Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Opråb fra FN’s internationale ressourcepanel

15. marts 2024
Opråb fra FN’s internationale ressourcepanel
Den videnskabelige verden har aldrig før været mere enig om det akutte behov for en global transformation mod bæredygtig ressourceanvendelse. Svag, delvis eller fragmenteret politisk handling er ikke længere en mulighed.

FN’s miljøenhed (UNEP) og det International Ressourcepanel (IRP) har netop udgivet 2024-versionen af Global Resources Outlook. En rapport, der endnu engang understreger, at der ikke skal herske nogen tvivl om, at ressourcedagsordenen er underliggende for den tredobbelte planetære krise, som vi står over for og dermed også vores chancer for at nå 1,5-grads klimamålet og FN’s 17 verdensmål. Behovet for en global transformation af vores ressourceforbrug er ifølge forfatterne derfor altafgørende for vores fremtid.

Nye og solide data
Den nye rapport bygger på mere end 15 års arbejde fra Den Internationale Ressourcepanel, herunder videnskabelige vurderinger, landeinput, et omfattende netværk af interessenter på området og regionale eksperter. Rapporten samler de bedst tilgængelige data, modelleringer og vurderinger inden for ressourceområdet og byder derfor på en lang række interessante opgørelser og oversigter, som alle understøtter ovenstående pointe. Rapporten illustrerer, hvordan de stigende tendenser inden for global ressourceanvendelse enten er fortsat eller er accelereret siden den seneste rapport, som blev udgivet i 2019 og viser bl.a. også, hvordan manglende handling kan resultere i en stigning i ressourceudvindingen på 60% frem mod 2060, sammenlignet med 2020-niveauet.

Global ulighed skal adresseres
Den nye rapport fremhæver imidlertid også, at der stadig, men kun kort tid endnu, er rum for handling frem mod global bæredygtig ressourceanvendelse. Det vil ifølge rapporten kræve resolut og modig politisk handling, som dels skal standse skadelige aktiviteter og dels fremskynde ansvarlige og innovative måder at opfylde menneskelige behov på en socialt acceptabel og ligeværdig måde. Ligesom flere andre rapporter for nylig har fremhævet det (se eksempelvis her, her og her er vi nødt til at erkende den store ulighed, der ligger i det globale ressourceforbrug, hvis vi skal komme i mål. Med konkrete modelleringer af de tilgængelige data viser forfatterne, at det med de rette politikker er muligt at drive en forandring, som reducerer væksten i materialeforbrug med 30% og udledningen af drivhusgasser med mere end 80% samtidig med, at det globale BNP og HDI (Human development index) øges.

Fornyet fokus på forbrug
Det understreges, at det vil være nødvendigt at ressourcedagsordenen integreres i multilaterale miljøaftaler og at der implementeres finansielle, handelsmæssige og økonomiske incitamenter til mere bæredygtig ressourceanvendelse. Det påpeges ligeledes, at det nuværende fokus på mere ressourceeffektiv produktion suppleres med et langt stærkere fokus på forbrugs-siden, idet vi skal starte en offentlig samtale om, hvad der reelt er nødvendigt for at opnå eller opretholde et godt liv. Forfatterne udfordrer i den forbindelse tesen om, at et godt liv nødvendigvis kræver et højt ressourceforbrug.

Rapporten afslutter med endnu engang at understrege, at vinduet for handling er ved at lukke. Svag, delvis eller fragmenteret politisk handling er ikke en mulighed. I stedet er der brug for vidtrækkende og systemiske forandringer, der implementeres i stor skala med en hidtil uset fart.

Læs mere
Du kan læse mere i rapporten ”Global Resources Outlook 2024”, som du kan hente her på IRP’s hjemmeside.

Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.