Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Bæredygtighed - fra svag til stærk tilgang

15. marts 2024
Bæredygtighed - fra svag til stærk tilgang
Cirkulær økonomi er en mulig vej mod bæredygtighed, men det er ikke nok at mindske forbruget af nye ressourcer og at øge produktiviteten. Der skal være fokus på mindre produktion, lavere (ressourcekrævende) forbrug og mere genbrug.

Dakofas "Rådet for Cirkulær Omstilling" (tidligere kaldet Teknisk Råd) havde møde den 14. marts 2024 under overskriften ”Hvordan tager vi farten af den lineære økonomi og accelererer den cirkulære omstilling?” 

Den cirkulære omstilling skal være med til at styrke et bæredygtigt (nødvendigt) forbrug, og vi skal væk fra en svag bæredygtighedstilgang og over til en stærk tilgang til bæredygtighed. Det blev foreslået og diskuteret i Charlotte Louise Jensens (CONCITO) oplæg ”Forbrugsmønstre, adfærd og ændring af adfærd”.

Fra svag til stærk bæredygtighed betyder blandt andet, at det ikke er nok at øge produktiviteten ved lavere ressourceinput pr. enhed, fordi denne ressourcebesparelse mere end udjævnes af det generelt stigende forbrug af elektronik, tøj, rejser, biler, boligkvadratmeter osv. Der skal fokus på begreber og adfærd, som ikke er baseret på (ressource-) forbrug.

Forbrugervalg og et højt forbrug kan fremstå tydeligt, men årsagerne til forbruget kan være indirekte og skjulte. Det kan være vaner, normer (fx tøj), muligheder, økonomi (fx transport), traditioner, kompetencer (fx måltider) osv. Tilgange til ændringer mod mere bæredygtighed, og den cirkulære økonomi som et redskab hertil, må arbejde med vores opfattelser såvel som med de faciliterende faktorer og infrastrukturer, der fremmer de relevante ændringer.

Helt konkret, så skal de bæredygtige alternativer være til stede og tilgængelige (kaldet ”edit-in”) og de skadelige forbrugsmuligheder skal fjernes eller gøre dyrere/mindre tilgængelige (kaldet ”edit-out”), og der skal sikres en mulig adgang for alle, dvs. lige adgang i socio-økonomisk henseende.

En diskussion af kritikpunkter og misforståelser om cirkulær økonomi pågår også hos Dansk Design Center (se engelsk omtale her og artikel på dansk her), som en af mødedeltagerne påpegede.

Skadelige forretningsmodeller og ændring af vores opfattelser af det gode liv var nøglepunkter i Mette Dalgaard Nielsens (Ph.d-studerende ved det Kgl. Akademis Forskningscenter) oplæg om ’fast fashion’ og alternative forretningsmodeller. Hendes hovedpointe var, at kun i en verden med mindre og bedre tøj kan genbrugstekstiler løfte et reelt potentiale og gøre en reel forskel. Der produceres masser af tøj, som aldrig bliver solgt, men ender med at blive destrueret. Love og rammebetingelser bør vanskeliggøre dette. Markedsføring og branding af tøj (mode) skal have et modsvar – der skal bevidst skabes en efterspørgsel på gensalgs-området, genbrug skal promoveres.

De afsluttende diskussioner kom også ind på det store ressourcetræk i bygge- og anlægssektoren og den gældende planlovs forholdsvis begrænsede muligheder for at trække i en mere bæredygtig retning. Ønsker til ændringer af planloven blev nævnt, og der blev givet eksempel på, at kommuner kan være proaktive og vælge renovering og ændret anvendelse af en offentligt ejet bygning i stedet for nedrivning og nybyg.

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.