Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: EU skal have en strategi og konkrete mål for ressourcerne

21. februar 2024
EU skal have en strategi og konkrete mål for ressourcerne
Sådan lyder det fra ni europæiske organisationer, der er gået sammen om at formidle budskabet om et fornyet fokus på ressourcedagsordenen i EU.

Udgangspunktet for dette opråb er en tese om, at der ikke er sammenhæng mellem vores nuværende overforbrug af ressourcer og de konsekvenser, det medfører, og vores lovgivning, der ikke sætter konkrete og bindende mål for beskyttelse af ressourcer og ej heller for bæredygtig tilvejebringelse og forbrug af ressourcer. Ifølge organisationerne bliver der i stedet lige nu arbejdet ud fra et klima-tunnelsyn, der overser den systemiske sammenhæng, der er mellem klimakrisen og en lang række af de øvrige kriser, som vi står over for.

Ifølge organisationerne bør vi i stedet tage udgangspunkt i den viden, der dokumenterer, at ressourceudvinding og -bearbejdning er kimen til en lang række af de føromtalte kriser, herunder ikke blot global opvarmning men også tab af biodiversitet, udfordringer på vandområdet, forurening og social uretfærdighed. Ressourceudvinding og -forarbejdning driver eksempelvis 90 % af det globale tab af biodiversitet, 50 % af drivhusgasemissionerne og mere end 30 % af de helbredsudfordringer, der er relateret til luftforurening. Og til trods for, at EU kun omfatter 6 % af den globale befolkning, er vi én af verdens største forbrugere af ressourcer, idet vores ressourceforbrug er årsag til, at vi anvender mellem 70 % og 97 % af det globale "sikre råderum" inden for de planetære grænser.

Nyt ressourceinitiativ
Hvis vi skal leve op til vores nuværende miljømål og vi vil leve inden for de planetære grænser, er EU ifølge organisationerne derfor nødt til at adressere ressourceforbruget gennem et nyt initiativ, der skal hvile på fem søjler:

  • Et direktiv, der skal opstille et juridisk bindende mål for bæredygtigt ressourceforbrug i EU set i forhold til de planetære grænser.
  • Mål og grænser, der leder til konkret og målbar handling.
  • Strategier og politikker, der skal understøtte opnåelsen af målene med et fokus på at reducere ressourceforbruget i højtforbrugende sektorer såsom transport, byggeri og digitale sektorer samt udvikling af sektorspecifikke køreplaner med bindende delmål.
  • Social lighed og en retfærdig omstilling, der sikrer, at materielle ressourcer i EU (re)distribueres med henblik på at reducere gabet mellem de største og mindste ressourceforbrugere (nationer, industrier og mennesker).
  • Monitorering, der sikrer uafhængig og videnskabelig rådgivning på både EU- og globalt niveau, bl.a. med henblik på at etablere en egentlig Global Ressourcetraktat.

Det større perspektiv mangler
Forfatterne bag opråbet anerkender, at EU's klimalov og den europæiske grønne aftale er skridt i den rigtige retning, men påpeger altså, at de i mange tilfælde overser sammenhængen mellem de mange kriser, vi står overfor. Og uden at tage fat på den grundlæggende årsag til vores overforbrug af ressourcer, argumenterer de derfor for, at udfordringerne blot vil fortsætte og forværres. Til gengæld, hvis vi lykkes med reelt at adressere ressourceforbruget, argumenterer de for, at vi samtidig vil kunne adressere de økologiske kriser, omstillingen til en cirkulær økonomi, opnå strategisk autonomi, fremme global fred og sikkerhed, sikre global ressourcelighed og nedbringe EU’s effekt på det globale syd, respektere menneske- og arbejdstagerrettigheder samt stimulere forandring mod social lighed, sundhed og velfærd.

Det nye policy paper slutter af med at konstatere, at der er både politisk og befolkningsmæssig velvilje og dermed et vigtigt momentum, som bør gribes nu.

Læs mere
Du kan finde hele policy paper’et ”Sustainable Ressource Management in the EU” her.

Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.