Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Årskonference: Paneldebat og studieture om plast

22. september 2023
Årskonference: Paneldebat og studieture om plast
Ragn-Sells
Plastsorteringsanlæg for både post-consumer (ReSource Denmark) og storskrald (Ragn-Sells)

Paneldebat om den danske strategi for plast og cirkulære emballager
Konsulent Jacob Gullak Andersen, Dansk Industri, indledte med et debatoplæg, hvor han fremhævede, at der er behov for mere og bedre genanvendelse samt mere genbrug, hvis vi skal nå mål. Der skal bl.a. skabes incitamenter i hele værdikæden til at designe emballager til genanvendelse og til at anvende mere genanvendt plast i nye produkter. Genbrug – og reduktion af plastmængden – er udfordret af, at vi gennem mange år har lært, og har indrettet vores systemer efter engangsplast.

I panelet var desuden:
Lektor Anders Damgaard, DTU
Miljøchef Mikal Holt Jensen, Green Key, HORESTA
CEO Ralf Schöpwinkel, Polynate
Klimachef Jonas Engberg, COOP

Debatten kom bl.a. ind på

  • Om det er muligt at bruge pant på flere produkter. Det er det, men for at pant er et effektivt middel vil det afhænge af det område, hvor det skal bruges og om der kan etableres en god infrastruktur til at håndtere det.
  • Om det er muligt at reducere antallet af plasttyper til emballage for derved at minimere spildet og forbedre kvaliteten af plast. Plastemballager kan designes til genanvendelse vha. en designguide og i det kommende producentansvar vil der være miljøgraduerede gebyrer, som skal give incitament hertil. Med det kommende producentansvar på emballage vil det blive producenternes ansvar at sikre, at der er tilstrækkeligt med sekundært plast i god kvalitet på markedet.
  • Hvordan man kan nedbringe materialeforbruget. Her var der lidt forskellige bud. En god brugeroplevelse sikres bedst med porcelæn og glas forlød det bl.a.
  • At vi før har været igennem store omstillinger og at vi kan gøre det igen. Teknologien til at sortere og fremstille sekundær plast i god kvalitet er til stede.

Anders Damgaard afsluttede debatten med at gøre os opmærksom på, at der er mange studerende på DTU, som brænder for bæredygtighed og klima og at de har brug for nogle gode forbilleder. 

ReSource Denmarks anlæg til post-consumer emballager
Hos ReSource Denmark bød direktør Lars H. Kristensen velkommen. Anlægget ejes af Eurazeo and Quantafuel.

Anlægget skal være færdigt med årsskiftet 2023/2024. Det vil have kapacitet til at sortere 160.000 ton plastaffald om året, primært post-consumer. Det bliver bygget efter DGNB Guld standard på et areal på 10.000 m2. Der er p.t. 10 ansatte, men man forventer at nå op på omkring 50, når anlægget er i fuld drift. Nok så vigtigt for mange interesserede er, at anlægget er designet til at blive vist frem.

ReSource Denmark er stadig i gang med at installere sorteringsudstyret, herunder 22 NIR scannere fra Tomra. De vil forsortere plast og andre materialer i syv fraktioner (LDPE, HDPE, PP, PET, PVC, mad- og drikkekarton, metal). Sorteringseffektiviteten forventes at blive 84 pct., og renhedsgraden 90 pct. Målet er naturligvis at kunne levere en genanvendelsesfrad på min. 60 pct. Sorteringsteknologien vil samlet set minde om de sorteringsanlæg, som vi kender fra Tyskland. P.t. er sorteringsanlæggene udfordret af, at prisen på såvel sorteret plast som virgin plast er i bund.

Brand er et alvorligt problem på sorteringsanlæg til plast (og WEEE) og opstår typisk, fordi der er batterier i plastprodukter. For at forhindre brand har man bl.a. installeret dyser med vand i selve indfødningen. Plasten modtages i baller.

Grunden hos ReSource Denmark er allerede forberedt til at etablere et pyrolyseanlæg, når teknologien er testet færdigt og klar til storskalaproduktion. Kemisk genanvendelse er bedst til polyolefiner (PE og PP) som fx blød plast, mens de hårde plasttyper egner sig bedst til mekanisk genanvendelse.

Polynate, der ejes af Quantafuel og Geminor, skal bistå ReSource Denmark med afsætningen af de sorterede materialer.

Ragn-Sells nye sorteringsanlæg til hård plast
Kenneth Kaasgaard præsenterede den midlertidige sorteringslinje, hvor plasten sorteres manuelt i op til 25 fraktioner. I den midlertidige sorteringslinje anvendes manuel sortering, fordi der endnu ikke er en automatiseret teknologi.

Der sorteres efter både farve og materialeegenskaber, hvilket kræver stor viden om plasten blandt personalet. Der sorteres fx efter plastkvaliteter (sprøjtestøbning, ekstrudering, blæsestøbning og rotationsstøbning) inden for den samme plasttype.

Ragn-Sells Danmark og den hollandske plastgenanvendelsesvirksomhed Van Werven har indgået et joint venture om at bygge det kommende automatiske sorteringsanlæg i Kolding, RSW Plastics, til hårdt plastaffald fra kommuner, virksomheder, byggeri og industri. Det nye anlæg skal håndtere plastaffald som eksempelvis kasserede rør, plader, paller, kasser, spande og møbler mv. Kapaciteten vil være 20.000 ton/år.

Det manuelle anlæg vil fortsætte som forsortering til automatiske anlæg. Det automatiske anlæg vil bl.a. bestå af neddeling, vask, flyde-/synkesortering og NIR sortering. Da alle fraktioner er håndsorteret, er kvaliteten af de NIR-sorterede fraktioner meget højere end konventionelt NIR-sorteret materiale. Herefter kværnes, tørres og pelleteres plasten, inden den sælges under varemærket, FAIR-Plastic

Læs mere i vidensbanken

PlastEnergi & klima
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.