Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Ny EEA-briefing kaster lys over destruktion af returnerede og usolgte tekstiler

08. marts 2024
Ny EEA-briefing kaster lys over destruktion af returnerede og usolgte tekstiler
EU's politiske beslutningstagere har, med nogle undtagelser for små, mikro- og mellemstore virksomheder, for nylig besluttet at indføre et direkte forbud mod destruktion af usolgte tekstiler og fodtøj. Destruktion betyder, i den nye Eco-design forordning, både genanvendelse, forbrænding og deponering.

I denne briefing giver EEA et overblik over, hvad man i dag har af viden destruktionen af ​​returnerede og usolgte tekstiler i Europa.

Væksten i online shopping, fleksible returneringsmetoder, ændrede forbrugerpræferencer og hurtige forretningsstrategier har resulteret i øgede andele af returnerede og usolgte tekstiler.

I løbet af de seneste år har der været flere historie om, at fast fashion brands såvel som luksus brands destruerer returneret eller usolgt tøj, sko og andre tekstiler, hvilket også danner baggrund for EU-beslutningen.

Baseret på allerede tilgængelige studier, udført i nogle af medlemsstater i EU, anslås det af EEA, at omkring 4-9% af alle tekstilprodukter, markedsført i Europa, destrueres før brug, hvilket svarer til mellem 264.000 og 594.000 tons tekstiler om året.

I Europa er den gennemsnitlige returrate for tøj købt online anslået til at udgøre 20%, svarende til, at hver femte beklædningsgenstand, der sælges online, returneres. Retursatsen for varer solgt online er op til tre gange højere end for varer, der sælges i fysiske butikker.

EEA vurderer, at 22-43 %, eller i gennemsnit en tredjedel af alt returneret tøj købt online, ender med at blive destrueret.

Der er kun få oplysninger om mængden af ​​tekstilprodukter, der ikke sælges. Få virksomheder rapporterer om mængden af ​​usolgte varer, og de tal, der findes, er baseret på virksomhedernes egne rapporteringer og mangler gennemsigtighed. Tallene er ret divergerende mellem forskellige lande, årstal, undersøgelser og kilder. Samlet set er den gennemsnitlige andel af usolgte tekstilprodukter, fundet i tilgængelige kilder, estimeret til 21 %, hvoraf en del er returtøj. Ud af de 21% vurderes det, at godt en femtedel ender med at blive destrueret.

Returnerede og usolgte tekstiler er ifølge EEA en udfordring og dyre at håndtere for industrien. De fleste sælges dog videre eller sælges i outlets.

EEA fremhæver, at med EU-beslutningen om at indføre et direkte forbud mod destruktion af tekstiler og fodtøj, skal der findes veje til at sælge alle produkter og der ved undgå destruktion for returnerede og usolgte tekstiler.

Bag EEAs briefing ligger der en rapport udarbejdet af European Topic Centre on Circular Economy and Resource Use, hvor kan læse mere om metoden.

Læs mere her

Du finder EEAs briefing her

Du finder hele rapporten bag briefingen her  

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.