Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Regeringens holdning til fremtidens genanvendelsesmål

21. februar 2017
Regeringens holdning til fremtidens genanvendelsesmål
Som led i Kommissionens fremsatte pakke for cirkulær økonomi, forhandles der på nuværende tidspunkt intenst i mellem EU-landene samt i mellem Ministerrådet og Europa Parlamentet om de kommende mål for affaldsområdet. I et samlenotat, udarbejdet som optakt til EU's Ministerrådsmødet for miljø den 28. februar 2017, oversendt til Folketingets Europaudvalgt, fremgår nu regeringens holdning til de kommende mål for genanvendelse af kommunalt indsamlet affald. Folketingets Europaudvalget vil den 24. februar 2017 behandle og evt. godkende regeringens holdning.

Som bekendt foreslog EU-Kommissionen en række ændringer til affaldsdirektivet, herunder bl.a. et nyt genanvendelsesmål på 60% i 2025 og mindst 65% i 2030 af kommunalt indsamlet affald inkl. lignende affald fra erhverv. Det foreslået mål var ligeledes ledsaget af et forslag til en harmonisering af målemetoden for genanvendelse i medlemsstaterne samt en mulighed for at medregne genbrug af produkter.

Den danske regering har indtil videre holdt sig tilbage med, at melde sin holdning ud vedr. de kommende målsætninger for genanvendelse af kommunalt indsamlet affald, da man har afventet en afklaring på beregningsmetoden, som ligeledes er til debat.

I samlenotatet fremgår det nu, at regeringen støtter EU-formandsskabets kompromisforslag om at sænke målene til 55% i 2025 og til 60% i 2030. Regeringen mener, jf. notatet, at disse udgør et på en gang realistisk og ambitiøst niveau for, hvad der kan nås til enighed om i Rådet. 

Vedr. beregningerne fremgår det, at Regeringen i forhandlingerne lægger betydelig vægt på, at genbrug skal kunne medregnes i genanvendelsesmålet, trods modstand fra flere lande. Genbrug er højest i affaldshierarkiet og derudover også en direkte understøttelse af cirkulær økonomi. Derfor mener regeringen, at der skal være et incitament og en belønning for at genbruge mere.

I relation til beregningsmetoden finder regeringen det også relevant at få en præcisering af, hvornår organisk affald, der først har gennemført en energiudnyttelsesproces, kan medtælles som genanvendt affald. Det vil sige, at det ikke kun er udbringning på landbrugsjord, der kan medregnes, men også andre former for genanvendelse af digestaten (restprodukter fra energiudnyttelsen), mener regeringen. herunder støtter regeringen, at metaller udtaget fra forbrændingsslaggen også kan medregnres.

Notatet byder også regeringensholdning til de øvrige affaldsdirektiver, der netop forhandles i EU.

Af Folketingets hjemmeside fremgår det, at har Miljø-og fødevarerudvalget netop har fremsat et samrådsspørgsmål til Miljø- og fødevarerministeren om bedt ham redegøre for samlenotatet.

Som tidliger omtalt på DAKOFAs hjemmeside ønsker Europa-Parlamentets miljøkomité i modsætning til Ministerrådet, at hæve målenene til 65% i 2025 og til 70% I 2030, hvilket betyder, at der i de kommende måneder forestår en hård forhandling i mellem de to EU-institutioner, hvis foreslaget skal forhandles på plads i første halvdel af 2017.

Baggrundsmateriale:

Herpå europaudvalgets side på Folketingets hjemmeside kan hele notatet ses

Her på Miljø og fødevarerudvalget side på Folketingets hjemmeside kan indkaldelsen til samrådet ses.

 

 

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.