Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.
Log indNyhed: Italien sikkert det næste land, der lovgiver for at reducere madspild
Til sammenligning koster det samlede madspild i England hvert år mere 24 mia. euro og en undersøgelse fra WRAP viser, at omkring 75% af madspildet kan undgås. EU har vedtaget en Europæisk resolution mod madspild, som har en målsætning om at halvere madspildet i EU i 2025 og at afholde et europæisk år mod madspild.
Hvis den italienske lov vedtages vil Italien blive det andet land i EU efter Frankrig, som vil forsøge at mindske madspildet fra supermarkeder, restauranter mv. gennem lovgivning. Modsat Frankrig vil Italien dog ikke straffe virksomheder, der ikke f.eks. donerer deres overskudsmad med bøder, men der i mod gøre det attraktivt og lettere administrativt at donere maden væk. Den nye lov med tilhørende initiativer forventes at kunne reducere madspildet med 50 %.
Virksomheder, der donerer overskudsmad vil f.eks. få nedsat deres affaldsgebyr på baggrund af den ”donationsdeklaration”, som viser, hvor meget mad virksomheden har doneret. Ligeledes vil det blive muligt at donere mad, der har overskredet ”bedst inden” mærkningen ligesom virksomhederne kun skal deklarere deres donationer en gang om måneden mod i dag en deklaration på forhånd inden donationen.
Herudover vil der blive allokeret 1 mio. euro til udviklingsprojekter om fødevareemballager og gennemført en separat kampagne på 1 mio. euro som skal fremme brugen af doggy bags i restauranter. Initiativet sker på baggrund af forsøgsprojekter gennemført i Venedig sidste år.
Læs mere om den nye italienske lov i Neurope her
Og her i RT Question More her
Du kan også læse om den i Food Business Review her
Læs om EU's Resolution mod madspild her
Læs DAKOFA's nyhed om den franske madspildslov her