Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Ekspertmøde om bæredygtigt byggeri i Folketingets Boligudvalg

22. november 2023
Ekspertmøde om bæredygtigt byggeri i Folketingets Boligudvalg
Bidrag til forhandlingerne om en grænseværdi for CO2-udledning fra 2025

Den 22. november 2023 holdt udvalget et ekspertmødet for at få belyst byggeriets klimaudledning og status herpå, LCA (livscyklusvurdering) som beregningsmetode, hvordan vi designer bygninger med lav CO2, og hvad vi allerede kan i dag. Emnerne er relevante for de kommende forhandlinger om fastsættelse af grænseværdi for CO2-udledning, der følger af den nationale strategi for bæredygtigt byggeri.

Harpa Birgisdottir fra BUILD AAU, præsenterede en endnu ikke publiceret analyse, som viser et ”repræsentativt bygningsdatagrundlag for typisk nybyggeri i Danmark”. I analysen indgår 292 byggerier, hvoraf 129 bygninger vurderes at være atypiske (fx hospitaler eller forsøgsbyggerier) og derfor er sorteret fra, så analysen reelt omfatter 163 bygninger.

I den tidligere analyse, Klimapåvirkning fra 60 bygninger, udgjorde klimaaftrykket fra materialer ¾ af bygningernes klimaaftryk og driftsenergien udgjorde 1/4. Rapportens referenceværdier danner grundlaget for de forventede grænseværdier for bygningers klimapåvirkning. I den nye analyse er driftsenergiens andel faldet betydeligt pga. nye emissionsfaktorer. Den nye analyse viser også, at der er forholdsvis stor spredning på klimaaftrykket for forskellige bygningstyper (fx enfamiliehus, daginstitution, kontor).

Den politiske aftale om den nationale strategi for bæredygtigt byggeri fra 2021 forudsætter, at ca. 1/3 af nybyggeriet skal præstere bedre end aktuelt. Med den samme forudsætning, indikerer den nye analyse, at grænseværdien vil ligge lidt under 10,5 kg CO2-ækv/m2/år. 

Reduction Roadmap 2.0 har foreslået, at grænseværdien for 2025 for nybyggeri af boliger rykkes til 5,8 kg CO₂-ækv./m²/år, hvis vi skal overholde Paris-aftalen. Grænseværdien er sænket ift. den første version, da der ikke er sket betydelige reduktioner i klimaaftrykket på globalt plan de seneste to år. Af Reduction Roadmaps hjemmeside fremgår det, at mere end 370 virksomheder støtter om om denne grænseværdi. 

Ved beregning af en bygnings klimaaftryk (jf. BR18. 2023) indgår følgende livscyklusmoduler: A1-A3 (byggevarer), B4 (udskiftning), B6 (driftsenergi), C3-C4 (affaldshåndtering og bortskaffelse, samt D (potentiale for genbrug, genanvendelse og nyttiggørelse). Modul A4-A5 (byggeproces) indgår ikke i beregningen, da man i sin tid fandt. at der ikke var tilstrækkeligt med data herfor. Klimapåvirkning fra 60 bygninger inkluderer ikke modul D.

På mødet spurgte politikkerne bl.a., om man kan udvide beregningen til at inkludere flere moduler. BUILD har i to kommende analyser set på komsekvenserne for CO2e-udledningen, hvis flere faser inkluderes. Ressourceforbrug på byggepladsen indikerer, at der kan komme et tillæg på 1,8 kg CO2-ækv/m2/år hvis faserne A4-A5 (byggeproces) inkluderes. Analysen, Analysis og new modules in connection with calculation of the climate impact of buildings, indikerer et tillæg på 1,0 CO2-ækv/m2/år, hvis faserne B1-B3 (brug, vedligehold og reparation) og C1-C2 (nedrivning og transport) inkluderes. 

På mødet var der også præsentationer fra:

  • Videnscenter for Byggeriets Klimapåvirkning, Nuværende beregningsmodeller til LCA-beregninger og deres rolle i byggeriet
  • Artelia, Roadmap for udvikling af en metode til beregning af bygningers klimabelastning
  • Tegnestuen Vandkunsten, Designets betydning for byggeriets CO2-udledning
  • Aaen Engineering, Nuværende værktøjer og konkrete cases på byggerier, hvor det lykkes at bygge med lav CO2
  • FB Gruppen, Tiltag der kan sikre de rigtige incitamenter til at drive en grøn omstilling i bygge- og ejendomsbranchen

Se og læs mere
Programmet for ekspertmødet kan ses her.
Boligudvalget, 22. nov. 2023, Ekspertmøde om bæredygtigt byggeri
Præsentationer fra Boligudvalgets ekspertmøde den 22/11-23 om bæredygtigt byggeri
Boligudvalget, Tv fra Folketinget
Notat fra Strateginetværket for bæredygtigt byggeri om metode til fastsættelse af fremtidige CO2-grænseværdier for nybyggeri

Læs mere i vidensbanken

Bygge- og anlægsaffald
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.