Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Den cirkulære omstilling sker i byerne

25. april 2016
Den cirkulære omstilling sker i byerne
De europæiske byer, store som små, er i stigende grad drivkraften bag bevægelsen mod den cirkulære økonomi. Særligt i England går det stærkt.

Europas største by på vej med strategi for cirkulær økonomi
London har for nyligt udgivet en rapport om, hvordan de, som EU’s største by, kan følge med den kraftige befolkningsvækst, samtidig med at de, ved hjælp af den cirkulære tankegang, kan skabe nye arbejdspladser, lukke de materielle kredsløb og indkassere økonomiske gevinster i minimum en størrelsesorden af £ 7 mia. - alt sammen inden 2036. Rapporten fokuserer på områderne bygninger, tekstiler, plast, fødevarer og elektronik og der er både fokus på offentlige indkøb og nye forretningsmodeller såvel som de private aktørers rolle i omstillingen. Londons borgmester har nu iværksat arbejdet for en egentlig køreplan, som frem mod 2036 skal gøre London til en cirkulær hovedstad. Køreplanen forventes at blive offentliggjort senere i år, men allerede nu er man gået i gang med at arbejde mere cirkulært. London Greater Authority (LGA) er eksempelvis i gang med at opdatere deres udbudsbetingelser således, at de ligger på linje med den cirkulære tankegang.

Sideløbende med den cirkulære køreplan arbejder London også sammen med andre byer for at blive klogere på, hvordan de som by kan rykke på den cirkulære dagsorden. Et samarbejde mellem København, London og Amsterdam er således blevet etableret, med det formål at arbejde med forskellige temaer inden for den cirkulære økonomi, hvor de tre byer kan inspirere hinanden. I første omgang skal de tre byer samarbejde for at øge viden omkring indsamling af plast, men ønsket er på sigt, at dette samarbejde skal sprede sig over andre emner relateret til den cirkulære økonomi.

Øvre grænse for mængden af restaffald som et middel til at nå den cirkulære økonomi
I Bristol arbejder man også med den cirkulære dagsorden og byen har netop udgivet et udkast til en cirkulær strategi. I denne strategi erklærer man bl.a., at Bristol skal være blandt de otte britiske ”hovedbyer”, som producerer mindst restaffald per indbygger. Det betyder at Bristol har sat sig et mål på maksimalt 150 kg restaffald per indbygger i 2025. Ydermere forventer Bristol at 50 % af affaldet genbruges eller genanvendes i 2020, hvilket skal øges yderligere til 70 % i 2025. Som en del af indsatsen har man i Bristol også sat sig et specifikt mål for reduktion af madaffald, således at de i Bristol skal gå fra de nuværende knap 40 % og helt ned til 10 % i 2025.

Fælles sammenslutning af europæiske byer presser på
Men udviklingen sker ikke kun i England. ACR+, som er en sammenslutning af knap 100 europæiske byer og regioner, der sammen arbejder for genanvendelse og bæredygtig ressourceforvaltning, har for nyligt præsenteret en respons på den cirkulære økonomipakke, hvor de understregede, at man ønsker en mere ambitiøs pakke end det hidtidige udspil fra den Europæiske Kommission. I denne respons har organisationen bl.a. ytret, at man ønsker (ambitiøse) mål for affaldsforebyggelse, herunder også forebyggelse af madspild, sådan som det var formuleret i Kommissionens tidligere udspil fra 2014. ACR+ slår samtidig også et salg for reduceret moms på reparation og genbrugsservices, forlængede garantiperioder på produkter samt en generel opprioritering af fokus på affald fra industri og erhverv.

ACR+ repræsenterer byer som bl.a. Dublin, Paris, Madrid og Lissabon samt en række nationale netværk. Aalborg og Odense er organisationens danske medlemmer.

 

Hvis du vil vide mere om, hvordan man som lokal myndighed kan øge genanvendelsen, kan du høre inspirerende oplæg fra bl.a. Berlin, Ljubljana og Rotterdam på DAKOFAs konference den 24. maj. Du kan tilmelde dig konferencen her.

Læs rapporten om den cirkulære økonomi i London her 

Læs Bristols udkast til den cirkulære strategi her 

Se hjemmesiden for ACR+ her samt kommentaren fra ACR+ til den cirkulære økonomipakke her

Læs også DAKOFAs tidligere artikel om Ljubljana her. Ljubljana er en af de førende hovedstæder inden for indsamling af affald til genanvendelse.

 

 

 

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.