Du skal være logget ind for at læse denne nyhed. Indholdet er kun tilgængeligt for DAKOFA-medlemmer.

Log ind

Nyhed: Bæredygtige byggematerialer af svampe og bakterier

11. november 2022
Bæredygtige byggematerialer af svampe og bakterier
EU-kommissionen har netop bevilget 30 mio. kr. til et forskningsprojekt, der skal ledes af Phil Ayres, professor i biohybrid arkitektur på Det Kongelige Akademi.

Projektet vil undersøge kunstigt fremstillede levende materialer (Engineered Living Materials – ELM), som er skabt af levende celler, der bevarer deres biologiske liv, når de tages i brug. 

Det Kongelige Akademi vil i projektet undersøge, hvordan levende svampe og bakterier kan producere bæredygtige materialer, der selv kan bearbejde informationer fra deres omverden. Forskergruppen vil undersøge nye funktioner i materialerne – fx intelligente egenskaber og evnen til at tilpasse sig omgivelser, hvorved materialerne kan helbrede eller genskabe sig selv.

I en nyhed på det Kongelige Akademis hjemmeside citeres Phil Ayres for følgende udtalelse:

“I de kommende år vil vi se en global mangel på ressourcer og materialer – men samtidig også en fordobling i efterspørgslen på materialer henimod 2060. Det vil påvirke en byggesektor i hastig vækst – samt en række andre sektorer. Vores mål er, at forskningsresultaterne kan få en afgørende betydning i forhold til at skabe nye materialestrømme og produktionsmetoder baseret på biologiske, intelligente materialer, som kan gøre produktionen af materialer mere ressourcebesparende og miljøvenlig - bl.a. til byggeindustrien”. 

Læs mere her

Du kan læse mere om projektet her på Akademiets hjemmeside 

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.