retsudvalget og Europa-Parlamentet som helhed samt af Rådet (EU-regeringerne), før det kan træde i kraft.

Læs mere her

Du kan læse Europa Parlamentets pressemeddelelse her og Rådets pressemeddelelse her

Du kan læse Hortens nyhed om aftalen her 

Læs mere i vidensbanken

Cirkulær økonomiTekstiler
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.