Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Tvivl om eftersortering af plastaffald og mad- og drikkevarekartoner på Fyn

12. oktober 2023
Tvivl om eftersortering af plastaffald og mad- og drikkevarekartoner på Fyn
Miljøstyrelsens indstilling til Miljøministeren pointerer de problematiske effekter ved at sortere de genanvendelige plastmængder fra restaffaldet ved efterfølgende, central sortering.

Ifølge dagens udgave af Wastetech ser det sort ud for de fynske kommuners ønske om at få lov til at indsamle og eftersortere plastaffald og mad- og drikkevarekartoner på et centralt anlæg. WasteTech er således kommet i besiddelse af Miljøstyrelsens vurdering af projektet, som er den endelige indstilling til Miljøminister Magnus Heunicke (S), der i sidste ende skal tage stilling til, hvorvidt der skal uddeles en undtagelse til de fynske kommuner. Der er dog ikke meget, der taler til fordel for, at ministeren skal uddele dispensation til de fynske kommuner, da det forventes at gå ud over genanvendelsen af fødevareplast.

Indstillingen til ministeren kommer efter mere end to års behandlingstid, idet de fynske kommuner har bedt om lov til at droppe kildesortering af plastaffald samt mad- og drikkevarekartoner. I stedet vil de overlade sorteringen af disse fraktioner til et centralt anlæg, hvor det genanvendelige affald kan separeres fra restaffaldet.

EU-regler og Klimaplanen er afgørende

I alt oplister den endelige indstilling fem overordnede effekter, som en undtagelse vil medføre – og alle fremstilles som potentielt problematiske. Blandt andet påpeger Miljøstyrelsen, at en imødekommelse af den fynske anmodning vil føre til, at affaldsbekendtgørelsen skal ændres således, at alle landets kommuner fremover vil få lov til at gøre det samme som de fynske kommuner. 

Dermed vil Danmark ikke kunne ”bidrage med affaldsplaststrømme i en kvalitet, der kan indgå i fødevarekontaktmateriale til det fælles indre marked, som danske virksomheder er afhængigt af.” Det skyldes en ny EU-forordning for fødevarekontaktmaterialer (og berigtigelse og Q&A), der trådte i kraft i 2022 og som siger, at for at genanvendt plastaffald kan godkendes til fødevarekontakt, skal det være ”særskilt indsamlet”. 

Derudover pointerer Miljøstyrelsen, at en tilladelse til det fynske projekt vil ”vanskeliggøre” det politiske ønske i klimaplanen for en grøn affaldssektor fra 2020 om en ensartet og strømlinet affaldssortering. Desuden vurderer Miljøstyrelsen på baggrund af en række interviews med danske brancheaktører, at en tilladelse vil ”ramme de dele af affaldssektoren og omkringliggende industrier, som allerede er i gang med at omstille sig til mere genanvendelse af plast i fødevareplast-kvalitet og near food-kvalitet”.

Du kan læse den fulde artikel i Wastetech ved at trykke hér.

 

 

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.