Du skal være logget ind for at læse denne nyhed. Indholdet er kun tilgængeligt for DAKOFA-medlemmer.

Log ind

Nyhed: Bionedbrydelig eller komposterbar plast?

01. september 2020
Bionedbrydelig eller komposterbar plast?
Hvad er forskellen? Og hvad er konsekvenserne ved det ene frem for det andet? Er du forvirret? Så er der hjælp at hente i et nyt notat fra det Europæiske Miljøagentur.

Flere og flere plastprodukter er mærket som 'komposterbar', 'biologisk nedbrydeligt', 'oxo-nedbrydeligt' eller 'biobaseret'. Men hvad de enkelte ord betyder og konsekvenserne heraf kan være svære at gennemskue – særligt for den borger, som i sidste ende skal sikre, at produkterne ender det rette sted, når de bliver til affald. En tysk forbrugerundersøgelse har eksempelvis vist, at 58% af de adspurgte borgere mente, at al bioplast var kompostérbar, hvilket ikke nødvendigvis er korrekt. Derfor har Det Europæiske Miljøagentur udgivet et kort notat, hvori de forsøger at gøre rede for forskellene på de forskellige produkttyper.

Generelt påpeges det i notatet, at biologisk nedbrydeligt, komposterbart og biobaseret plast skal bære tydelig mærkning, hvilket bør kombineres med omfattende og gentagne informationskampagner rettet mod borgerne, hvis man skal sikre sig en korrekt bortskaffelse og senere behandling af de forskellige produkter.

Som en hjælp til denne kommunikation kan man i notatet bl.a. finde en oversigt over de forskellige plasttyper, et overskueligt diagram for, hvordan de enkelte typer placerer sig i forhold til hinanden med henblik på både bionedbrydelighed og produktionsinput, en oversigt over de eksisterende europæiske mærkningsordninger samt en kort gennemgang af de forskellige behandlingsmuligheder for de enkelte plasttyper.

Læs mere

Du kan finde hele notatet "Biodegredable and compostable plastics - challenges and opportunities" her

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.