Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Sortering af restaffald

01. marts 2023
Sortering af restaffald
Et nødvendigt middel for at nå EU's mål for genanvendelse?

I øjeblikket arbejder Europa-Kommissionen med at revidere to centrale stykker lovgivning, affaldsrammedirektivet og emballageforordningen, der begge har mål for genanvendelse af affald i 2030.  Affaldsrammedirektivet stiller krav om at medlemsstaterne i 2025 genanvender eller forbereder mhp. genbrug 55 pct. af det kommunale affald – et mål der stiger til 30 pct. i 2030. Emballagedirektivet stiller krav om at medlemslandene genanvender 65 pct. af al emballage i 2025 og 70 pct. i 2030. For plastemballage er målene hhv. 50 pct. i 2025 og 55 pct. i 2030. 

EU arbejder på en række initiativer til at forbedre genanvendeligheden af specielt plastaffald samt harmoniseret indsamling af kommunalt affald.

En ny rapport, udarbejdet af Eunomia, undersøger om - og i hvilket omfang - EU-målene kan nås gennem separat indsamling af affald – og hvis ikke, hvilke tiltag der kan der tages for at nå dem. Rapporten fokuserer på plastemballage men ser også på andre materialer som fx pap/papir og glas.

Når landene skal beregne den reelle genanvendelse, som beskrevet i Kommissionens Gennemførelsesafgørelse (EU) 2019/665, er det betydelig sværere at nå målene. Her er beregningspunktet ”det punkt, hvor emballageaffaldsmaterialer bringes ind i genanvendelsesprocessen, hvorved affald omforarbejdes til produkter, materialer eller stoffer, der ikke er affald, eller det punkt, hvor affaldsmaterialer ophører med at være affald som følge af en forberedende proces, inden de omforarbejdes”.

Referencescenariet er den faktiske genanvendelse i EU i 2019. Her regner Eunomia sig frem til, at den reelle plastgenanvendelse i EU er ca. 23 pct., ikke de 41 pct. som medlemsstaterne har rapporteret til EU. Baggrunden er, at de fleste lande rapporter data fra producentansvarssystemerne, men disse data er underrapporterede pga. free riders. Derfor forhøjer Eunomia den mængde plastemballage, der er sat på markedet fra ca. 14 mio. ton til 17,3 mio. ton. Desuden omregner de data for genanvendelse, så de inkluderer tabsrater i forbehandlingsprocessen, da ikke alle medlemsstater har anvendt den nye beregningsmetode i 2019. Endelig er det ikke alt emballage, der sættes på markedet, som faktisk indsamles.

I analysen undersøger Eunomia tre scenarier med kombinationer af elementerne: effekt af en forbedret genanvendelighed af plastemballage, udrulning af et pant- og retursystemer for drikkevarebeholdere i hele EU inden 2030 samt et ”best-case” scenario, hvor separate indsamlingssystemer i medlemsstaterne indsamler 75 pct. af den plastemballage, der sættes på markedet. Desuden blev der regnet på effekten af at sortere restaffaldet, inden det sendes til forbrænding eller deponering.

Da genanvendelsen af plastemballage varierer meget mellem medlemsstaterne, har Eunomia undersøgt tre lande, der har en høj genanvendelse, nemlig Tyskland, Belgien og Sverige.

Rapporten konkluderer, at selv med forbedret genanvendelighed af plastemballage, pant- og retursystemer samt indsamling af en større andel af plastemballagen, så kan EU som helhed ikke nå de fastsatte mål. Kun hvis man også introducerer sortering af restaffaldet, kan målet nås. Af de tre lande, er det kun Belgien, der med deres egne data for tabsrater og den mængde plastaffald, der er sat på markedet, måske kan nå genanvendelsesmålet for plast i 2030.

For eksempel kan sortering af restaffald før forbrænding og deponi øge genanvendelsesprocenten i 2030 fra 50 % til 62 % i Tyskland, 53 % til 65 % i Belgien og 44 % til 58 % i Sverige.

Rapporten gennemgår de tre landes data og forudsætninger for tabsrater, indsamlingsmængder m.v.

Undersøgelsen er udført for Zero Waste Europe og Reloop. De inviter til konference, Mixed Waste Sorting: The next frontier for managing residual waste for maximum circularity den 21. marts 2023 i Bruxelles kl. 9.00 til 15.30. Tilmelding kan ske her.

Læs mere
Euractiv, 16. februar 2023, Mixed waste sorting key to EU circular economy goals: study
Find Eunomia’s rapport, Mixed Waste Sorting to meet the EU’s Circular Economy Objectives, her:
Reloop, februar 2023, Mixed Waste Sorting

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.