Hybrid-seminar: Ny ret til reparation - nye forretningsmodeller og genbrug fra genbrugspladserne

Ny ret til reparation - nye forretningsmodeller og genbrug fra genbrugspladserne
Europa-Kommissionen har netop fremsat et forslag om fælles regler til fremme af reparation af varer. På seminaret vil Dansk Erhverv præsentere forslaget fra Kommissionen og Forbrugerrådet TÆNK vil se på forslaget med forbrugerøjne. Desuden vil vi få eksempler på, hvordan virksomheder som Spejder Sport og IKEA tilbyder reparation af varer og gensalg. Aalborg Universitet og Odense Renovation vil desuden præsentere analyser om genbrug på genbrugspladserne.

Med direktivforslaget indføres en ny "ret til reparation" for forbrugerne, både inden for reklamationsretten og efter. 

Inden for rammerne af reklamationsretten på to år skal sælgerne tilbyde reparation, medmindre det er dyrere end udskiftning.

Efter udløbet af reklamationsretten vil der blive stillet et nyt sæt rettigheder og værktøjer til rådighed for forbrugerne med henblik på at gøre "reparation" til en let og tilgængelig mulighed:

  • en forbruger kan over for en producent gøre sin ret til reparation gældende i henhold til EU-retten for et produkt, der teknisk set kan repareres. Pt. gælder det for de almindelige, større hårde hvidevarer (se DAKOFAs nyhed her), elektroniske skærme (displays), svejseudstyr, støvsugere samt servere og datalagring (eksterne harddiske) - snart følger mobiltelefoner mv (se DAKOFAs nyhed her). Derved sikres det, at forbrugerne altid har en kontaktmulighed, hvis de vælger at få repareret deres produkter, og producenterne tilskyndes til at udvikle mere bæredygtige forretningsmodeller.
  • producenter pålægges at oplyse forbrugerne om, hvilket produkter de selv har pligt til at reparere.
  • en online matchmaking-reparationsplatform, der kan hjælpe forbrugerne med at finde og sammenligne forskellige reparationstjenester baseret på forskellige reparationsbetingelser, herunder vejledende priser. Forbrugere kan også finde sælgere eller reparerede varer og købere af brugte varer til reparation. Platformen vil hjælpe forbrugerne med at finde attraktive reparations- eller genbrugsmuligheder som et alternativ til at købe nye varer.
  • en europæisk reparationsoplysningsformular, som forbrugerne vil kunne anmode enhver reparatør om. Dette vil skabe gennemsigtighed med hensyn til reparationsvilkår og pris og gøre det lettere for forbrugerne at sammenligne reparationstilbud.
  • en europæisk kvalitetsstandard for reparationstjenester vil blive udviklet for at hjælpe forbrugerne med at finde reparatører, der påtager sig at levere en højere kvalitet. Denne standard for "nem reparation" vil være åben for alle reparatører i hele EU, hvis de er villige til at forpligte sig til at overholde minimumskvalitetsstandarder, f.eks. baseret på produkternes holdbarhed eller tilgængelighed.

 

Deltag i seminaret og bliv klogere på den nyeste viden og de seneste erfaringer om, hvordan vi forlænger levetiden på produkterne - og dermed sparer ressourcer og fremmer den cirkulære økonomi.

Program

Der tilbydes sandwich fra kl. 12.00-12.30 til de fysisk fremmødte deltagere.

12:30-12:45
Velkomst og introduktion

Morten Carlsbæk og Mette Skovgaard, DAKOFA

12:45-13:20
Udspil fra Europa-Kommissionen: Ret til reparation

Bo Dalsgaard, Dansk Erhverv

13:20-13:50
Reparationsretten set med forbrugerøjne

Vagn Jelsøe, Forbrugerrådet TÆNK

13:50-14:10
Kaffepause
14:10-14:30
Spejder Sport tester nyt koncept for reparation og gensalg af friluftstøj

Thomas Vangsgaard, Spejder Sport

14:30-14:50
IKEA Gensalg af møbler

Charlotte Dahl, IKEA

14:50-15:15
Affaldsforebyggelse og genbrug i et bæredygtighedsperspektiv, herunder ny undersøgelse fra genbrugspladser

Michael Søgaard Jørgensen, Aalborg Universitet og Peter Schibye, Odense Renovation

15:15-15:30
Opsamling og afslutning

Morten Carlsbæk og Mette Skovgaard, DAKOFA

Du bruger Internet Explorer - hvis du oplever problemer med at tilmelde dig, skift da browser til Chrome eller Firefox...

Hvornår

11. maj 2023
kl. 12.30 - 15.30

Hvor

DAKOFAs lokaler
Vesterbrogade 149, Bygning 8, 4. sal, 1620 København V

Deltagergebyr

FYSISK pris medlemmer ekskl. moms
DKK 600,00
FYSISK pris ikke-medlemmer ekskl. moms
DKK 2.575,00
ONLINE Pris medlemmer, ekskl. moms
DKK 600,00
ONLINE Pris ikke-medlemmer, ekskl. moms
DKK 2.575,00
FYSISK Pris Studerende ekskl. moms
DKK 600,00
ONLINE pris studerende, ekskl. moms
DKK 600,00

NB

Tilmelding er bindende fra og med 8 dage inden arrangementets afholdelse. DAKOFA forbeholder sig ret til at aflyse med samme varsel uden ansvar for eventuelle følgeomkostninger for de på dette tidspunkt tilmeldte.

Download program
Se deltagere
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.