Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Emballageskat på engangsemballage

22. marts 2022
Emballageskat på engangsemballage
Lej genbrugelig emballage eller medbring din egen og spar skatten!

Den sydtyske by Tübingen med ca. 90.000 indbyggere er kendt som en meget grøn by med brede cykelstier, høje P-afgifter, gratis busser om lørdagen og et sted med mange vegetariske og veganske spisesteder.

Byen har indført en emballageskat (verpackungssteuer) på alt engangsemballage – kaffekopper, isbægre, pizzabakker, shawarma-indpakning og bestik. Skatten er på 0,50 eurocents (3,75 kr.) for emballage og 0,20 eurocents (1,50 kr.) for bestik, eller maksimalt 1,50 euro per måltid.

Hos flere spisesteder kan man leje genbrugsservice mod et depositum eller medbringe sin egen service. Så er det skattefrit. Tübingen har mange studerende, og flere af dem medbringer deres egen emballage. Nogle af dem indrømmer, at det faktisk var skatten, der gjorde en forskel.

Indtil videre er resultatet, at byen har indsamlet 15 pct. mindre affald sammen fra de offentlige skraldespande. Tübingens borgmester Boris Palmer fra De Grønne siger, at de kun opkræver de omkostninger, som ellers ville blive væltet over på byen og offentligheden. Sidste år brugte byen 700.000 euro (5,25 mio. kr.) på renovation i bymidten, hvoraf det meste var to-go emballage, og håbet er at kunne halvere dette beløb. Spisestederne m.v. kan søge om tilskud fra kommunen, hvis de skifter til et genbrugssystem. De kan få op til 500 euro for køb af service, og op til 1000 euro ved køb af opvaskemaskine.

Et andet resultat er, at den lokale McDonald’s restaurant har lagt sag an mod byen. Den stiller spørgsmålstegn ved, om byen faktisk har ret til at opkræve skatten. Samtidig planlægger McDonald’s at indføre sit eget genbrugssystem i Tyskland og de har nu meddelt, at man også vil teste det i restauranten Tübingen.

Hør mere om genbrugelig emballage på DAKOFAs webinar den 8. april ”Hvordan opnås målet om halvering af takeaway-emballager?”  Tilmeld dig her.

Læs mere

Ekstrabladet - Frontal-angreb på McD

BBC - Tübingen: Europe's fiercely vegan, fairy-tale city 

Tagesschau - McDonald’s streitet mit Tübingen

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.