Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.
Log indNyhed: EU-aftale om plastforurening får ikke betydning for gældende dansk ret
Det drejer sig om en forespørgsel fra Rasmus Nordqvist (SF) af 17. oktober 2022 til ministeren, som lyder:
”Ministeren bedes redegøre for, hvorfor bemyndigelsen til Kommissionen om at indlede forhandlinger om en international aftale om plastforurening ikke er blevet forelagt Folketinget til forhandlingsoplæg til trods for den store interesse blandt danske interesseorganisationer og udsigten til, at der bliver tale om en juridisk bindende aftale, som vil pålægge Danmark forpligtelser”.
Hertil svarer Miljøminister Lea Wermelin den 28. oktober 2022, at:
”Miljøministeriet har vurderet, at rådsbeslutningen er af væsentlig betydning blandt andet på grund af den store opmærksomhed fra interessenter.
Miljøministeriet vurderer ikke, at rådsbeslutningen har større rækkevidde. Dette begrundes med, at rådsbeslutningen ikke i sig selv har betydning for gældende dansk ret. Derudover bemærkes, at EU-Kommissionen skal bestræbe sig på at sikre, at en kommende plastikaftale er i overensstemmelse med relevant EU-lovgivning og politikker og Unionens forpligtigelser i henhold til relevante multilaterale aftaler.
Der gøres endvidere opmærksom på, at det forelagte notat vil blive opdateret, når en aftales indhold er blevet klarere.”
Du kan læse forespørgsel og besvarelse i sin helhed ved at trykke hér.
Du kan også se programmet for og tilmelde dig DAKOFAs konference (i samarbejde med Det Nationale Plastikcenter og MarinePlastic) om "Plastikforurening - hvad er problemerne og hvordan kan vi minimere dem?" mandag den 14. november 2022 ved at trykke hér eller DAKOFAs konference om "Fremtidens brug af plast i en cirkulær økonomi" den 29. november 2022 ved at trykke hér.