Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Status på cirkulært byggeri i Norden

09. november 2023
Status på cirkulært byggeri i Norden
Ressourcekortlægning, klimadeklarationer og -regnskaber, samt markedsplatforme er introduceret i vores nabolande

Nordisk ministerråd har udgivet en rapport om de nordiske landes indsats for at fremme cirkulært byggeri og ikke mindst de barrierer, der er ved det. Det nordiske samarbejde skal udveksle viden og erfaringer og er en del af initiativ 5, Styrket nordisk samarbejde om bæredygtighed, i den nationale strategi for bæredygtigt byggeri. Her dykker vi ned i de enkelte landes strategier og lovgivning.

Norge
Fra 1. juli 2023 er en række regler ændret, som skal bidrage til at minimere farlige stoffer, reducere mængden af byggeaffald og øge genbrug og materialegenanvendelse. De vigtigste ændringer er:

  • Nye bygninger skal projekteres og opføres på en måde, der letter demontering. Den nye regulering kommer i tillæg til den tidligere regulering, hvor det var pålagt at vælge produkter, der er egnede til genbrug og materialegenanvendelse.
  • Materialer skal genbrug til genbrug forud for større (renoverings)arbejder i eksisterende bygninger.
  • Kravet om sortering af affald på byggepladser stiger fra 60 til 70 pct.
  • Et krav om drivhusgasregnskab for boligblokke og erhvervsbygninger.

Kortlægningsrapporten for genbrug skal bl.a. indeholde forekomst, mængde og type af materialer eller bygningsfraktioner, der er egnede til genbrug, samt vurdering af restlevetid og den originale byggevaredokumentation (hvis den er tilgængelig). Desuden skal alle identificerede materialer eller bygningsfraktioner egnet til genbrug samles i en tabel i henhold til Norsk Standard NS 3451:2022 (Bygningsdelstabel og systemkodetabel for bygninger og tilhørende udendørsarealer). Det er dog ikke nødvendigt at beskrive, hvordan disse materialer kan genbruges, eller at de vil blive genbrugt.

Fra 1. juli 2020, er reglerne om beton og mursten fra nedrivningsprojekter ændret. Det betyder, at beton og mursten fra nedrivningsprojekter kan anvendes til byggearbejde (der skal ikke indhentes tilladelse fra det norske miljødirektorat), hvis de bl.a. erstatter materialer, der ellers ville have været brugt, og de ikke indeholder sundheds- og miljøfarlige stoffer, der overstiger de grænseværdier, der er angivet i forskrifterne.

Tre platforme, Rehub, Loopfront, og Materia, kan lette kortlægning og deling, samt salg af genbrugsmaterialer.

Sverige
Plan og Byggeloven (PBL) indeholder krav til den færdige bygning, de brugte byggevarer og deres egenskaber. For at materialer kan genbruges, skal de opfylde samme tekniske krav som nye materialer.

Regulering af affaldshåndtering i byggesektoren er delt mellem Miljøloven, som sætter rammerne for affaldshåndtering, og Plan- og Byggeloven, som giver yderligere regler for affald, der genereres ved renovering og byggeri. Ifølge Miljøloven skal der udarbejdes en materialeopgørelse før en bygning rives ned. Den identificerer eventuelle farlige stoffer i bygningen og materialer, der kan genbruges eller genbruges.

Generelt er materialerne og bygningskomponenterne i en udtjent bygning i en anden tilstand end deres oprindelige/oprindelige tilstand. Bæreevnen af en træbjælke kan være reduceret, murstenene på facaden klæbet til mørtlen, eller gipspladerne kan blive brændt. Det betyder, at de muligvis ikke længere har de passende egenskaber eller kvaliteter, og deres tekniske certificering af ydeevnen gælder muligvis ikke længere. Dette kan forbyde genbrug af en komponent i en anden bygning. Da kravene fra Boverket er obligatoriske, skal byggematerialerne/produkterne, om muligt, genvindes eller istandsættes inden genbrug i et andet projekt. Hvis produkter genvindes og/eller istandsættes, anerkendes produkternes egnethed til at blive genbrugt.

Fra 1. januar 2022 har det været obligatorisk for bygherrer at offentliggøre en klimadeklaration, når der ansøges om byggetilladelse. Klimadeklarationen skal udarbejdes efter standarden EN 15978 og indeholde modul A1-A5, til fundament, klimabarriere og indvendige vægge. Lovgivningen kræver i øjeblikket kun en beregning og der er ingen krav om at opfylde et specifikt præstationskriterium. Den svenske boligstyrelse, Boverket, har foreslået grænseværdier per m2 bruttoareal for klimapåvirkningen, som tidligst kan gælde fra i. juli 2025.

Centrum för cirkulärt byggande er en vidensplatform og markedsplads for byggematerialer, indretning og møbler.  

Finland
Finland er i gang med at revidere de nationale regler for byggeri og arealanvendelse. Den nye lov om byggeri, Construction Act, skal fremme den cirkulære økonomi i byggesektoren ved bl.a. at:

  • Efterspørge byggeri med mindre klimaaftryk, der fremmer brugen af genbrugte og genanvendte byggematerialer i nye bygninger.
  • Efterspørge livscykluskvaliteter i nybyggeri, der fremmer lang levetid, fleksibelt bygningsdesign og design til demontering og genbrug.
  • Efterspørge materialekortlægning før nedrivning, der fremmer genbrug, og genanvendelse af udtjente byggematerialer.

Det er hensigten, at den nye lov skal træde i kraft den 1. januar 2024.

Materialetorget er en platform, for virksomheder og organisationers professionelle udveksling af affald og byggematerialer til genbrug.

Læs mere
Nordisk Ministerråd, 2023, Nordic Network for Circular Construction

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.