Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: EU-kommissionens anbefaling om bæredygtige og sikre kemikalier er nu offentliggjort

09. december 2022
EU-kommissionens anbefaling om bæredygtige og sikre kemikalier er nu offentliggjort
Anbefalingen, der netop er offentliggjort, bærer titlen ”Etablering af en europæisk vurderingsramme for "safe and sustainable by design" kemikalier og materialer”.

Formålet er at fremme forskning og innovation for sikre og mere bæredygtige kemikalier og materialer. Den foreslåede europæiske ramme ses som et vigtigt skridt til at øge beskyttelsen af ​​menneskers sundhed og miljøet mod farlige stoffer og forbedre cirkulariteten af ​​kemikalier og materialer.

Rammerne for "safe and sustainable by design" tilskynder til innovation for at erstatte farlige stoffer i produkter og processer, fx i materialer, der kommer i kontakt med fødevarer, såsom plastfolie eller fødevarebeholdere, tekstiler eller informations- og kommunikationsteknologiprodukter, såsom bærbare computere eller tablets. Formålet er at udvikle nye kemikalier og materialer, optimere eller redesigne produktionsprocesser og brugen af ​​stoffer, der i øjeblikket er på markedet, for at forbedre deres sikkerhed og bæredygtighed.

Den foreslået ramme består af metoder til vurdering af sikkerheds- og bæredygtighedsaspekterne af et kemikalie eller materiale. Resultaterne opnået ved at anvende rammen vil gøre det muligt at definere "safe and sustainable by design"-kriterier, herunder scoringssystemer og tærskler udviklet på baggrund af de opnåede resultater. Processen med definition af kriterier vil blive lanceret sideløbende med revisionen af ​​rammen. Formålet med denne anbefaling er at lancere test af vurderingsrammen og få feedback for at kunne forbedre relevans, pålidelighed og funktionalitet.

Kommissionen opfordrer medlemsstaterne, industrien, den akademiske verden, forsknings- og teknologiorganisationer til at bruge anbefalingerne i deres F&I-aktiviteter til at vise vejen for sikrere og mere bæredygtige stoffer og dermed øge deres andel på EU-markedet og globalt.

Læs mere her

Du kan finde anbefalingen her på EU-kommissionens hjemmeside 
Du finder bilaget til anbefalingen her

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.