Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Selektiv nedrivning fremsat som lovforslag

15. december 2023
Selektiv nedrivning fremsat som lovforslag
Kommunerne skal vurdere, om nedrivningsplanen er tilstrækkelig udfyldt

Miljøminister Magnus Heunicke fremsatte den 14. december 2023 Forslag til lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse (selektiv nedrivning af visse byggerier) (Lovforslag nr. L 91).

Lovforslaget har til formål at fastsætte rammer for krav om selektiv nedrivning af visse byggerier, så værdifulde materialer i højere grad end i dag kan genbruges og genanvendes. Med lovforslaget etableres hjemmel til at udmønte krav om selektiv nedrivning af byggerier i bekendtgørelse.

Ved selektiv nedrivning forstås hel eller delvis nedtagning af byggerier på en måde, hvor byggeriets materialer adskilles og sorteres under nedtagning med henblik på at opnå maksimal udnyttelse og recirkulering af materialerne. Samtidig udsorteres de materialer, som indeholder problematiske stoffer.

I første omgang stilles alene krav om selektiv nedrivning af bygninger ved fuldstændig fjernelse af etageareal på 250 m2 eller derover. Såfremt regeringen på sigt skulle ønske at fastsætte krav for flere typer af nedrivninger, kan dette rummes i bemyndigelsen.

I høringsnotatet skriver Miljøministeriet, at ”Ud over de ændringer af lovforslaget, som høringen har givet anledning til, er der foretaget en række strukturelle, sproglige og juridisk-tekniske justeringer af lovforslaget. Bl.a. er det vedrørende afgørelse om tilbagekaldelse af autorisation tydeliggjort, at anmodning om indbringelse for domstolene skal fremsættes over for Miljøstyrelsen, således at det vil være Miljøstyrelsen, der vil være forpligtet til at anlægge sag. Desuden er påtænkt udmøntning af det strafferetlige ansvar præciseret. Det er ligeledes forsøgt tydeliggjort, hvilke krav der stilles i første omgang, og hvilke der evt. stilles på sigt.”

Ifølge høringsnotatet har bemærkningerne givet anledning til nogle konkrete ændringer:

  • Definition af selektiv nedrivning: ”nænsom” er ikke er et hensigtsmæssigt ordvalg og er fjernet.
  • Forståelse af fuldstændig fjernelse af etageareal: krybekældre vil ikke blive medregnet i etagearealet.
  • Afgrænsning og definition af renoveringer: definitionen suppleres med ”transformationer eller andre omdannelser”.
  • Ressourceudnyttelse og håndtering af problematiske stoffer: Miljøministeriet har i lovforslaget anvendt ”genbrug” som en fællesbetegnelse, uagtet om det tidligere har været affald. Det er blevet specificeret, at der er tale om genbrug og forberedelse med henblik på genbrug.
  • Godkendelse og ajourføring af nedrivningsplan: formuleringen om, at kommunerne skal godkende nedrivningsplan er ændret til, at kommunerne skal behandle og vurdere nedrivningsplan. Denne ændring er foretaget for at muliggøre, at kommunen kan give stiltiende accept til nedrivningsplanen f.eks. ved løbende ajourføring og dermed kan det undgås, at kommunens behandling af nedrivningsplanen bliver unødig flaskehals. Det bemærkes desuden, at kommunerne på samme måde har mulighed for at give stiltiende accept af affaldsanmeldelser. 

I bemærkningerne til det fremsatte lovforslag hedder det om § 45 c, stk. 1. nr. 5, at ”Den foreslåede bestemmelse vil medføre, at miljøministeren bemyndiges til at fastsætte regler om kommunalbestyrelsens behandling og vurdering af nedrivningsplaner. Det er tanken, at kommunerne kan sagsbehandle den standardiserede nedrivningsplan i forbindelse med, at de behandler ansøgning om og giver nedrivningstilladelse. Det er hensigten, at kommunernes vurdering er afgrænset til en vurdering af, om nedrivningsplanen er tilstrækkelig udfyldt.”

Læs mere
L 91 Forslag til lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse
Høringsportalen, Miljøministeriet, 29. oktober 2023, Høringsnotat om udkast til forslag til lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse
Dakofa, 28. sept. 2023, Høring: Nye regler om selektiv nedrivning

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.