Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer

Du skal være logget ind for at læse denne nyhed. Indholdet er kun tilgængeligt for DAKOFA-medlemmer.

Log ind

Nyhed: Nordic Circular Economy Playbook 2.0 – transform & Scale

25. november 2022
Nordic Circular Economy Playbook 2.0 – transform & Scale
Nordisk Ministerråd har netop udgivet en version 2.0. af håndbogen, der er skræddersyet til virksomheder i den nordiske fremstillingsindustri. Den giver eksempler på følgende fem undersektorer: (1) maskiner og udstyr, (2) maritim, (3) energi, (4) transport, (5) byggeri.

Denne håndbog identificerer centrale cirkulære forretningsmodeller for industriens undersektorer såvel som centrale økosystemaktører for at muliggøre transformation på tværs af værdikæden.

Der er identificeret tre faser, som en virksomhed typisk skal gennemgå på deres transformationsrejse; udforske og forme, tiltrække og vinde, og skalere og blive ved med at vokse. Der fokuseres på tredje fase, hvor de vigtigste udfordringer ved skalering, som er relateret til mennesker og kultur, nye samarbejder, manglende gennemsigtighed og ejerskab af bæredygtighedsorganisationen er skitseret.

Håndbogen beskriver også nøglen til at transformere sig fuldstændigt og blive en cirkulær virksomhed; (a) der skal fokuseres på at gøre én del af virksomheden fuldt cirkulær før skalering, (b) der skal være integreres data og teknologi i hele transformationsrejsen, (c) der skal investeres i mennesker og organisation, og (d) der skal være etableret et dedikeret transformationsteam.

Ifølge håndbogen er mennesker kernen i transformationen, og skal derfor investeres i ressourcer for at drive kulturændringer, opbygge nye kapaciteter og sætte nye mål. Det er derfor vigtigt at anerkende, at en transformation er påkrævet, og udvikle mål og incitamenter for medarbejderne til at drive cirkulære initiativer. Det foreslås blandt andet, at der sættes cirkulære KPI'er for medarbejderne og at der sker den nødvendige kompetenceopbygning. På ledelsesniveau er det vigtigt, at sikre ledelsesengagement samt ruste lederne til at være forandringsagenter. Det er derfor, ifølge håndbogen vigtigt,  at der etableres et transformationsteam, der driver udviklingen.

Læs mere her

Du finder Playbook 2.0 her på Nordisk Ministerråds hjemmeside 

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.