Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Fire lande tager et første fælles skridt mod mere cirkulær ressourceudnyttelse

12. april 2016
Fire lande tager et første fælles skridt mod mere cirkulær ressourceudnyttelse
Ny aftale mellem fire lande omkring Nordsøen skal booste handel med sekundære råmaterialer. I første omgang er der tale om tre udvalgte sekundære råmaterialer, men målet er, at flere materialer skal tilføjes aftalen, som løber over de næste fem år.

På initiativ fra den hollandske regering underskrev Flandern (Belgien), Frankrig, Holland og Storbritannien i marts en aftale vedrørende en fælles ”ressourcekarrusel”. Ressourcekarrusellen skal sikre, at de fire lande ensarter deres definitioner for sekundære råmaterialer samt, at de fjerner unødvendige barrierer for transport af sekundære råmaterialer til de øvrige lande, som deltager i ressourcekarrusellen. På den måde vil man skabe et velfungerende fælles marked, som skal blive til gavn for både landenes økonomier og miljøet.

Landene skal kunne handle med kompost, bundaske og PVC
Fokus i det kommende arbejde vil være at kickstarte en handlingsorienteret proces, som skal give konkrete resultater inden for kort tid. Foreløbig vil man under aftalen kigge nærmere på kompost, bundaske og PVC, hvor de fire lande allerede har identificeret (private) aktører, som hver især står og venter på ressourcerne, hvis blot de kan få mulighed for at handle med hinanden. En hollandsk virksomhed kan eksempelvis hjælpe de britiske forbrændingsanlæg med at udvinde værdifulde ressourcer fra deres bundaske, mens en britisk virksomhed efterspørger kompost, som hollænderne på nuværende tidspunkt ikke har mulighed for at udnytte effektivt. Målet med arbejdet er, at flere materialer skal tilføjes aftalen, efterhånden som mulighederne opstår.

Aftalen anses som et vigtigt skridt mod den cirkulære økonomi og er en tyk streg under det Hollandske arbejde for et mere cirkulært Europa. Den europæiske Kommission har også været involveret i processen omkring opstarten af ressourcekarrusellen og det er muligt, at dette kan ses som et først skridt mod et mere bredt EU-arbejde på området.

Nordsøens ressourcekarrusel er blevet til i samarbejde mellem offentlige institutioner, private aktører samt miljøorganisationer i de fire lande. Aftalen er frivillig og ikke juridisk bindende.

Baggrund
Nordsøens ressourcekarrusel er et initiativ under det hollandske Green Deal program, som er et initiativ, der gør det muligt for hollandske organisationer, virksomheder samt lokale og regionale myndigheder at arbejde sammen med den hollandske regering omkring grøn vækst projekter. Målet med Green Deal er at fjerne barrierer i forhold til grøn vækst, samt at give bottom-up initiativer det nødvendige skub, hvor det er muligt. Mellem 2011 og 2014 blev der lavet 176 Green Deals, som tilsammen involverede mere end 1.000 deltagere.  

Green Deal initiativet har haft stor international interesse og i tillæg til de ovenstående lande har også Sverige, Finland, den europæiske kommission, UNEP og OECD udvist interesse for at etablere nye Green Deals.  

 

Læs mere om ressourcekarrusellen her

Læs mere om Green Deals programmet i denne brochure

 

 

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.