Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Emballageforordning: EU's miljøministre enige om deres forhandlingsmandat

18. december 2023
Emballageforordning: EU's miljøministre enige om deres forhandlingsmandat
Danmark har fået regler om pant på tyske dåser med i aftalen

Danmark har længe kæmpet for, at der skal pant på alle drikkevarer i Tyskland. Og det ser ud til at lykkes med den nye EU-emballageforordning, som miljøminister Magnus Heunicke i dag har stemt for. I Rådets forslag, som i dag er blevet vedtaget, er reglerne blevet tydeliggjort, så der er juridisk klarhed om, at der ikke kan være nationale særregler i grænseregioner og dermed også, at der skal være tysk pant på, når en drikkevare sælges i Tyskland.

Foruden dette særlige danske ønske, er der bl.a. opnået enighed om et meget stort emne om genbrugs- og takeaway-emballager samt genpåfyldning.

Nedenstående tekst er baseret på (udvalgte dele af) pressemeddelelsen fra EU-Rådet.  

Genbrugsemballage og genbrugsmål (Artikel 26)
Rådet fastholdt Europa-Kommissionens kriterier for at definere genbrugsemballage ved at indføre et minimumsantal af trip eller rotationer for en emballage, og med et lavere antal af rotationer for pap på grund af dette materiales egenskaber.

Teksten opstiller nye mål for genbrug og genopfyldning for 2030 og 2040. Der gælder forskellige mål for store husholdningsapparater, takeaway-emballage til mad og drikkevarer, alkoholholdige (undtagen vin) og ikke-alkoholiske drikkevarer, transportemballage (excl. emballage til farligt gods, stort udstyr samt fleksibel emballage i direkte kontakt med fødevarer) og multipak-emballage. Papemballage er også undtaget fra disse krav. Der er indført en ny mulighed for, at økonomiske aktører kan danne puljer for at opfylde genbrugsmålene for drikkevarer.

Rådet pålagde Kommissionen at revidere 2030-målene og på den baggrund vurdere målene for 2040 og de undtagelser, der er fastsat i bestemmelsen.

Genanvendelig emballage (Artikel 6)
Rådet ændrede forslaget om genanvendelig emballage. De fastholder, at al emballage, der markedsføres, skal være genanvendelig som foreslået af Kommissionen. Desuden er medlemsstaterne enige om, at emballage vil blive betragtet som genanvendelig, når den er designet til materialegenanvendelse, og når emballageaffald kan indsamles, sorteres og genanvendes separat i skala (den sidstnævnte betingelse vil gælde fra 2035). 

Det er dog uklart p.t., om Rådet støtter hele Europa-Kommissionens forslag mht. artiklens stk. 2 (dansk version of forslaget) og om tidsplanen ændres til 2035 for nogle delelementer:

  1. Al emballage skal kunne genanvendes.
  2. Emballage betragtes som genanvendelig, hvis den opfylder følgende krav:
  • a) den er designet til genanvendelse
  • b) den indsamles effektivt og virkningsfuldt i overensstemmelse med artikel 43, stk. 1 og 2
  • c) den sorteres i definerede affaldsstrømme, uden at det påvirker genanvendeligheden af andre affaldsstrømme
  • d) den kan genanvendes, således at de deraf følgende sekundære råstoffer er af tilstrækkelig kvalitet til at substituere de primære råstoffer
  • e) den kan genanvendes i større målestok.

Litra a) anvendes pr. 1. januar 2030, og litra e) anvendes pr. 1. januar 2035.

Mål for forebyggelse (Artikel 38) og genanvendt post-consumer plastaffald i plastemballage (Artikel 7)
Rådet støtter Kommissionens forslag om reduktion af emballageaffald med 5 pct. i 2030, 10 pct. i 2035 og 15 pct. i 2040 (baseret på 2018-mængder). Disse mål vil blive revideret af Kommissionen otte år efter forordningens ikrafttræden. Desuden åbner Rådet for, at medlemsstaterne kan indføre foranstaltninger til forebyggelse af emballageaffald, der er højere end de ovennævnte minimumsmål.

Rådet fastholder de overordnede 2030- og 2040-mål for minimumsandel af genanvendt plast i plastemballage. Inden 2034 skal Kommissionen gennemgå gennemførelsen af 2030-målene og vurdere gennemførligheden af 2040-målene.

Hvad sker der nu?
Europa-Parlamentet nåede til enighed om deres mandat i november, så nu er partnerne klar til triolog-forhandlingerne. Jf. Eur-activ, vil Belgien, der overtager formandsskabet fra januar, arbejde på at have en aftale klar med udgangen af februar. Aftalen skal være klar senest april 2024 for at kunne blive vedtaget af det siddende parlament og kommission. Der er valg til Europa-Parlamentet den 9. juni i Danmark og en ny Kommission skal tiltræde (2. halvår 2024). 

Ifølge Euractiv havde bl.a. Danmark håbet på et mere ambitiøst resultat om genbrug, men valgte at støtte rådets kompromisforslag for at komme videre i forhandlingerne. Europa "kan simpelthen ikke reducere affaldet ved kun at fokusere på genanvendelse," sagde Magnus Heunicke.

Læs mere
Council of the EU,18 Dec. 2023, Packaging and packaging waste: Council adopts its negotiating position on new rules for more sustainable packaging in the EU
Miljøministeriet, 18. dec. 2023, Danmark er lykkedes med at få indført nye EU-regler om at lægge pant på tyske dåser
Euractiv, 19. dec. 2023, EU countries back looser reuse targets to cut packaging waste  
Dakofa, 23. nov. 2023, Emballageforordningen: Europa-Parlamentets mandat er klart
Dakofa, 6. okt. 2023, Forslag til forordning om emballage og emballageaffald
Dakofa, 2. dec. 2022, Mål for reduktion og genbrug af emballage samt mål for genanvendt indhold af plast

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.