Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Cirkulær omstilling – nu!

29. januar 2024
Cirkulær omstilling – nu!
Til trods for, at cirkulær økonomi er ved at blive mainstream, er den globale cirkularitet stadig i tilbagegang. I løbet af de seneste seks år er vi tæt på at have forbrugt den samme mængde materialer, som vi anvendte i løbet af hele af det 20. århundrede.

Sådan lyder den dystre indledning til dette års ”Circularity Gap Report” – en rapport der siden 2019, hvert år har præsenteret et samlet overblik over verdens tilstand i forhold til den cirkulære omstilling.

Ifølge forfatterne bag den nye rapport er mængden af diskussioner, debatter, og artikler om den cirkulære økonomi næsten tredoblet hen over de sidste fem år, men alligevel er langt de fleste materialer, vi anvender i økonomien, stadig jomfruelige. Faktisk er andelen af sekundære materialer faldet støt siden Circularity Gap rapporterne begyndte at måle graden af cirkularitet, ligesom den samlede mængde af materialer, der forbruges, fortsætter med at stige. Faktisk stiger forbruget med en sådan fart, at vi på globalt plan hen over de seneste seks har forbrugt mere end en halv billion tons materialer, hvilket næsten svarer til den samme mængde materialer, som vi anvendte i hele det 20. århundrede. Denne dystre udvikling er i høj grad også udslagsgivende for, at seks af de ni planetære grænser er blevet overskredet, hvorfor der er brug for akut handling – nu.

Dette års Circularity Gap report er derfor et opråb til virksomhedsledere og beslutningstagere om at trække i arbejdstøjet og komme i gang med omstillingen. I rapporten fra 2023 præsenterede forfatterne 16 konkrete løsningsforslag, der tager udgangspunkt i de cirkulære principper, som ikke kun ville kunne tilbagevende overskridelsen af de planetære grænser, men også skære materialebehovet med en tredjedel.

Dette års rapport fokuserer især på tre primære systemer: fødevaresystemet, det byggede miljø og forbrugsgoder (som biler, tekstilprodukter, elektronikprodukter mv), der alle er afgørende for at opfylde grundlæggende menneskelige behov, men som samtidig også er centrale i forhold til særligt seks af de planetære grænser. Samtidig understreges det, at forskellige lande vil have meget forskellige prioriteter og derfor opdeler rapporten også alle verdens lande i tre hoved-grupper:

  • ”Shift-lande”, som er højindkomstlande, der radikalt skal nedbringe deres materialeforbrug samtidig med at de opretholder den menneskelige levestandard,
  • Vækst-lande, som er mellem-indkomstlande, der skal stabilisere deres materialeforbrug samt
  • ”Build-lande”, som er lavindkomst-lande, der skal øge deres materialeforbrug for at opfylde befolkningens basale behov.

Denne opdeling bygger på den erkendelse af, at vi er nået til et unikt sted i historien, hvor et øget materialeforbrug ikke længere er garanti for øget menneskeligt velbefindende, men som til gengæld med sikkerhed vil skubbe os yderligere ud over de planetære grænser.

Omstillingen kalder derfor på radikalt samarbejde og koordinerede indsatser, som skal sikre, at vi undgår blot at rykke byrderne mellem industrier, regioner og ressourcer – samtidig med at vi stræber efter en strukturel omstilling af produktion og forbrug. Rapporten bringer til sidst en lang række konkrete bud på, hvordan dette kan ske, og pin-pointer i den forbindelse en række aktørgrupper og deres konkrete roller og handlemuligheder i den forestående omstilling.

Læs mere
Du kan finde og læse hele rapporten og dens anbefalinger her. På samme side kan du også finde links til de tidligere rapporter samt viden og best-practice beskrivelser, som kan inspirere yderligere til initiativer og handling.

Du kan også læse denne nyhed om den danske circularity gap report, som blev udgivet sidste sommer og som dokumenterede, at Danmark pt kun er 4% cirkulær.

Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.